Sørnett
Salen er i ferd med å fylles med 200 tilskuer som kommer ukentlig til fredagslunsjen.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Salen er i ferd med å fylles med 200 tilskuer som kommer ukentlig til fredagslunsjen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Gratis kulturtilbud har kommet for å bli

Med dagens økonomiske rammer må Kristiansand folkebiblioteket snu hver stein for å få det til å gå rundt. Kulturrådet har nylig sikret at fredagslunsjen forblir gratis.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2023 kl 14:56

Flere trekker seg inn i salen før arrangementet.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Flere trekker seg inn i salen før arrangementet. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Onsdag 10. mai stemte et enstemmig Kulturråd imot forslaget om at Kristiansand Folkebibliotek skal innføre billettsalg til Fredagslunsj. På fredagslunsjen den 12. mai flokket publikumet inn i salen og det tok ikke lang tid før salen var full.

Inger Ødeland (66) er veldig fornøyd hun slipper å betale for inngangen.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Inger Ødeland (66) er veldig fornøyd hun slipper å betale for inngangen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Inger Ødeland (66) syntes at arrangementene er veldig trivelig, og kan fortelle at hun har vært på alle fredagslunsjene. Hun er veldig fornøyd at de slipper å betale for inngangen.

- Biblioteket skal være gratis for alle. Det betyr utrolig mye for meg, og det har åpnet veldig mange nye dører for meg, både når det gjelder politikk, bokbadet og en ny forfatter jeg ble kjent med, sier hun.

Inger Ødeland mener at fredagslunsj er veldig bra for dem som er samfunnsengasjerte.

- Det er jo selvfølgelig veldig spennende og interessant kategorier til foredrag. Etter foredraget sitter jeg og mine venninner med kaffe og koser oss, sier hun.

Arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup er lettet for Kulturrådets nedstemning av billettinnføring til fredagslunsjen.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup er lettet for Kulturrådets nedstemning av billettinnføring til fredagslunsjen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup forteller at vedtaket var en stor lettelse fordi det handler om å bevare fredagslunsjen.

- Jeg er sikker på at betalingen hadde vært begynnelsen på slutten for fredagslunsjen, sier hun til Sørnett.

Det pleier å komme omkring 200 besøkende hver uke til arrangementet. Publikumet er hovedsakelig pensjonister, og blant dem minstepensjonister. Randi Berge Wandrup sier at hun er glad for at politikerne så viktigheten av å ha det gratis.

- Av 32 fredagslunsjer hadde de valgt noen få. Andre behersker ikke det digitale så veldig godt heller. Vi har hatt en betalt fredagslunsj og da kom det 42 besøkende, sier hun.

Inger Ødeland (66) sitter klar til arrangementet sammen med resten av salen.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Inger Ødeland (66) sitter klar til arrangementet sammen med resten av salen. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Fredagslunsj er et sosialt og kulturelt samlingspunkt for veldig mange mennesker som kommer hver uke.
- Hovedsakelig er det jeg som velger hvem vi skal ha som gjest. Jeg følger med på bokutgivelser og aktuelle samfunnsspørsmål. Jeg tar gjerne imot forslag, men det er ikke så ofte jeg får forslag, forteller Randi Berge Wandrup.

De siste årene har biblioteket fått redusert sitt budsjett med omlag 500 000 kroner. I 2023 ble det en ytterlig reduksjon på 100 000 kroner. I Kulturrådets møte den 10. mai redegjorde kulturdirektøren Camilla Jarlsby for alternativene dersom kulturrådet ikke stemte for forslaget.

Alternativene var enten å kutte i stillinger som tilsvarer ca. 70 prosent stillingsressurs eller så måtte de kutte ned på arrangementene, som innebærer fredagslunsjen. Biblioteksjef Anne Kristin Undlien forteller at de jobber med nye løsninger.

- Jeg kan ikke si hva det er som kommer til å bli redusert, men vi har jo et sparekrav som vi må etterkomme. Størrelsesorden gjør at det kommer det til å gå utover et eller annet vil jeg tro, sier hun.