Sørnett

Er buddhismen en vestkantstrend?

Flere damer og ungdommer velger å konvertere seg fra kristendommen til buddhismen etter å fått inntrykket av en mer beroligende livsstil. Buddhismen er et livssyn som reflekterer veldig mye over ro og fred og har fått mye oppmerksomhet i Norge gjennom sosiale medier med sitater og bilder av Buddha.

Publisert:

Som du sikkert mest sannsynlig har sett på sosiale medie-sider som Facebook eller Instagram, så dukker det stadig opp innlegg med sitat eller bilder koblet til buddhismen. Eksempel på dette kan være et bilde av Buddha med en tekst over som sier "Just when the caterpillar thought its life was over, it began to fly". Man merker også at de som legger ut slike innlegg ofte er kvinner i alderen 35 eller eldre. Men hvorfor er det altså slik at det nå nylig har blomstret opp med flere og flere slike tilhengere.

Jeg pratet med noen damer jeg fant på Facebook å spurte hvorfor de har begynt med å legge ut bilder, sitater og innlegg som gjenspeiler til buddhismen, når flere av dem også var typisk norske. Det flere av dem også sa var at de fremdeles var kristne med et litt mer naturalistisk livssyn. Men at budskapet til buddhismen var noe de satt seg veldig enig med og ønsket å spre budskapet gjennom å dele det med sine venner. Andre hadde konvertert sin tro over til buddhismen og ønsket å spre det de kalte for "godt" for å få god karma.

Jeg spurte flere av dem hvor de hadde funnet ut om budskapet til buddhismen, hvor alle sa gjennom bøker, filosofer som Alan Watts eller sosiale medier.

Og det er altså sosiale medier som er med på å bygge opp en stor følger-gruppe her i vesten til buddhismen. Med dokumentarer som viser hvordan mennes

ker har ødelagt verden, behandler hverandre, dyr, natur og med den evige krigen mot narkotika så treffer buddhismen mer å mer den målgruppen som evig vokser, nemlig dem som er i mot alt dette. Man merker også blant unge at det å bli vegetarianer, ha et positivt forhold til ulovlige stoffer og et større bilde av hvordan vi påvirker jorden er mer normalt en før. Også blant de typiske vestkants barna som før skulle ha pelsjakker og biff til middag velger nå å gå i tog mot pelsindustrien og spise grønt.

Pratet også med noen unge som har dedikert seg selv til å bli vegetarianere, være i mot pelsindustrien og gå ut med at de har blitt buddhister. Jeg spurte først og fremst hvorfor men også hvordan de så på buddhismen og hvorfor de valgte å konvertere seg over.

-  Buddhisme handler om en metode eller en diskurs hvor man begynner med å prøve å kvitte seg fra sine "desires" eller bedre forklart det som gir oss et ego. Over tid innser man at dette til en viss grad ikke er mulig. Poenget er å komme til et punkt (vanligvis i meditasjon) hvor man klarer å "gi slipp", eller "blåse ut", dette er oversettelsen til ordet nirvana sier Bendik Gundersen, vegetarianer og buddhist.

Så selv om de to typiske vestlige gruppene som går over til buddhismen er eldre kvinner og ungdom så har de nok så forskjellige grunner til å bytte religion. Men man vil nok se en gradvis økning av buddhister også i fremtiden ettersom sosiale medier fremdeles er i full blomst av innlegg om buddhismen.