Sørnett

Gudommelig massasje

Bricia møter både troende og ikke-troende i jobben sin som massasjeterapaut. -Alle er velkommen, sier hun. Foto: Marta S.Johansen

Bricia møter både troende og ikke-troende i jobben sin som massasjeterapaut. -Alle er velkommen, sier hun. Foto: Marta S.Johansen

Remelda Bricia (32) tilbyr både massasje, lesing av bibelvers og en god samtale til kunder som trenger det. Noen blir rørt og andre stritter imot.

Publisert:

 

- Jeg deler min tro med andre fordi jeg mener at den ikke bør være privat. Jesus døde foran alle på korset og det var ikke privat. Det er også mange gleder med å dele sin tro, så med mine klienter deler jeg min tro selv om de tror på noe annet. Noen kan himle med øynene og man kjenner på en dårlig stemning, men mange blir rørt og tar det godt imot, sier hun smilende.

En varm velkomst venter de som besøker Massasjeklinikken i Arendal. Instrumentelle lovsanger i høyttaleren og lukten av røkelse gir en lun, stemnings og indre ro. Bricia, med sine varme hender, ønsker kunder velkommen inn for både massasje og en god samtale. Her kan man koble ut fra en travel hverdag. Etter timen kan man forlenge besøket med en varm kopp te og dagens bibelvers.

- Det beste man kan gi av seg selv er tid, påstår hun bestemt.

Bricia sier at kundene i gjengjeld forteller om sitt liv og sine utfordringer. Hun har hatt mange gode samtaler her og ber for dem. Det har blitt delt tårer og latter, legger hun til.

- Hos meg skal de kun få tenke på seg selv og føle seg trygg. Dette er deres tid og det prøver jeg å påminne dem om hver eneste dag.

Mange kunder er troende

På besøk i Massasjeklinikken kan de som vil, komme og slå av en prat. Bricia vil alltid være åpen for en samtale, spesielt for de som ikke har det så lett. Det er mange som sliter i livet og som trenger å snakke om Gud, sier Bricia.

- Det er veldig trist at det har blitt slik at vi ikke kan snakke høyt om troen vår i det offentlige, uten å bli møtt med stygge blikk og kommentarer som er onde. Dette sliter på mange, men her kan de snakke om hva de ønsker. Etter samtale ber mange av kundene sammen med meg.

Troen er en stor del av hverdagen og oppdragelsen

Da Bricia kom til Norge ble hun medlem av Den Baptisme Kirke i Arendal. Her går hun hver søndag sammen med familien sin. Hun praktiserer troen sin hver dag sammen med barna sine og mener det er viktig å lære barna om Gud og Jesus i et Norge som er sekulært.

- Jeg synes barna skal velge selv hva de skal tro på, men hvordan skal barn få velge om de ikke har lært noe av det de skal velge? Det er vanskelig å velge å tro på Gud når du ikke har lært noe om ham. Det er viktig for meg å dele med barna hvem Jesus er, hva han har gjort og hvorfor jeg tror på han.

I hverdagen har også Bricia en app som gir henne dagens bibelvers og for henne er dette en påminnelse om hva som er viktig for henne og en inspirasjon til arbeidsdagen. På jobben har hun også sitater av bibelen på bordet og lovsanger i høyttaleren.

- Det gir meg en god følelse av å vite at Gud aldri vil svikte meg og barna mine. Gud er den viktigste delen av meg og det forteller jeg barna mine. Til og med min fireåring ber med oss hver dag.

[img198930_2LM]

- Jeg er med i kirken hver søndag og her går jeg på søndagsskole og lærer om Jesus. Når jeg blir stor vil jeg bli søndagsskolelærer, sier Reidun Bricia som er den 11 år gamle datteren til Bricia.

Å massere gratis ble starten på en drøm som gikk i oppfyllelse

Sommeren 2016 ble et vendepunkt for Bricia. Hun var med Den Baptistiske Menighet på familieleir da spørsmål om hvordan de skulle tjene penger på den årlige misjonsdagen til inntekt for menigheten. Hun fikk raskt ideen om å kunne tilby massasje.

