Sørnett

Gudstjeneste med Star Wars musikk

Flagget er heist på Grim kirke. Foto Sander Christenssen

Flagget er heist på Grim kirke. Foto Sander Christenssen

Kirken markerer at de er på vei inn i fasten med en litt annerledes gudstjeneste. I gudstjenesten legges det vekt på alvorlige verdensproblemer, sokneprest mener at det da er viktig å bruke virkemidler for å fange barnas oppmerksomhet.

Publisert:

Rett utenfor Grim Kirke beveger vi oss inn i noe som kan se ut som en helt vanlig gudstjeneste. Flagget er heist og når dørene åpnes settes med en gang, da to personer med svære krøllete parykker i sterke farger, går opp mot alteret. Det er nemlig karnevalgudstjeneste. Orgelet er i full gang, men det er ikke vanlig sang som kommer ut ifra pipene. Her spilles det Harry Potter, Hobbiten og Star Wars. Barn, utkledd som tigergutt og dinosaurer, løper frem og tilbake og er tydelig henrykt over denne helt spesielle søndagen.

[img205656_2LF]

Selv om lek og moro er gøy for både barn og voksne er det et klart budskap Grim Kirke vil fremme når de arrangerer dette.

[img205656_3RM]

«Det handler om at vi ønsker å gi folk mulighet til å ha lek og ta den leken inn i kirken og i gudstjeneste. For min del handler det om at vi er hele mennesker som har mange fasetter i våre liv og vi skal kunne ta inn alt dette i kirka.», dette sier Odd Bjarne Ellefsen som er sokneprest på Grim.

Det at det er akkurat karneval som er dagens tema er heller ikke tilfeldig. I Grim kirke forteller Ellefsen at de prøver å fremme en tid som er spesiell for dem.

«Når vi har karneval handler det om at det er et farvel til kjøtt. Det er det karneval betyr og handler om at dette er en vei inn i fastetiden. Vi går inn i den kanskje litt mer grå og lavmeldte fastetiden og egentlig hører dette hjemme i en kristen setting, det er ikke bare en sekulær kostymefest. Det handler om å gjøre seg klar til den tiden som er spesiell for oss i kirka.»

Litt ut i gudstjenesten rettes oppmerksomhetene mot en tv-skjerm på veggen over prekestolen. Det spilles av en liten kortfilm og en liten jente med tydelige triste trekk i ansiktet dukker opp på skjermen. Filmen er dubbet til norsk tale og gjort tydelig enkel slik at den også skal kunne appellere til barna. En kan høre flere barn snakke til foreldrene sine og er tydelig oppmerksom og engasjert av filmen. «De har ikke nok vann, Mamma! Hvorfor har de ikke vann?», lyder det fra en ung jente.  Dette er et bevisst budskap og noe av temaet i dagens gudstjeneste forteller Ellefsen;

«Ofte handler det om å kunne sette fokus på bestemte ting som vi kanskje ikke klarer å få gjort i den ordinære gudstjenesten. Denne gangen her er det starten på fasteaksjonen til kirkens nødhjelp som samler inn vann til barn i Etiopia.»

Kirkens nødhjelp beskriver situasjonen i Etiopia slik; «Innbyggerne i Derashe i sør-Etiopia er vant til å gå langt for å hente vann til sine daglige gjøremål. Vannet i Gatto-elven er skittent, og sykdommer er vanlige, men for mange er dette den eneste vannkilden som er tilgjengelig.» Les mer om aksjonen her.

Det er ikke alltid lett å formidle slike budskap til barn, få dem til å forstå alvoret av situasjon og hvor heldig de er som bor i Norge. Ellefsen kunne ønske de fikk gjort mer og sier dette er noe han selv ønsker å bli bedre på.

«For å si det sånn så skulle vi gjort mye mer i dag, det er kanskje det første jeg tenker på. Det at vi skulle kommunisert bedre med de yngste. Noe håndfast de kunne sett på og tatt på. Jeg er ikke så erfaren og dette er noe jeg vil lære mer om. Det å snakke enkelt, ikke bruke for mange av de vanskelige ordene, være fleksibel og ta imot alle. Bruk av litt forskjellige virkemidler som film gjør at vi skaper mer forståelse.»

[img205656_4LF]

Det å lære om gud og forstå hva/hvem gud er, og alle disse andre store eksistensiell spørsmålet er noe mange gjerne går og grubler på. Som barn er man veldig mottakende for det man lærer av sine nærmeste og i de omgivelsene man omgås. Det er viktig å bryte ned slike store temaer til en grad der de er mottakelig for barn. Psykolog Sondre Risholm Liverød sier han skulle ønske mange flere var mer bevisst på hva et barn er mottakelig for i ulike aldre.

«Spørsmål vi aldri kan få svar på, som vi kan spekulere over til vi dør, er ganske mentalt krevende og ganske avansert psykologisk sett. Det er mye letter når man er ung å ha et ja eller nei, sort eller hvit, sant eller falskt. Det å se nyanser og gråsoner i ting, er en ekstremt avansert mental operasjon som ikke dukker opp i mennesker før de blir oppi ungdomsårene.» sier Liverød.

Les mer om hvordan ulike religioner formidler budskapet sitt til barn, hva barn tar med seg i fra gudstjenester og hva psykolog Risholm mener det gjør med et barn å bli oppdratt på visse måter her.