Sørnett

Usikkerhet rundt personvern

Fagdirektør for teknologi ved Datatilsynet, Atle Årnes. Foto: pressefoto Datatilsynet

Fagdirektør for teknologi ved Datatilsynet, Atle Årnes. Foto: pressefoto Datatilsynet

Snapchat kom ut med en ny oppdatering som fratar deg rettighetene til alt du sender. Fagdirektør ved Datatilsynet mener det skaper usikkerhet og at man må følge godt med.

Publisert:

Snapchat kom nylig ut med en oppdatering. I den finner vi en ny del av brukeravtalen som gir Snapchat rettighetene til alle bildene og videoene du sender. Fagdirektør for teknologi hos Datatilsynet, Atle Årnes, mener det er et klassisk tilfelle.

- Vi har sett dette i flere personvernvilkår. Google var først ut og de fleste har fulgt opp. De vil ha stor frihet når det gjelder personopplysningene de håndterer.

Han sier videre at dette skjer som regel når selskapene har bygget opp et stort kundegrunnlag.

- Da vil de hente inn personopplysninger og få profitt.

 

- Skaper usikkerhet

Vilkårene endrer seg ofte og det er ikke lett å finne ut av hva som står med liten skrift. Årnes mener det kan skape forvirring.

- Det som skjer her er at de skaper usikkerhet rundt hvordan disse personopplysningene håndteres, sier han.

Årnes poengterer at det er utrolig viktig at folk spør seg selv om de fortsatt vil bruke tjenesten og om de er komfortable til den nye brukeravtalen.

- Man må selv ta stilling til hvordan man bruker appen og hvilke bilder og videoer man sender.

 

Vanskelig for foreldre og skolen å håndtere

Den nye brukeravtalen har fått mye kritikk og støy fra pressen verden over. Alle brukere av appen blir påvirket, til og med barn.

- Hva kan foreldre og skolen gjøre for å håndtere dette?

- Man må prøve å følge med så godt man kan, men i virkeligheten er det ikke lett i det hele tatt.

Årnes forteller at de har informasjonskampanjer som går på det å gi informasjon ut til skolene om hvordan man skal håndtere personopplysninger på nett.

- Det er vanskelig for både foreldre og skolen å håndtere. Skulle bare håpe at ungdom diskuterer internettjenester og at de foretar kritisk gjennomgang av de tjenestene de benytter.

Fagdirektøren for teknologi råder alle til å se hva som står i personvilkårene, på alle tjenester på mobilen og datamaskinen.

- Få et inntrykk av hva endringene innbefatter. Hva de skriver om i bloggen er mye mer usikkert. Ta hensyn til hva som står i avtalen.

 

Oppdateringen er problematisk i forhold til personvernet

Studenter ved Universitetet i Agder har sterke meninger angående Snapchats nye brukeravtale. De liker det dårlig, men vil fortsette å bruke tjenesten.

[nggallery id=560]

 

LES OGSÅ: Nå eier Snapchat alt du sender.