Sørnett

Fargerike gudstjenester

Gudstjeneste: Her er pastor Stephen Kaumba fra Kongo i gang med sin preken under gudstjenesten som er å finne i salen bakerst i lokalet hos Brave Heart i Elvegata 7 i Kristiansand hver søndag. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Gudstjeneste: Her er pastor Stephen Kaumba fra Kongo i gang med sin preken under gudstjenesten som er å finne i salen bakerst i lokalet hos Brave Heart i Elvegata 7 i Kristiansand hver søndag. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Hver søndag blir det holdt gudstjenester for alle mennesker med forskjellig tro og livssyn i hjelpeorganisasjonen for flyktninger, Brave Heart, sine lokaler i Kristiansand.

Publisert:

For ett år siden åpnet Brave Heart, tidligere Refugee Alliance, kafé i Elvegata 7 i Kristiansand. Helt bakerst i kaféen er det et stort rom som blir brukt for å holde ukentlige engelskspråklige gudstjenester for alle som måtte ønske.

- Vi tilhører ingen store misjonssamfunn. Vi er én karismatisk, evangelisk, tverrkirkelig og varm internasjonal misjonskirke. Gudstjenesten er for alle. Vi ønsker å være som én familie for de som ikke har familie, forteller daglig leder i Brave Heart Sina Saltbones.

LES OGSÅ: Konverterte til kristendommen - måtte flykte

Brave Heart er en kristen hjelpeorganisasjon for flyktninger og jobber i land som Zambia, Uganda og Irak. Hovedkontoret ligger i Norge, hvor også kafé og gudstjenester er å finne. Dette ikke utelukkende kun for flyktninger.

Mange forskjellige livssyn

Sørnett fikk lov til å være med å overvære én gudstjeneste i lokalene i Elvegata.

Før gudstjenesten begynner rundt 16 er det gratis middag for de som måtte ønske det i kaféen. Her sitter personer fra mange forskjellige land som har med seg forskjellig livssyn og religion fra sitt hjemland. Her spiser de sammen og mingler. Personer fra blant annet Iran, Syria, Mongolia og Norge er å finne rundt bordene før gudstjenesten.

[img157475_2RM]

- Dette og gudstjenesten er for alle som vil. Gudstjenesten foregår på engelsk. Vi ønsker å hjelpe de som har hatt det vondt. Vi har blant annet hatt mennesker som kommer som ikke forstår engelsk, men som kommer for den gode stemningen. Det er veldig god stemning her, og vi ønsker ekstrem godhet til de som har opplevd ekstrem vondhet, forteller Saltbones.

- Det pleier å være rundt 50-60 personer som deltar på gudstjenesten på søndagene. Spekteret av religioner og livssyn som deltar på gudstjenesten er enormt. Det er muslimer, buddhister og kristne fra mange forskjellige samfunn som blant annet pinsevennene. Til og med ateister og New Age-interesserte personer er med. Vi er ikke så opptatt av religion, men at det skal være ett godt sted å være.

Saltbones forteller videre at de ikke er utydelig i sitt kristne budskap, men aldri opplevd noen som blir støtt over det.

- De vet at vi vil de vel, og at Gud vil alle vel. Vi ønsker at flere kristne skulle være med å ta imot de nye og litt uvanlige forespørslene i en kirke.

I tillegg til gudstjenestene hver søndag blir det også lagt ut inspirasjonsvideoer med kristent budskap på Facebook-siden til Brave Heart og på deres Youtube-konto daglig. Under er eksempel på én slik video lagt ut med tillatelse.

Troen betyr alt

Gudstjenesten blir ofte innledet med lovsanger fra deres lovsangsleder Felipe Gomez fra Columbia og andre som hjelper til med instrumenter og vokal. Som blir fulgt opp med preken fra den kongolesiske pastoren Stephen Kaumba som også er ansatt i Brave Heart.

[img157475_3RM]

Han vet selv hvor viktig troen kan være når man er i en vanskelig situasjon.

- Jeg kom til Norge for cirka ti år siden som FN-flyktning. Jeg bosatte meg først i Namsos før jeg flyttet til Kristiansand for seks år siden. Jeg satt tre år i fengsel i hjemlandet mitt Kongo fordi jeg kjempet for menneskerettigheter og fordi jeg var predikant. Det kan ikke sammenliknes med noe som helst. Det var rett og slett forferdelig.

Kaumba forteller at troen hans ble ekstrem viktig for at han klarte å holde hodet oppe denne tiden, og håpet om én bedre fremtid.

- Troen på Gud var ekstremt viktig. Det var som en fast grunn man hadde. Den gav meg håp om ett rettferdig liv og at jeg ikke er alene, men at Gud var sammen med meg. Planen for meg og mine var klar, og at Gud har én større plan.

- Reise opp de andre ikke verdsetter

I gudstjenestene i 2017 blir hovedfokus i stor grad satt på tre hovedtemaer. Kjærlighet, reise opp og å følge Jesus.

- Vi skal belyse kjærlighet fra Gud til oss og andre, og vår til Gud og medmennesker. Så har vi ett tema som skal inspirere oss til å følge Jesus. Vi skal vandre slik han vandret. Og det siste er reise opp. Vi må reise oss fra sofaen og leve for Jesus. Gud reiser de som har blitt tråkket på, og vi skal hjelpe å reise opp andre medmennesker, forteller Saltbones.

- Vi hadde ei som kom med én trillevogn med alt hun eide til oss. Vi ga hun plass her, og hun har virkelig funnet seg til rette og er én kjempe ressurs. Vi skal reise opp de andre ikke verdsetter. Mange føler seg små og ubetydelige, og vi skal motbevise det, sier Saltbones.

Lovsang, preken og fokus på disse temaene er det som står på planen for gudstjenestene på bakrommet til Brave Heart fremover. Alt på engelsk og med mennesker med utallige forskjellige religioner og livssyn tilstede for å overvære, og for å skape seg ett sosialt nettverk med middag og sosialt samvær i forkant av gudstjenesten.

- Vi benytter også gudstjenesten til å be for en bedre fremtid for land som er i én vanskelig situasjon og som er representert i salen som f.eks. Syria og Afghanistan, avslutter Saltbones.