Sørnett

GLOBAL JOURNALISTIKK KINA: Norske mediers dekning av Kina

Slik dekket norske medier en ulykke hvor en plattform kollapset i Kina. Foto: Skjermdump.

Slik dekket norske medier en ulykke hvor en plattform kollapset i Kina. Foto: Skjermdump.

Norske mediers dekning av nyheter fra Kina er lav, hvis man tar et blikk på landets største nettaviser. Den 24. november handlet kun en av alle artiklene i Norges største nettaviser om Kina. Avisene som ble sjekket var Aftenposten, Vg, Dagbladet og nrk.

Publisert:

Av norske medier er det kun NRK og Aftenposten som har fast Asia-korrespondent. Aftenpostens korrespondent i Kina er Jørgen Lohne og NRKs korrepondent i Asia er Peter Svaar.
Andre norske medier bruker  NRK, Aftenposten og nyhetsbyråer, i tillegg til stoff fra frilansere når de skal formidle utenriksstoff til det norske folk.  Korrespondentnettet til NRK var lenge preget av øst-vest konflikten og ble først utvidet til land i sør fra 1970-tallet.  Mange av NRKs korrespondenter har ikke behersket mandarin. I stedet har man kommunisert på engelsk og/eller via tolk.

[img152920_2RM]

Ulike vilkår for journalister

NRKs asia korrespondent med dekning av Kina, Peter Svaar, forteller til Sørnett at sensuren er omfattende.

- Men kanksje ikke så vanntett som man kan få inntrykk av i Norge.  Særlig på sosiale medier tyter det mye ut, selv om de også blir sensurert. Men sensuren er ikke 100%,  skriver Svaar i en e-post.

Som norsk journalist i Kina opplever Svaar å bli behandlet på en annen måte, enn de lokale journalistene.

- Utenlandske reportere og kinesiske journalister har helt ulike vilkår i landet. For oss utlendinger rapporterer vi i det minste fritt.  Det eneste som kan skje er at kinesiske myndigheter nekter å fornye visumet hvis de ikke liker det du formidler, skriver han videre.

Les også: Peter Svaar, NRK-korrespondenten med varsomhet

 NTB

Norsk telegram byrå (NTB) går gjennom utenlandske aviser/medier, og oversetter det som står der til norsk,  og selger videre til norske aviser/medier.  NTB er et mellomledd mellom norske journalister og utenlandske journalister.  Mange mediehus tegner abonnement med NTB for å få tilgang på utelandske nyheter/bilder/video osv.

Dårligere forhold [faktaboks]

Norges forhold til Kina ble annerledes etter at fredsprisen ble tildelt kinesiske Liu Xiabo i 2010. Forholdet mellom landene ble kjøligere. Kinesiske styresmakter så på fredspris tildelingen som en innblanding i interne forhold fra norske styresmakter. Den kulturelle utvekslingen og politiske dialogen har vært lav etter at Liu Xiabo fikk nobels fredspris.

Olymiske Leker

I forbindelse med OL i Kina fikk norske journalister en mediehåndbok for å fokusere på menneskerettigheter, ytringsfrihet og pressefriheten i landet.

Det var Norsk Journalistlag i som gav ut boken til journalister i norge, så de skulle få en bedre forståelse av Kina, og for å sette fokuset på menneskerettigheter under OL.  Norsk presse tar jevnlig opp den norsk-kinesiske dialogen om menneskerettigheter, som har pågått i mange år, uten resultater.

CCTV
I Norge ser man sjeldent nyheter fra Kina daglig, men det finnes utenlandske kanaler man kan se på i Norge som tar for seg Asia. Den kinesiske tv kanalen China Central Television (CCTV) har både kinesisk og engelsk talende sendinger.  Denne kanalen kan man se på vanlig tv eller på nett tv i norge, dersom man skulle ønske å få flere nyheter fra Kina.

 

Kilder i saken: Store Norske Leksikon, Dekke verden, NTB, Norsk Journalistlag