Sørnett

Endelig er den 13 år lange byggeprosessen over!

Prest Relja Bancevic viser velsignelsesritualet i kirken. Foto: Petter Engnes.

Prest Relja Bancevic viser velsignelsesritualet i kirken. Foto: Petter Engnes.

I sommer ble ikonstasen satt på plass i den serisk-ortodokse menigheten Hellige Demetrios av Thessaloniki, det avslutter en byggeprosess på over 13 år.

Publisert:

25. Februar 2006 velsignet biskop Dositej av Skandinavia og Storbritannia etableringen av menigheten Hellige Demetrios av Thessaloniki.

I løpet av de neste 13 årene har menigheten fått både ny sogneprest og sitt eget kirkebygg, som ligger vegg i vegg med menighetshuset. I sommer ble kirken ferdig innredet da Ikonstasen ble satt på plass – den kostet 125 000kr.

Startet med enkle kår

[img198522_2RM]

- Det hele startet med at det meldte seg et behov, siden det kom endel folk fra tidligere Jugoslavia. Vi ønsket å møte dette behovet. Det kom endel godt voksne, men også veldig mange unge par med småbarn, og da var det for oss veldig viktig å kunne dyrke vår tradisjon, også i et annet land, forteller Simic.

Den unge menigheten fikk en unik mulighet da Grim kirke hadde fått tillatelse til å regulere tomten, men valgte å avstå fra å bruke den. Da fikk de muligheten til å ta over området.

- Grim kirke avsto fra å bruke tomten, men siden den var regulert så kunne vi bruke den. Tomten var kun regulert til menighetshus, så vi måtte søke om byggetillatelse til å bygge en kirke der.

- Vi var en ung menighet som ikke var særlig pengesterk, vi måtte derfor dele byggeprosessen i to faser: først menighetshuset, så kirken.

Menighetshuset blir klart

[img198522_3LM]

8. november 2009 ble menighetshuset til den serbisk-ortodokse menighetshuset offisielt innviet.

Menighetshuset blir aktivt tatt bruk til gudstjenester. Selve bygget er laget av materialet importert fra Latvia og er på mange måter likt et gammel bedehus, men der man har sitteplasser på bedehuset så er det her oppsiktsvekkende nakent. Alle stolene er skyvet inn mot veggen og det nakne gulvet vises klart som blekk. Dette er fordi i den ortodokse kirken har man ikke sitteplasser, i stedet står man i respekt for Gud.

- Vi tror at når man ankommer kirken er det som å ankomme kamre til verdens keiser, hvis man kan si det sånn. Se for deg hva som da hadde passet seg og ikke passet seg. Hadde du møtt kongen hadde du opptrådd på en spesiell måte. Du hadde oppført deg veldig ordentlig. Vi tror vi møter han som kan frelse, forteller Sogneprest Bancevic.

[img198522_4RM]

I dag blir det gamle menighetshuset brukt av hele lokalsamfunnet til ulike arrangementer.

Vi har et godt forhold til nabolaget, vi pleier å leie det bort gratis, forteller Bancevic

Kirken blir bygd

I sommeren 2016 startet byggingen av laftekirken.

- Vi fikk tillatelse fra kommunen til å bygge en kirke her. Vi mente det var en mulighet vi bare måtte gripe, forteller Bancevic.

Kirken ligner på det vi kaller en hyttekirke i Serbia. Vanligvis er ikke disse ortodokse kirkene bygd i tre, forklarer Bancevic.

- Kirken er bygget i en norsk stil. Vi tenkte at bygge kunne forene Norge og Serbia, forteller Simic.

- En unik mulighet

Byggmester Thor Daniel Aas var ansvarlig for dannelsen av kirken. Han forteller

[img198522_5LM]

at det var en unik mulighet å få jobbe med bygget.

- Jeg er veldig fornøyd med hele bygget. Laftet i bunn og helt til taket på topp. Jeg er egentlig litt stolt av det.

- Jeg har drevet med bygging og tømmer hele mitt liv, men det var første gang jeg jobbet med en kirke. Det var veldig viktig for meg at bygget ble godt nok, forteller han.

