Sørnett

Foreldre veit for lite om gaming

Elevar ved Grim Skole meinar at foreldre veit for lite om gaming Foto: Nikolai Helgås

Elevar ved Grim Skole meinar at foreldre veit for lite om gaming Foto: Nikolai Helgås

Det er mykje støy når ein etter ein elev kjem inn i klasserommet til 9E ved grim skule, læraren Nina står klar med sprøyteflaska med antibac. ho følger nøye med at kvar elev som kjem inn skal sprite henda og forhindre mulig smitte

Publisert:

Gaming er større enn nokon gang før og det har aldri vore så lett og skulle begynne med gaming om det er på konsoll, pc eller mobil. Butikkane fikk kjenne på dette under koronatida, når lanseringa av den nye generasjonen av konsollar som Xbox og Playstation kom ut og alt ble revet ut av hyller på nett og i butikk i løpet av kort tid. Det samme skjedde når Nvidia kom ut med sin nye 30-serien av grafikkort.
I Medietilsynets undersøkelse i frå 2020 seier nesten seks av ti 9 -18-åringer som spiller dataspill at gaming er sosialt, og ein fin måte å lære om historie. 70% av 9-18 åringane føler også at dei har blitt bedre i engelsk på grunn av gaming. I klasse 9E ved grim skole er det mange som gamer på fritida. Spill som fortnite og overwatch går igjen hos dei fleste av guttene i klassen.Dei føler at foreldrene veit for lite når det kommer til dataspilling i heimen.
- Dei må skjønne at det ikkje går ann å pause eit mulitplayerspill, seier David som er ein av elevane i klasse 9E.
Ein anna elev i klassen er Steinar, han meiner at det av og til er bedre att maten blir kald enn at vaksne kommer og skur av pcen uten at barna vil.
Elevane føler at gaming ikkje er noko negativt og spesielt under koronatida så er det enkelt og fortsatt vere sosial med vennar sjølv om dei ikkje kan vere i lag fysisk hos kvarandre på fritida.

 

Nettvett er viktig
Nettvett er enkelt forklart det å ta smarte og gode valg på nett, slik at man ikkje skal ende opp i situasjonar som er skremmande eller kan skade nokon økonomisk.

[img220170_2RS]

- Det er viktig at barn og unge vokser opp med en trygg og bevisst mediebruk. At de har det bra, også på nett. At de tar gode valg for seg selv, og at de tar vare på andre, skriver Kjellaug Tønnesen i eit intervju til UMA. Tønnesen legger også til at Internett er ein kilde til informasjon og kunnskap, fellesskap og underholdning. Det gir også store muligheter til å bidra i demokratiet.