Sørnett

Islam – kanskje en av verdens mest misforståtte religion?

Utsiden av moskeen i Posebyen. Foto: Marita Dæhlin

Utsiden av moskeen i Posebyen. Foto: Marita Dæhlin

Det første vi tenker når et terrorangrep har skjedd, er kanskje at dette er muslimer som står bak. Fordommene og fremmedfrykten nordmenn har i forhold til islam og mange muslimer er stor, mens kunnskapen er liten.

Publisert:

I et ellers så anonymt steinbygg i Henrik Wergelandsgate i Posebyen, Kristiansand bak hvite lukkede dører, finner vi en moské. Her sitter blant annet lederen for Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali. Bønnen er akkurat blitt ferdig og jeg setter meg ned i rommet ved siden av for å vente på Akmal. Han møter opp med stort smil og kjeks, te og kaffe for intervjuet.

- Det er ikke bare et problem for oss at det finnes fordommer mot oss og vår religion, men det er også et problem for samfunnet. Fordi fordommer kan føre til feil holdning og handlinger, og dette er ikke bra for noen, sier Akmal Ali.

Det hele med fordommer kommer kanskje av for lite kunnskap om religionen og kanskje av forskjellige medier. Nordmenn kan kanskje bare det veldig grunnleggende om islam, i tillegg til at det er lite kontakt med muslimer føler, spesielt her på Sørlandet, føler Akmal. Andre tar av ulike grunner veldig lite kontakt og derfor blir det vanskelig å forstå seg på muslimer og religionen.
Akmal Ali sier at de fleste muslimer bor i Oslo og Akershus, og for noen år siden gjorde NrK en undersøkelse i de større byene i Norge om nordmenn frykter og tror islam er en trussel mot landet. I Oslo var resultatet at 6% svarte at de er skeptiske til muslimer, mens i Kristiansand svarte 18% at de var skeptiske. Dette kan være fordi i Oslo så er det en god del flere muslimer og man ser de mye mer og får lettere kontakt, mens her på Sørlandet er det færre, noe som fører i at man søker de ikke opp like lett som man ville gjort i Oslo. Vi får derfor ikke mye kunnskap og innsikt i livet til en muslim, derfor blir det lettere å lage egne tanker og høre på det som kommer i mediene.

[img170319_2LM]

Nylig gikk Forum for Tro og Livssyn inn i et møte, hvor det ble erklært at alle har rett til å ha religionen de vil og eventuelt velge en annen. Man er da pliktig til å respektere valg og praktisering av tro og skal ikke føle trusler eller negative konsekvenser.

LES OGSÅ: "Hadde han visst jeg var muslim, så hadde han ikke snakket med meg eller støttet saken jeg solgte vafler for."

Da Akmal, med flere, skulle kjøpe bygget hvor moskeen ligger nå, i 2011/2012 var det ikke like lett som håpet. Naboene i området sendte inn lange brev til kommunen hvor de ga klar beskjed at de ikke ville ha moské her, fordi det ville føre til støy, kø og kaos i gatene. Noen skrev til og med at verdi på huset vil synke og det ville bli et dårlig område. Medlemmene i moskeen kalte inn til et dialogmøte med alle naboer hvor de forklarte at bygget skal ikke gjøres noe med, annet enn innsiden og det skjer kun aktiviteter innendørs. Etter tommel opp og godkjenning fra flere, fikk de åpnet de hvite dørene til moskeen i 2014.

- Etter dette har det heldigvis ikke vært noe problem. Vi har invitert naboer over på visning og middag to ganger, og alle virker fornøyde. Det vil alltid være noen som ikke er helt fornøyde, men da gjør vi det beste og møter de med et smil.

[img170319_3LM]

Islam og muslimer er en veldig misforstått, utsatt og svak gruppe i samfunnet. De opplever ofte etter hendelser som vold, terrorhandlinger og ekstremisme som kommer i media, kan føre til hets og dårlige holdninger.
Akmal forteller at mord og angrep på uskyldige ikke er lov i Islam, og at nestekjærlighet og godhet ovenfor våre medmennesker er svært viktige punkter.
Et par timer etter det smalt i Oslo 22. Juli, ble en muslimsk gutt, som Akmal kjenner, banket opp av en gruppe fordi de trodde det var muslimer som stod bak angrepet.

- En voldelig handling løses ikke med vold tilbake, vold løser ikke vold. Dialog løser vold. Dette forteller Gud. Angrep og drap på uskyldige er totalt ulovlig i Islam. Grupper som blant annet IS skaper et helt feil bilde av islam, og dette gjør folk usikker og fører til misforståelser.

Akam opplever ikke selv hets direkte mot han, men vet at flere sliter med dette. Spesielt over sosiale medier hvor folk lett slenger hets, fremmedfrykt og usannheter.
For at fremmedfrykt og fordommer skal forsvinne, må muslimer og resten av samfunnet møtes på midten.

- Disse holdningene fortsetter hvis man ikke gjør noe. Da må muslimske organisasjoner og moskeer gå ut å være aktive i samfunnet for å lære ”Kari og Ola Nordmann” de om islam og delta i debatter, men det store samfunnet må også være villig til å lære og møte de med et åpent sinn. Begge sider må delta og politikken må fokusere på det positive og si at vi skal alle leve i samfunnet sammen. Ta hverandre bedre i mot, sier Akmal.