Sørnett

Fikk psykiske plager da han forlot Jehovas vitner

Å forlate Jehovas vitner kan være en stor påkjenning og resultere i psykiske plager. -Jeg lever et relativt vanlig liv, men jeg sliter med angst og posttraumatisk stress lidelse, sier en anonym mann Sørnett har snakket med.

Publisert:

Sørnett har snakket med en mann som ønsker å være anonym, til hensyn av familie som fortsatt er Jehovas vitner. NN var 15 år når han ønsket seg ut av Jehovas vitner og helt alene. Han forteller at han nettopp hadde begynt på videregående, hvor han fikk venner og en kjæreste som ikke var i religionen.

-Dette ble ikke akseptert og jeg fikk et ultimatum av min mor. Dem eller familien. Jeg syntes det var urettferdig og jeg bestemte meg for at slik vil jeg ikke leve, sier NN.

Sliter psykisk

I dag er NN voksen og lever et relativt vanlig liv, men sliter psykisk som følge av den tunge tiden.

-Jeg lever et relativt vanlig liv, selv om jeg sliter med angst og posttraumatisk stress syndrom. Noe som gjør hverdagen slitsom, sier mannen.

Religionspsykolog Hege Kristin Ringnes ved Universitetet i Oslo forteller at Jehovas vitner ofte har hele sitt sosiale nettverk i gruppen. Det å bli ekskludert kan innebære å miste kontakt med familie og venner.

-Dette er selvsagt veldig vanskelig. I tillegg så kan man tro at Jehovas vitner faktisk har «sannheten». Når man er ekskludert så mister man ifølge deres tro muligheten for å overleve Harmageddon og leve evig på en paradisisk jord, sier Ringnes.

Sørnett har tatt kontakt med Jehovas vitners avdelingskontor i Norge, men de har ikke svart på våre henvendelser.

"Mange tar sitt eget liv"

NN sitt syn på Jehovas vitner i dag er blandet. Han forteller at det er mange gode mennesker innenfor religionen, men religion ødelegger mange mennesker.

-Flere velger å ta sitt eget liv. For mange, slik som meg finnes det ikke «et liv utenfor», og det kan være vanskelig å få venner i voksen alder. Jeg synes ikke noe særlig om denne ideologien som de fører, sier NN.

 Ble behandlet som om han skulle ha blitt utstøtt

Jehovas vitner praktiserer voksendåp, som et tydelig veiskille mellom døpt og ikke- døpt. Dersom man døper seg, for å senere trekke seg, blir man utstøtt. Ettersom den anonyme mannen Sørnett har snakket med ikke var myndig og døpt, var han ikke et juridisk medlem av Jehovas vitner. NN forteller at han likevel fikk samme behandling av venner og familie innenfor, som om han skulle ha blitt utstøtt.

Den delen av familien til mannen som var innenfor Jehovas vitner ble forbannet og sa han hadde ført skam over familien da han brøt ut. NN forteller videre at han hadde en svært dårlig oppvekst.

-Jeg hadde en svært dårlig oppvekst. En ødelagt familie i en religion som gjør alt for å «sminke» familiene innenfor til å fremstå som perfekte, sier NN.

Les også: Laila har ikke snakket med foreldrene på 12 år

Vanskelig også for dem som ekskluderer 

Hege Kristin Ringnes som har skrevet en doktorgradsavhandling på Jehovas vitner si at også de aktive medlemmene i Jehovas vitner kan synes det er vanskelig å bryte med de som blir ekskludert.

-Men slik er reglene, sånn Jehovas vitner fortolker dem basert på Bibelen. Foreldre bryter med egne barn fordi de tror Jehova Gud krever dette, sier Ringnes.

Egen fri vilje

NN forteller at den største forskjellen på å leve som Jehovas vitne i forhold til å være på utsiden, ligger i at du på utsiden kan leve ditt liv slik du ønsker.

-Du kan tro på hva du vil, være sammen med hvem du vil og du kan ha din egen frie vilje som du ble født med, sier NN.