Sørnett

Gjenbruksbutikken på Mjåvann: - Målet med butikken er at alle skal ha råd til å handle her

Foto: Kathe Traa

Foto: Kathe Traa

Ved miljøstasjonen på Mjåvann ligger det både små og store skatter. Butikken tar imot alt fra møbler, klær, pyntegjenstander til barneleker. Inntektene går til Blå Kors sitt arbeid.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2023 kl 14:20

Julie Premak, daglig leder av gjenbruksbutikken til Blå Kors Kristiansand.
 Foto: Kathe Traa

Julie Premak, daglig leder av gjenbruksbutikken til Blå Kors Kristiansand. Foto: Kathe Traa


- Målet med butikken er at alle skal ha råd til å handle her, uavhengig av inntekt sier daglig leder, Julie Premak til Sørnett. Hun håper flere unge får øynene opp for gjenbruk.

Betjeningen består av både faste ansatte, frivillige også kalt tidgivere og folk i arbeidstrening.

Barneleker.
 Foto: Kathe Traa

Barneleker. Foto: Kathe Traa

– Vi fikk overta butikken fra avfall sør rett før korona, noe som betyr mye for oss. Nå får vi muligheten til å både få inn mye fint til de som kanskje har havnet litt utenfor eller kanskje ikke har så mye penger til å kjøpe nye møbler. Det er jo også veldig bra for vårt arbeid, sier Henning Reme, leder og marked fundraising for Blå Kors Kristiansand.

Henning Reme, leder marked og fundraising for Blå Kors Kristiansand.
 Foto: Privat

Henning Reme, leder marked og fundraising for Blå Kors Kristiansand. Foto: Privat

Gjenbruk blir stadig mer populært, en av bedriftene som har merket en stor økning, er tjenesten Helthjem.no
- Aldri før har så mange handlet brukt via Helthjem. Nesten to millioner “bruktpakker” ble sendt i fjor og veksten fortsetter inn i 2023.

- Spesielt veksten det siste halvåret i fjor var sterkt for oss. Da sendte vi rundt 50 prosent flere “bruktpakker” opp mot samme tid året før. Under “Black Week”, ble det sendt 80 prosent mer, og den sterke trenden fortsatte videre gjennom julen, sier Anne-Stine Talseth, ansvarlig for konsulenttjenester til ntb.no .

Gjenbrukbutikken på Mjåvann.
 Foto: Kathe Traa

Gjenbrukbutikken på Mjåvann. Foto: Kathe Traa

Det er ikke bare Blå Kors som har startet gjenbruk butikk, de store kjedene som IKEA og H&M har også egne avdelingen for gjenbruk, i tillegg til en stor økning av gjenbruk på nett som finn, tise, forskjellige facebookgrupper og Snapchat.

De siste årene har guttene også våknet, forteller markedskoordinator Selma Haaland i Tise til NRK.

– Vi har hatt en nesten 350 prosent økning i mannlige brukere fra 2020 til 2023. Det er gøy. Vi ser en dobling av kvinnelige brukere fra januar 2021 til januar 2023 og for gutta er det hele 2,5 ganger flere brukere nå enn i januar 2021.

– Hvorfor er brukte klær blitt så populært?

– Det er flere grunner. Influencere har gått foran og vist vei. Og så er jo dette unektelig miljøvennlig. Og det er unge folk opptatt av. Det er også muligheten for mange til å få kjøpt «drømmeplagget». Sier Haaland videre til NRK.

Gjenbruk er både bra for miljø og lommeboken, Fretex i Oslo og Sandnes får inn syv tonn med tekstiler til sorteringsanleggene daglig.
- Det er et stort problem at markedet er så oversvømt av altfor billige, og altfor dårlige klær. Sier Anna Schytte Sigaard til VG.