Sørnett

-Er jeg en terrorist bare fordi jeg er muslim?

"Nei til terror", mange er imot terror og kjemper for det. Foto: Arkiv

"Nei til terror", mange er imot terror og kjemper for det. Foto: Arkiv

Det er henvist i Koranen at vold, krig, drap og undertrykkelse står sentralt, og det virker som at Mohammed lærer og oppfordrer til terrorisme. Men det kan tolkes feil på alle mulige måter.

Publisert:

Islam er i dag den nest største religionen i verden etter kristendommen, og i Norge er det nærmere 200 000 muslimer. Men når man sier Islam høyt, er det mange som tenker terror med en gang.

Mona Helene Farstad som er førsteamanuensis i religionsvitenskap på NLA Høgskolen i Bergen, sier at det er vers i Koranen som setter vold og krigføring sentralt, men hvis vi leser hele Koranen så ser vi andre vers som gir et annet inntrykk. – De skal være vennlige, de skal akseptere, diskutere med andre og kjempe med de på den måten, ved å bruke ord og argument.

Her er det vers i Koranen som blir dratt i ulike retninger, hvordan skal man da forholde seg til de motstridene versene?

Løsningen i den klassiske islamske rettstenkingen var kronologi, her måtte de forholde seg til de versene som kom senere i profetens liv, de kunne overstyre de tidligere versene.

Men her er det flere løsninger på dette. Det er også den klassiske islamske rettstenkingen som fører til at vekten blir mer lagt på de konfronterende versene.

-       Vi kan ikke ta det som en selvfølge at det er en sammenheng med lære om vold og krig basert på det vi finner i Koranen. Det å gjøre noe som skapte opprør mot makten, ble sett på som en alvorlig forbrytelse, sier Farstad.

[img170712_2RS]

Mange mener at terror og islam henger sammen, men er det egentlig sånn?

-       De siste årene har terrorisme og islam blitt mye forbundet sammen. Ikke bare av folk, men også mye av media. Det blir vist til terroristgrupper som har tilhørighet til Islam som går til angrep og dreper andre ikke-muslimer i Guds navn, men det blir feil å si at muslimer er terrorister.

Alle religioner er ulike, men samtidig er det mange fellestrekk man kan finne igjen. Alle lever etter et eller annet som forteller hvordan livet skal være, og alle har sin menig på hva som er rett og galt.

Siden IS er en del av Islam, har dessverre mange fått et inntrykk at alle som tilhører Islam, er terrorister. Men, det har seg sånn nå at ikke alle muslimer er så religiøse at de velger å handle etter Koranen, det er mange som handler etter sine egne følelser. Muslimer som følger Koranen er ikke terrorister, de er bare trofaste til sin Gud, og gjør alt for han.

Derfor burde man ikke si at alle muslimer blir automatisk terrorister, fordi det er ikke sant. Det er forskjell på de som lever opp til Koranen og gjør alt for Gud, og de som handler etter sine egne følelser. Det er viktig å understreke her.

LES OGSÅ: - Det er ikke riktig å putte muslimer i samme buss som terrorister