Sørnett

Endelig autorisert

Kennet Gard er naprapat i Kristiansand. Foto: Privat

Kennet Gard er naprapat i Kristiansand. Foto: Privat

Naprapater og osteopater er endelig autorisert som offentlig helsepersonell.

Publisert:

I desember ble det i forbindelse med budsjettforhandlingene vedtatt at naprapater og osteopater får offentlig autorisasjon som helsepersonell. Dette er yrkesgrupper som har spesialisert seg i behandling av muskler og ledd.

- Endelig blir jobben vår tatt mer seriøst. Vi har lenge kjempet hardt for å få autorisasjon, så dette er gode nyheter for oss, sier Kennet Gard, som jobber på Naprapat Pluss + ved Sørlandets idrettsklinikk.

Han er utdannet ved Naprapathögskolan i Stockholm, og har hatt ansvar for den fysiske treningen til Norges Håndballforbund de siste fem årene, i tillegg til at han bidrar for utviklingsavdelingen til IK Start. Han gleder seg over framtiden for naprapatene.

- Nå får vi langt mer å gjøre. Vi får mye lettere tilgang til pasienter i form av henvisning fra leger, sykehus og forsikringsselskaper, sier Gard.

Håper på vekst på Sørlandet
I Norge utføres det omtrent en halv million behandlinger hvert eneste år. I Kristiansand er det tre klinikker, mens det også er en i Lillesand.

- Interessen for behandlinger stiger veldig i Norge, men på Sørlandet henger vi litt etter. Det vil nok komme en vekst her også etter hvert, sier han.

Hvorfor skal man velge behandling hos en naprapat?

- Vi har flere hovedoppgaver. Alt fra smerter i nakken til i ryggen. Vår jobb tilsier at vi er gode med behandling av ledd- og muskelskader, svarer han.

- Aldri vært alternativ medisin
I Sverige og Finland har naprapater vært autorisert som offentlig helsepersonell siden 1994. Norges Naprapatforbund har i en årrekke arbeidet for å oppnå det samme, og nå har de endelig lyktes.

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har snakket med abcnyheter, og mener at det bare skulle mangle at autoriasjonen kommer på plass.

– Naprapati og osteopati har aldri vært alternativ medisin, men helt ordinær helsebehandling for muskel- og skjelettlidelser på linje med fysioterapi og kiropraktikk. Hvert år bidrar disse yrkesgruppene til å redusere sykefravær og gi bedre livskvalitet for tusenvis av nordmenn. Disse behandlingene har god dokumentert helseeffekt og endelig får de anerkjennelse for det gjennom en offentlig autorisasjon også her i Norge, sier hun til abcnyheter.