Materialet er det viktigste når vi skal bygge et sånt bygg. Alt er furu og det som er bærende konstruksjon er laget av gran, forklarer han.

[img198522_6RM]

Hentet lokal trekunstner fra Kristiansand

Trekunstner Terje Gordon Jensen har stått for trekunsten i kirken. Han begynte å lage trekunst da han gikk i syvendeklasse.

- Hjemme var det en gjeng med eldre menn som drev med treskjæring så bestemte jeg meg for å prøve det ut. jeg fant fort ut at det var noe jeg trivdes å drive på med, forteller han.

[img198522_7LM]

Jensen har laget søylene, takkonstruksjonen, vinduene, dørene, tronene, ikonstasen og tårnet i kirken.

- Jeg ønsket å ta i bruk det litt norske uttrykke når jeg lagde inredningen i kriken, forteller han.

Han brukte fem måneder på arbeidet, hvor to og en halv måned gikk på å konstruere ikonstasen.

- Jeg er veldig fornøyd med helheten i rommet. Jeg syntes det ble et veldig fint rom, sier han stolt.

 

Interessekonflikt med muslimsk menighet i nabolaget.

Det har ikke bare vært glansdager for den unge menigheten. Vinteren 2017 opplevde de et enormt medietrykk etter en interessekonflikt med Ahmadiyya-muslimene i nabolaget. Ahmadiyya-muslimene ønsket å bygge en moske vegg i vegg med kirken. Dette vekket reaksjoner i menigheten.

- Det som har forårsaket en reaksjon fra vår side var det at moskeen skulle bygges vegg i vegg med kirken vår, man skal ikke bygge to religiøse objekter vegg i vegg – det handler om respekt. De gjør jo ikke dette med andre religiøse bygg i Norge. Jeg opplevde at dette ble blåst opp i media, men det var ikke en krangel, det handlet om respekt. Heldigvis er ting greit nå, sier forstander Simic.

Ny sogneprest

Relja Bancevic er sogneprest i menigheten som dekker Aust- og Vest Agder i tillegg til Rogaland. Bancevic var tidligere prest i en ortodoks menighet i Stockholm, og ble innvilget som prest i Hellige Demetrios for halvannet år siden.

- Jeg trives i godt i jobben min, forteller han smilende.

[img198522_8RM]

I dag er det mellom 40-50 mennesker som går fast i gudstjeneste i kirken.

- I Kristiansand har vi rundt 250-300 serbiske medlemmer, så rundt en sjettedel kommer på gudstjenestestene våre, forteller han, fornøyd.

Prøver å lære seg norsk

I Hellige Demetrios av Thessaloniki brukes det kirke-serbisk, også kalt slavisk, i gudstjenestene, men Bancevic ønsker å nå frem til et større publikum.

- Jeg prøver å legge til engelske ord, i tillegg til at jeg prøver å lære norsk slik at jeg også kan bruke det.

Tidligere har gudstjeneste også vært på norsk, blant annet når Christoforos Schuff vikarierte som prest der.

Ortodoks kristendom kan virke ukjent for mange

- Jeg tror ikke norske vet nok om hva ortodoks kristendom er for noe, men samtidig hva menes med nok? Hvis man ikke er interessert i å vite noe om det, hvorfor skal man da trenge å vite mer?, spør han retorisk.

Videre forteller han:

- Når jeg skal forklare hva ortodoks er for noe pleier jeg å si at det er kristendom med østlige riter – det er den enkleste måten å forklare det på.

Oppfordrer folk til å ta turen til kirken

Nå som ikonstasen er på plass oppfordrer forstander Branimir Simic alle som er interessert til å ta turen for å se på utsmykningen..

- Jeg syntes den ble veldig flott, vi vil gjerne åpne dørene til alle som vil se hvordan en ortodoks kirke ser ut.

- Den avspeiler den tradisjonen vi kjenner til med det lukkede altere. Det er i tråd med den ortodokse tradisjonen. Vi er veldig fornøyd med det arbeidet Terje Gordon har gjort med ikonstasen, skryter Simic.

 

Sjekk ut guiden av Hellige Demetrios av Thessaloniki

Kart og videoer laget av: Petter Engnes.

Les også saken om den uortodokse-presten som utfordret verdisynet til kirken.