- Jeg fant frem et enkelt bord, en enkel madrass og inviterte folk til å bli massert for 200 kr. per halvtime. Folk kom igjen og igjen. De betalte også mye mer enn 200 kr siden det var til menigheten. Jeg jobbet gratis og det ga meg så mye, forteller Bricia.

Wenche May Vaagsnes er medlem i menigheten til Bricia og startet familieleiren som har mange påmeldte hvert år. Hun forteller at pengene går til misjonærer som er sendt ned til flere land i Afrika på vegne av menigheten. Hun husker godt sommeren 2016 hvor Bricia masserte til inntekt for menigheten og legger til at mottoet for familieleiren er «en plass der man har lave skuldre».

[img198930_3LM]

- Vi skal komme dit med lave skuldre, kjenne roen og freden og med Jesus i sentrum. Det som var så fint med den massasjen var at ble det ekstra lave skuldre. Hun stoppet ikke opp med å massere, sier hun smilende og fortsetter - Remelda rigget til med benk, dempet belysning, musikk for at vi skulle få en følelse av å være på SPA.

På familieleiren masserte Bricia 37 personer på tre dager. Kundene var mellom 5-50 år. Selv om Bricia på det tidspunktet ikke hadde utdanning i massasje, kunne hun en del etter en oppvekst i Filippinene der både hennes mor og bestemor er tradisjonelle massører.

- Styrken kom fra Gud!

Bricia beskriver en følelse av at det var noe mer enn bare glede som drev henne til å massere så mange mennesker på kun tre dager. Styrken fikk hun fra Gud. Hun forteller at hun ikke klarte å stoppe for det var en fantastisk følelse å gi noe til andre og en inspirasjon å se hvor godt andre følte seg etter at hun hadde massert dem.

- Jeg kjente at jeg var sliten, for det var første gang jeg masserte så mange uten stopp, men den gleden det ga meg med å gi til andre og hvorfor jeg gjør det jeg gjør er fordi jeg elsker å gi. Det var bare en god, positiv opplevelse på familieleiren. Gud ga meg den ekstra styrken jeg trengte, sier hun med et varmt smil.

[img198930_4LM]

- Jeg prøvde å få henne til å ta pauser slik at hun kunne spise, men hun klarte ikke å stoppe å massere folk. Det var den ene kunden, etter den andre, forteller Diego Johnson Zapata, som er ektemannen til Bricia.

- Jeg satt på McDonalds og ba

I dagene etter var det flere i menigheten som rådet Remelda til å gjøre dette til en heldagsjobb, og der startet søken etter en massasjeskole og videre til et lokale i byen for å drive sin egen klinikk. Hennes største motivasjon var å gi til andre og hjelpe mennesker i en travel og vanskelig hverdag.

- April 2017 husker jeg veldig godt. Jeg lette etter lokale her i byen, og da hadde jeg fullført massasjeskole. Alt var kjempedyrt. Jeg satt på McDonalds og ba. Jeg sa: «Gud, vår kjære Far, stol på meg på dette. Jeg vil dette. Jeg vil prøve. Jeg vil gi og hjelpe andre».

Da Bricia skulle gå for å hente bilen i parkeringshuset var det noe som ledet henne opp en bakke til høyre. Der hadde hun ikke vært og sett.

- Den hellige ånd viste meg et lokale som det stod «til leie». Jeg visste at jeg var kommet rett og at Gud hadde ledet meg riktig. Jeg fikk visning med en gang og to måneder senere åpnet jeg klinikken min. Alt gikk veldig fort, ler hun.

En gave fra Gud som hjelper mot andres plager

[img198930_5LM]

For Bricia, er det en viktig og sterk tro om at hennes religion og jobb henger sammen. Hun forteller at man må ha tro på det man holder på med og det man står for men også at gaven hun har fått ved å kunne glede andre med hendene sine, er kommet fra Gud.

