Sørnett

Fritidstilbud under strenge tiltak

Her sitter Stein Rune å underviser en elev på Keyboard foto: Øyvind Ludvigsen

Her sitter Stein Rune å underviser en elev på Keyboard foto: Øyvind Ludvigsen

Med strenge restriksjoner og tiltak som rammer mennesker over hele landet, er det utfordrende for mange å finne på ting for å få dagen til å gå. Noen fritidstilbud er fortsatt tilgjengelig med reduserte muligheter, og mange bruker trening og friområder til å få tiden til å gå.

Publisert:

Musikkskolen tilpasser seg nettundervisningen
Et av fritidstilbudene som finnes på Namsskogan er musikkskolen. Musikkskolelæreren her er Stein Rune Westgård Otnæs. Han bor på Brekkvasselv, Namsskogan kommune. Han brenner for musikk og har dette som jobb, i tillegg til at han spiller i band og har ansvaret for “husets musikkverksted”, hvor musikkinteresserte lokalinnbyggere møtes for å spille sammen. Når alt ble stengt ned og det ble umulig å jobbe med elevene på øvingslokalet, endte Stein Rune opp med å ordne seg et helt spesielt opplegg for å kunne fortsette med undervisningen gjennom musikkskolen.

Under koronavirusets dager har de fleste fritidstilbudene og aktivitetene blitt stengt ned enn så lenge, men musikkskolen er i stand til å holde tilbudet åpent gjennom nettundervisning på Microsoft Teams. Jeg fikk komme på besøk til musikkrommet hjemme på eiendommen hans og observere og snakke med han før og etter en undervisning med en av elevene hans. 

Kan by på store utfordringer
Han forteller at de egentlig skulle begynne med vanlig undervisning i går (mandag 27 april), altså at han møter elevene og spiller sammen med dem. Men enkelte ønsker å fortsette med dette over nett pga dagens situasjon.

Undervisningen går som regel greit, men det byr på utfordringer når han ikke kan fysisk vise hvordan forskjellige noter og grep skal spilles. Han kan heller ikke spille i takt med dem ettersom det er en viss tidsforskyvning når man spiller gjennom videoundervisning på internett. For noen blir dette umulig.

- Hos enkelte elever fungerer rett og slett ikke nettundervisningen, forteller Stein Rune.

Det er ikke bare negative sider med nettundervisning!
Selv om mulighetene er redusert grunnet restriksjonene som er innført i dag så er det noen positive ting å ta tak i også.

- Jeg mister jo dessverre undervisningen med enkelte elever, men så har det samtidig gjort at vi ser muligheter til å være mer fleksibel. Vi har utfordringer med nabokommunen som jeg også jobber i. Hvis fjellet er stengt og jeg ikke kommer meg dit, så er det fortsatt en mulighet til at jeg kan undervise de over nett slik at de ikke mister timen sin den dagen, hvis det skulle bli en slik utfordring. Det kan alltids være en mulighet å få til en undervisning på nett hvis ting ikke går helt som planlagt. 

Så det er ikke bare negative sider med nettundervisning?

- Absolutt ikke!, sier Stein Rune.

Som en musikkentusiast og med Rock&Roll interessen, har han mest erfaring i instrumentene som er mest typisk å se i et band. I følgende video hører vi at han spiller "Splitter pine" av Dumdum Boys. En sang som han holder på å lære bort til flere elever for tiden.

https://youtu.be/r4MoB0l0U9U

Viktig å ha noe å gjøre i disse dager
Stein Rune synes det er bra at han får fortsette å undervise musikken i disse dager, og tror barna og ungdommene han underviser nyter godt av dette tilbudet. Eleven som hadde undervisning, Pernille synes i hvert fall det er greit å kunne ha denne timen en gang i uken med ham. Dagene er stort sett kjedelige, men musikken kan fylle opp litt av tiden som går i uka.

- Det er fint å kunne få litt veiledning og øve sammen med han, også bruker jeg litt tid ellers av fritiden min på å øve på det vi snakker om hver uke, forteller Pernille

Hun synes det er bra at tilbudet fortsatt står, når mange av de andre aktivitetene hun også deltar på er stengt.

