Sørnett

Hovedprosjekt: Lettvinte rengjøringskluter ender opp i kloakken.

Driftsleder på Knardalstrand renseanlegg i Porsgrunn, Per Våtvik, sier det kommer mer søppel i kloakken nå enn tidligere.

Driftsleder på Knardalstrand renseanlegg i Porsgrunn, Per Våtvik, sier det kommer mer søppel i kloakken nå enn tidligere.

På Knardalstrand renseanlegg i Porsgrunn kastes det 250 tonn med søppel fra kloakken i året. Driftlederen på anlegget forteller at etter innføringen av engangsservietter ser de en økning av søppel i kloakken.

Publisert:

https://youtu.be/mpDOFe08Xfk

- Vi ser alt fra leker, mobiltelefoner og pengesedler komme inn her på renseanlegget. Men det er veldig mye av q-tips og engangsservietter som kommer inn her, sier dritsleder på Knardalstrand renseanlegg, Per Våtvik.

Driftslederen forteller at opp gjennom årene har det bare blir mer og mer av det som reklameres som et lettvint vaskeprodukt. Hans teori er at ting i hjemmet skal gå raskt og enkelt for seg, og at det derfor gjør det lett for forbrukerne å kaste engangskluten i toalettet etter bruk.

- Nå skal det være lettvint, og da får vi mer den type søppel inn i kloakksystemet, sier Våtvik.

Problemet med engangsservietter, og annet avfall i kloakken, er at det ikke løser seg opp på samme måte som dopapir. For å fjerne dette avfallet må vannet som kommer inn til renseanlegget gjennom en renseprosess. Vannet blir derfor ført gjennom en rist som fjerner alt som ikke er ønsket videre inn i renseanlegget. Det er gjennom denne risten renseanlegget tar ut 250 tonn med søppel i året.

Mer nå enn for 10 år siden

Knardalstrand renseanlegg renser avløpsvann fra 52000 personer. For ti år siden, i 2008, deponerte renseanlegget 120 tonn med avfall fra kloakken. Det har altså vært en økning på 130 tonn avfall fra kloakken på ti år.

Elstrøm renseanlegg i Skien renser avløpsvann fra 19 600 personer. Til sammen kastet de to renseanleggene 370 tonn ristgods fra litt under 72 000 mennesker i 2017. 

[img179019_2RM]

Våtvik forteller at de ofte har omvisning med skoleklasser på renseanlegget. Her prøver de å informere om at det kun er det som går gjennom kroppen som skal skylles ned i toalettet.

- Vi deler også ut informasjonshefter, så vi håper jo at folk lærer hva som er meningen å skylle i do og ikke, sier Våtvik.

Anbefales ikke

Natusan selger flere forskjellige typer engangsservietter. På spørsmål om hva som er meningen å gjøre med deres produkter etter bruk svarte de dette:

"Av miljømessige årsaker anbefaler vi ikke å kaste våre våtservietter i toalettet. På pakken er det symboler som angir at de skal kastes i søppelkasser, eller et symbol på at de ikke skal kastes i toalettet."

6 av 10 svarte at de kaster søppel i toalettet. 

[img179019_3RS]

Sørnett tok en tur ut i gatene for å høre om folk kaster engangsservietter og annet søppel i toalettet. Av de 10 personene Sørnett snakket med, innrømmet seks av dem at de kaster annet enn dopapir ned i toalettskålen. Christina Henriksen er en av dem.

- Det har skjedd at jeg kaster sminkeservietter og tamponger i do, forteller Henriken.

-Hva tenker du når du hører at 52 000 personer kaster 250 tonn søppel i toalettet i året? 

- Nei jeg tror egentlig bare det er latskap, vi vet jo at vi ikke skal gjøre det, men så gjør vi det jo, sier Henriken. 

[img179019_4RS]

Ved siden av Henriksen står venninnen Marte Sundt Sivertsen, hun innrømmer også at hun kaster uønsket avfall i toalettet. Sivertsen forklarer at hun ikke har en søppelbøtte på badet, derfor blir ting fort kastet i do.

- Jeg bør vel kanskje kjøpe med en søppelbøtte nå ja, smiler Sivertsen lurt.