Sørnett

Flere melder seg som buddhist

Buddhistprest Såzen Larsen Kusano. Foto: Åsa Torp

Buddhistprest Såzen Larsen Kusano. Foto: Åsa Torp

Buddhistprest Såzen Larsen Kusano kom selv fra en kristen familie, men som 27 åring ble han buddhist.

Publisert:

I den buddhistiske tro skal man ikke søke etter høyere tilstander enn slik den er. Buddhas lære setter fokus på frihet og lykke.

I 2016 ble det registrert 17 977 buddhister i Norge, i følge det statistiske sentralbyrå. Såzen sier mange av de som konverterer over til buddhismen har sin last i bagasjen, og føler en frihet av å bli buddhist. Han forteller at i året 2016 hadde de i snitt ett nytt menneske hver uke og tallene viser samme økning i starten av året 2017. Såzen valgte selv å bli buddhist som 27 åring.

- Jeg opplevde mye snakk om helvete i min barndom, slik at veien til buddhismen var nok fordi den fremstod som fornuftig, forstandig og medfølende.

 

Fredelig religion 

Thaibuddhist Yupin Egeli sier hun aldri har følt noe negativitet rundt buddhismen. Folk ser på buddhismen som en religion som ikke skaper noe kaos på noe som helst måte.

[img158058_2LM]

- For meg er buddhismen noe som gir meg fred, tilhørighet, kontur og samhøring med min familie. Vi knytter sterke bånd sammen.  Folk blir ofte bare glad om jeg forteller at jeg er buddhist.

 

 Det er viktig å la barna ta egne valg.

 

Egeli er fortsatt veldig bestemt på at hennes egne barn skal velge selv hva de ønsker å tro på. Hun har fortalt  fra de var små om Buddahs lære, men har alltid gitt de et valg og valgte derfor å aldri døpe sine barn.

- Min eldste sønn lærte jeg å be på thai da han var liten, men nå husker han ingenting, ler hun godt. Han ønsket ikke å være buddhist og det er noe jeg respekterer. Det er hans eget valg hva han ønsker å tro på. Det er viktig at man skal føle en frihet, og at man selv ønsker, ikke av den grunn å glede andre.

Buddhist i Norge 

Omtrent 95% av den thailanske befolkningen er buddhister. Egeli merker stor forskjell fra å komme fra landet der buddhismen står meget sentralt.

- Jeg merker stor forskjell fra jeg bodde i Thailand til jeg kom hit. I Thailand gikk vi gjerne til tempelet hver søndag, ofte to ganger om dagen. I Norge går jeg i tempelet kanskje tre ganger i året. Grunnen til dette er vel at i mitt hjemland har jeg familie og venner som er buddhister, vi går ofte sammen. Buddhismen trekker oss sammen og gir oss sterke bånd, sier hun.