Ordfører Stian Brekkvassmo påpeker også at det er svært viktig å ha noe å gjøre om dagene slik at man ikke blir liggende hjemme og går på veggen

Innbyggerne er flinke til å finne på ting på egenhånd

[img205881_2LM]

På kommunehuset, inne på kontoret til ordføreren møter vi nettopp ordfører Stian Brekkvassmo og kultursjef Odd Bakken. På spørsmål om hvorvidt de føler at kommunen tilbyr fritidsaktiviteter til innbyggerne, mener Stian at de sannsynligvis kunne gjort enda mer, men berømmer samtidig at ungdommene og innbyggerne selv er flinke til å ta denne problemstillingen i egne hender. 

Namsskogan Kommune har et stort areal og det finnes muligheter for å leie hytte, også er det generelt vakre omgivelser å komme seg ut til i naturen. Odd forteller at skuterløypene i kommunen er godt brukt av innbyggerne og at flere drar ut på isfiske eller befinner seg på fjellet når været er fint.

Folk tar både initiativ selv til å finne på noe sammen med familiene sine, og enkelte kulturtilbud blir stelt i stand av sine egne ansatte, eller frivillige som har tatt på seg et ansvar i å lære bort forskjellige ting. Det er blant annet musikkskolen som er nevnt, motocross, åpne skuterløyper, Tundra Tours og mer. 

- I vår familie har det vært mer travelt enn det har vært noen gang før, så vi kjeder oss ikke!, flirer Stian.  

Så man skal ikke si at det ikke er noen ting å gjøre her i bygda. Det er tvert i mot flere aktiviteter man kan finne på for seg selv, sammen med familien eller også sammen med venner, og på det punktet viser “Namsskogingene” at de ikke legger seg ned selv om coronaen utfordrer balansen i hverdagen. 

Tundra Tours inviterer på Kitingkurs

[img205881_3LM]

Bernard O’Sullivan er opprinnelig fra Irland, men er nå bosatt i Namsskogan og driver sport- og friluftsbedriften Tundra Tours sammen med sin kone. Denne bedriften ble stiftet i 2016, og tilbyr forskjellige aktiviteter til alle årstider. Om vinteren er det særlig Kiting Kurs, Teltturer, snøhule overnattinger og generelt guidede turer. Mens om sommeren når det ikke er noe snø, byr dem på beversafari, kayaking i tillegg til turer osv. Bedriften høster ros fra både lokalsamfunnet og kunder utenfra som deler sine opplevelser etter å ha deltatt på kursene og aktivitetene de har vært med på. Ordføreren er også med på laget, og oppfordrer folk til å prøve ut dette.

[img205881_4LM]

Vil ha med seg de lokale
Bernard er også leder i ungdomsklubben, og prøver derfor å engasjere ungdommen til å bli med på eventyrene han og Tundra Tours tilbyr. Noen av aktivitetene som tilbys er relativt ukjent for mange i regionen, ettersom bedriften er den eneste i Trøndelag som tilbyr bl.a. kiting. Han forstår at det kan virke litt tøft å prøve ut denne sporten som går ut på å bruke vinden som fartkilde i aktiviteten, men håper at flere av de lokale innbyggerne og ungdommene tør å kaste seg ut i det i disse tider, der kanskje datamaskinen og spillkonsoller er den mest populære sosiale plattformen å treffes på. 

Selv om mulighetene og eventyrene Tundra Tours byr på er redusert som følge av tiltakene, er de fortsatt i stand til å tilby alle aktivitetene de bruker. De må bare holde seg innenfor reglementet som for eksempel begrensningen til maks 5 personer samlet om gangen. 

Så langt er den unge bedriften mest brukt av turister som kommer fra andre steder, men inn mot sommeren og framtiden ønsker de å satse mer på det norske markedet, og særlig ta med de lokale innbyggerne i alle aldre ut på tur i den nydelige naturen Namsskogan byr på, forteller Bernard. 

Utfordringer for MOT
Renate Greiner har jobbet i MOT siden 2013. Da begynte hun som koordinator, mens siden 2018 har hun vært MOT-coach i tillegg. Hun er utdannet som vernepleier og har videreutdanning med psykososialt arbeid med barn og unge. Til daglig jobber hun i skolehelsetjenesten med psykisk helse med barn og unge, i tillegg til rollen i MOT. 