- Jeg følte at det var med massasje at jeg ville bruke kreftene mine. For andre mennesker. For Gud. Jeg må bruke hendene mine og den gaven han har gitt meg. Jeg har også troen på at det var en mening ved at jeg ble sendt til det lokalet som i dag er massasjeklinikken min.

Bricia forteller at massasjen hjelper klientene på mange måter. Hodepine og migrene er plager som klientene har blitt kvitt og de har fått økt blodsirkulasjon i kroppen. Det gir dem også mobilitet og muskulaturen.

"Troen har veldig mye med massasje å gjøre"

- Når hjernen jobber veldig mye gir den signaler til kroppen, slik at kroppen stresser. Den blir stram. Til massasjen er musikken instrumentale lovsanger. Å komme inn her og møte dem med åpenhet og se dem. Allerede der er det en begynnelse av god terapi. Jeg tror at det jeg gjør, kan hjelpe andre. Troen har veldig mye med massasje å gjøre.

Massasje har gitt Bricia mer selvsikkerhet

- Før jeg begynte med massasjen var jeg veldig usikker på meg selv. Jeg var i en periode der jeg spurte meg selv om jeg var god nok og flink nok. Jeg tvilte på om jeg hjalp andre. Men så kom jeg på at Gud har gitt meg dette talentet. Hvorfor begynner jeg å tvile på den gaven Gud har gitt meg? Jeg fikk på den måten tryggheten til å fortsette. Det er kun Gud som kan helbrede, men han kan bruke andre til å helbrede mennesker på jorden. Det er jeg veldig takknemlig for, at han gir meg styrke til å gjøre dette. Derfor har det en sammenheng med det jeg gjør. Tro og massasje.

Bricia har ikke alltid hatt det enkelt. Barndommen i Filippinene har bydd på mange utfordringer og mange fall. Fattigdom, mobbing og at familien mistet huset, men både massasje og den sterke troen har fått henne på beina igjen.

- Jeg har opplevd vonde opplevelser som både barn og voksen. Vi levde i fattigdom når jeg vokste opp. Jeg ble mobbet på grunn av hudfargen min og vi mistet huset vårt. Troen hjelper meg tross alle fall jeg har hatt. Det har vært mange vonde stunder og tanker, men jeg står fremdeles her fordi Gud har en plan. Han vet nøyaktig det som har vært, det som er nå og det som kommer. Det som har vært må vi gjennom for å skape den personen vi er. Det lærer oss gode verdier selv om det gjør vondt.

Takknemlighet og nestekjærlighet

Bricia synes at vi må lære oss å være mer takknemlig, men hun ser at det kan være vanskelig for dem som har fått alt servert på bordet og som aldri har levd i utrygghet. Hun sier at det er vanskelig å være takknemlig når man aldri har kjent på motgang.

[img198930_6LM]

- Jeg blir ikke rik av å holde på med massasje, men jeg blir rik på mange andre måter. Jeg blir kjent med mange mennesker, jeg kan få den fine opplevelsen av å hjelpe dem. Massasjen gir mat på bordet til hele familien min og jeg kan gi mye mer til mine barn enn det jeg selv fikk da jeg vokste opp. Mange har ikke kjent på motgang, da er det vanskelig å være takknemlig. Men det er en del av livet å falle og reise seg opp igjen.

En måte å bli mer takknemlig, ifølge Bricia, er å se på hvordan mange i store deler av verden har det. Hun mener også at vi burde spre troen vår oftere slik at flere kommer til Guds rike. Hun mener også at vi er så heldige at vi føler at vi ikke trenger en tro.

- Se på verden. Bare tenk på hvordan verden har det. Se hvor heldige vi er, vi er velsignet med den tryggheten i Norge. Vi har ikke krig her. Vi har tak over hodet, frisk luft og rent vann i springen. De fleste kan gå på butikken å kjøpe akkurat det de vil ha til middag. Det må vi være takknemlig for, avslutter Bricia med et smil.

Les saken "Vi kristne i dag er en minoritet" HER.