Sørnett

Ny undersøkelse om alkoholinntak i russetiden:

- Vi settes i et dårlig lys

Russ: Helena Christiansen (18) og russepresident Isabelle Kvannes Bjerke (19) er russ i år
 Foto: Privat

Russ: Helena Christiansen (18) og russepresident Isabelle Kvannes Bjerke (19) er russ i år Foto: Privat

En ny undersøkelse av befolkningen rundt om i hele landet viser at syv av ti mener russen drikker for mye. Russepresident Isabelle Kvannes Bjerke (19) og medruss Helena Christiansen (18) mener russen har fått et ufortjent dårlig rykte og settes i et dårlig lys.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2023 kl 14:41

Isabelle Kvannes Bjerke (19) er russepresident på Kvadraturen videregående skole og innrømmer at jobben som russepresident er krevende, men at det ikke handler om alkohol.

- Jeg personlig føles ikke det drikkes så mye. Det er så klart noen som drikker mer enn andre og når de gjør påfunn som ikke er lovlige setter det oss andre i et dårligere lys, forteller Kvannes Bjerke. Medruss Helena Christiansen (18) sier seg også enig i dette.

Russetiden skal være positiv

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener debatten om russetiden også burde omhandle alkohol.

- Russetiden er noe mange ser frem til i lang tid, og som nok for de fleste blir en positiv opplevelse. Det var det også for meg. Så ser vi både gjennom undersøkelser og i mediebildet at det dessverre også er negative sider ved russetiden, som utenforskap, store kostnader og også høyt alkoholkonsum, skriver Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

En undersøkelse gjennomført av IPSOS, på oppdrag fra alkovett-organisjonen Av-og-til, viser at syv av ti på landsbasis mener at det drikkes for mye i russetiden. Bryter man ned undersøkelsen kommer man også frem til at syv av ti i Agder mener det drikkes for mye.

Alkoholkulturen må tas opp
Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener alkoholen i russetiden burde få mer oppmerksomhet i nyhetsbilde.

- Det har vært mye debatt om russetiden de siste årene. Mange har tatt til orde for at vi trenger en bred debatt om russetiden, og den må også inkludere foreldre, lærere og andre. For Av-og-til er det viktig at debatten om russetiden også handler om alkohol og alkoholkultur, mener hun.

- Festen blir ikke bedre med et veldig høyt alkoholkonsum, heller tvert imot, legger hun til.

Alkohol: Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener alkohol burde løftes mer frem i nyhetsbilde
 Foto: Av-og-til

Alkohol: Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener alkohol burde løftes mer frem i nyhetsbilde Foto: Av-og-til

Nyhetsbildet de siste ukene har vært preget av saker om kokain, bildedeling og russ som mister nese, fingre og hender. Det som er sentralt for mange i russetiden er alkohol. Kaski håper undersøkelsen bidrar til at det blir større aksept rundt å være edru i russetiden.

- Undersøkelser viser jo at også mange russ synes det kan bli vel mye alkohol i russetiden. Det kan være vanskelig å stå opp i mot drikkepress, og spesielt i russetiden. Kanskje kan det hjelpe å se at både medruss og befolkningen generelt også mener det kan bli vel mye alkohol i russetiden, avslutter hun.

Drikkepress

Kvannes Bjerke mener imidlertid ikke at alkoholen burde være så sentralt i russetida.

- Det burde ikke være så i fokus. Jeg kjenner flere som er "Edruss" og de er med like mye som oss andre og er ofte ute lengre enn oss, opplyser presidenten.

Drikkepress er et viktig tema som flere snakker om i russetiden. Jentene fra Kvadraturen mener selv at de ikke har observert noe drikkepress.

- Av de jeg har snakket med så er det ingen som nevner noe om drikkepress. Det er jo så klart folk som blir tilbudt, men de jeg har snakket med om dette er klar over at det går en grense når folk sier nei. Da spør man ikke igjen, avslutter Kvannes Bjerke.