Sørnett

Fra innsatt til utsatt

Panelet for gårsdagens dialog: Fra venstre: Paul Leer – Salvesen fra UiA, Steinar J. Olsen, fra Stormberg, Oddleif Rønning fra "Way Back", varaordfører Mette Gundersen og buddhistprest Såzen Larsen.

Panelet for gårsdagens dialog: Fra venstre: Paul Leer – Salvesen fra UiA, Steinar J. Olsen, fra Stormberg, Oddleif Rønning fra "Way Back", varaordfører Mette Gundersen og buddhistprest Såzen Larsen.

- En by som klarer å ta innover seg at det er håp for alle, og da også gi tidligere straffedømte tillitt, er en god by, sier Profesor ved UiA, Paul Leer – Salvesen.

Publisert:

I Norge er det rundt 3500 personer som soner hvert år. Leer-Salvesen har vært fengselsprest, og har hatt samtaler med fanger gjennom nesten tjue år og skrevet bøker om emnet.
- Nå har hele Europa sagt nei til dødsstraff, det betyr at vi har begynt å se på straff som noe mer enn bare gjengjeldelse for det som er blitt gjort, sier Leer-Salvesen. Han sier det er veldig viktig for tidligere innsatte å få mulighet til å gjenoppbygge tillitten etter at de har sluppet ut.

[img19616_2LS]

Frykt
Steinar J. Olsen jobber i Stormberg hvor de bevisst ansetter mennesker som har vært tidligere innsatt.
- De skal kunne sone straffen sin, og så gå videre, sier Olsen.
Varaordfører Mette Gundersen mener at Kristiansand har en utfordring når det gjelder å få allmenngjort et slikt syn. Det så hun tydelig da det skulle bli bygget overgangsboliger for straffedømte i Kristiansand.
- I Kristiansand har vi en utfordring når det gjelder holdninger, sier Gundersen.
Hun tror mye av grunnen til dette er ubegrunnet frykt. De siste tjue årene har antall drap i Norge blitt halvert, men det skrives fire ganger mer i media om drap.

Ansikt til ansikt
- Om folk hadde møtt menneskene det er snakk om her ansikt til ansikt, så ville de forstått at de ikke er så forskjellige fra oss andre, og det ville også redusert frykten, sier Olsen.
Han mener at spesielt to ting er viktig for at tidligere innsatte skal få komme seg videre etter soning. Det er at de får tilgang til arbeidsmarkedet og mulighet for et sosialt nettverk. Om de skal få muligheten til dette er det viktig at samfunnet klarer å se vekk fra den ”merkelappen” de har i pannen om hva de har gjort tidligere.
- Det er min erfaring at hvis vi gir dem den muligheten til å starte med blanke ark, så tar de den, sier Olsen

[img19616_3LM]

Ansvar
Olsen mener vi ikke må glemme at ansvaret for å komme tilbake til et normalt liv ligger hos den som har vært innsatt. Personen må selv ha en indre motovasjon for å klare seg, men vi kan hjelpe til med våre holdninger.
- Det er som Bjørn Eidsvåg synger, du må ta skrittene selv, men jeg skal gå dem med deg, sier Olsen.
Såzen Larsen er Buddhistprest og har snakket med mange tidligere fanger. Han forteller han ikke ville nølt med å ha noen av de han har snakket med som en ansatt eller en kollega. Han mener det er en del av vårt ansvar å ta hånd om de som har blitt sluppet fri igjen.
- Vi er ikke likegyldige når vi gir disse menneskene en dom, da må vi heller ikke være likegyldige når vi setter dem fri, sier Såzen.