Så langt er den unge bedriften mest brukt av turister som kommer fra andre steder, men inn mot sommeren og framtiden ønsker de å satse mer på det norske markedet, og særlig ta med de lokale innbyggerne i alle aldre ut på tur i den nydelige naturen Namsskogan byr på, forteller Bernard. 

Utfordringer for MOT

[img205881_5RM]


Renate Greiner har jobbet i MOT siden 2013. Da begynte hun som koordinator, mens siden 2018 har hun vært MOT-coach i tillegg. Hun er utdannet som vernepleier og har videreutdanning med psykososialt arbeid med barn og unge. Til daglig jobber hun i skolehelsetjenesten med psykisk helse med barn og unge, i tillegg til rollen i MOT. 

På spørsmål om hvordan MOT-hverdagen foregår under dagens restriksjoner, forteller Renate at det er forholdsvis lite som skjer ettersom både hun selv og hennes makker, Anne Fjerdingøy (MOT) jobber med skolen i sin primærjobb. Det har vært veldig travle dager for dem ettersom begge har barn på skolen og stramt program i primærjobbene sine.

Den travle arbeidshverdagen har ført til vanskeligheter med å opprettholde MOT-programmet slik det ønskes. Vanligvis bruker MOT å undervise på skolen hvor de kan ha diverse øvelser som lærer bort verdiene MOT står for. Dette byr så klart på utfordringer under dagens restriksjoner, og de har ikke klart å stelle i stand en form for undervisnings- eller møteplattform over nett pga den ellers hektiske arbeidsdagen. 

- Vi er nødt til å finne en måte å nå ungdommen på
Planene framover er litt uklare ettersom de ikke har hatt så god tid til å planlegge eventuelle forskjellige opplegg. Ettersom vi ikke vet hvordan de neste månedene fram til sommeren og videre ser ut enda, så kan MOT bli nødt til å gjøre forandringer for å opprettholde fokuset de ønsker å tilby barn og unge i kommunen. 

- Det vil absolutt være et tema vi tar opp etterhvert. Fordi om dette blir langdrygt, så er vi nødt til å finne en måte å nå ungdommen på, sier Renate 

Alternativ trening
I disse tider har alle treningssentrene hatt nødt til å holde stengt, og idrettsklubber som ikke har fått trene som normalt har måttet stenge på grunn av koronaviruset. Treningssenter er noe som brukes av mange, men nå som de er stengt kommer kreativiteten frem med tanke på å finne andre måter å trene på gjennom disse tidene. 

[img205881_6RM]

Vennesla kommune har treningsstativer ute, dette er noe som Schojan Sudyotha og Jonas Hansen har fått masse nytte av i disse tidene når alt er stengt. Her trener de på eget ansvar med tanke på viruset. De sier så lenge de tar forhåndsreglene så går det fint. Dette stedet er et veldig bra alternativ mens treningssentrene er stengt, sier Schojan Sudyotha. Begge har også begynt å gå på mange flere skogsturer enn til vanlig. De sier at treningen blir ikke helt det samme som før, men at dette er et veldig bra sted å trene på. De to trener ofte sammen spesielt ved disse treningsapparatene. Her trener de med egen kroppsvekt, og de finner det som en motivasjon å trene sammen, de pusher hverandre til å yte litt ekstra på trening. Det hjelper alltid å ha noen å trene med, sier Jonas Hansen.

-Vi må finne nye måter å trene på, og bruke kreativiteten sier Jonas Hansen

[img205881_7LS]

Kreative treningsøkter på eget initiativ
Ikke bare går det utover de som trener på treningssenter, men også de som spiller for forskjellige typer idrettslag. Nå er jo reglene at fem og fem kan trene sammen når det kommer til idrettslag, men alt av haller er stengt. Så de som er med på et lag må trene ute. Det er også ting de må tenke på når det trener ute, som for eksempel det å holde en viss avstand fra hverandre. Så det å spille fotball- eller håndballkamp er ikke mulig. Da må man finne andre løsninger å trene på.

Damelaget til Vindbjart som holder til i Vennesla, har hatt noen utetreninger der det er grupper på fem som trener sammen. Ute trener de alt fra jogging til vanlig styrketrening. De har ikke hatt mulighet til å spille vanlig fotball. Noen på laget benytter seg også av egentrening.