Sørnett

JO210B: - Japan har ikke så stor nyhetsinteresse

Her kunne man finne nyheten om jordskjelvet i VG dagen etter hendelsen. Foto: Skjermdump fra VG.no

Her kunne man finne nyheten om jordskjelvet i VG dagen etter hendelsen. Foto: Skjermdump fra VG.no

Det er sjeldent man ser saker om Japan i norske medier. Dette er til forskjell fra mange andre store og folkerike land, som for eksempel USA og Kina.

Publisert:

 

Et jordskjelv berørte Japan mandag 21.11.2016. Dette førte til tsunamier på opptil halvannen meter, og folk ble bedt om å komme seg opp i høyden og evakuere da de fryktet at større tsunamier kunne treffe land. Episenteret lå utenfor kysten øst for Fukushimaområdet, ikke langt unna atomkraftverket som ble ødelagt etter et jordskjelv i 2011. I følge VG ble styrken på skjelvet satt til 7,3, men ble senere nedjustert til 6,9.

Lenger nede i artikkelen: Medieviter Kenneth Andresen uttaler seg om Norske mediers dekning av japanske nyheter.


 

Dekningen av hendelsen som indikator

 

Denne hendelsen er i denne saken blitt brukt som en indikator på hvordan Norge dekker utenriksnyheter fra Japan, og resultatet viser at dekningen fremdeles ikke er i nærheten av å være så god som den kunne vært.

VG fulgte naturkatastrofen live på VG TV. De viste bilder fra den japanske nyhetskanalen NHK. De sendte disse live med engelsktalende oversetter som kommenterte over den lokale nyhetsankeren. En av deres egne reportere kom inn en gang i blant og oppdaterte seerne på norsk. Under sendingen ble folk bedt om å komme seg opp i høyden og evakuere, og situasjonen virket ut ifra sendingen veldig alvorlig. Etter denne dekningen, hadde de likevel kun én oppsummerende artikkel på nett.

Aftenposten hadde også kun én artikkel liggende ute etter hendelsen. Denne artikkelen er nokså utfyllende og informativ. Her har de brukt skjermdumper fra NHK, Japan Meteorological Agency og de har inkludert et kart som viser området skjelvet har vist sin kraft.

Den mest informative dekningen ble nok likevel gjort av Bergens Tidende som oppdaterte saken fortløpende og hadde med bilder av de gjeldende områdene. De hadde også kun én artikkel ute, men den ble oppdatert helt frem til 05:35 tirsdag 22.11.2016.

 

Lite imponerende dekning i lokalavisa

 

For å se bildet enda litt mer lokalt, har også Fædrelandsvennen totalt én sak ute på hendelsen. Artikkelen bærer dog preg av å ikke være en prioritert sak, da det står den skal oppdateres lengst nede i saken, men ikke ble oppdatert senere enn 23:37 samme kveld. Samt at den mangler en del grunnleggende fakta. I tillegg er det total mangel på visuelle tjenester i saken.

En skjermdump av VGs forside dagen etter hendelsen viser med stor tydelighet at den japanske nyheten, ikke var noen prioritert sak i avisen. Her ligger saken et godt stykke nede på forsiden, omringet av nyheter om fotball, realitystjerne Kim Kardashian, Victoria Secret-modell Gigi Hadid, og Farmen.

 

[img153231_2RS]

Etter å ha sett igjennom Norges største aviser etter en slik alvorlig hendelse, er det ikke vanskelig å se tendensen av at Japanske nyheter ikke blir prioritert. Om en slik hendelse hadde funnet sted i for eksempel Europa eller USA, hadde dekningen vært en helt annen mener medieviter og førstelektor ved Universitetet i Agder, Kenneth Andresen.

Videre nevner han blant annet hva han mener er hovedgrunnene til at vi ser så lite til Japan i det norske nyhetsbildet. Blant annet er nedskjæringer i norske medier en faktor. Se resten av intervjuet med Andresen her. 

[youtube]https://youtu.be/PhrxlNdQPno[/youtube]

 

 

 

Eksterne kilder i artikkelen: