Sørnett

Katter trenger også et hjem

Publisert:

Fredag morgen våkner Martin Hauge opp til en overraskelse på utsiden av inngangsdøra. Det er 2 kattunger som leker på trappen hans.
Han tenkte kanskje det var naboen sine katter som hadde sneket seg over i hagen hans, men når de var der dagen etter så tenkte han det var noen som hadde forlatt dem. Han la mat og tepper i boden slik at de kunne ha et sted og sove og spise mens han ventet på at noen skulle komme å lete etter de. Men når det hadde gått en uke skjønte han at det ikke ville komme noen.
- Etter hvert fikk jeg høre fra naboen som bor over meg at det var noen som satt de fra seg, fordi han fant de med både katteleker og kattesand. Jeg er ikke sikker på om det var noen han kjente, forteller Martin.
Noen dager senere forsvant kattene, og Martin tror det var naboen over som leverte de til Dyrebeskyttelsen eller en dyrlege.

I følge Dyrebeskyttelsen Norge måtte de selv ta hånd om 5342 hjemløse dyr i 2022. Av disse var ca. 90 prosent katter.
-Mange katter blir hentet inn etter at vi har mottatt bekymringsmeldinger fra publikum. En stor andel katter oppdager vi aldri, da de kan være menneskesky, eller være del av en koloni som ikke er blitt oppdaget enda, skriver Dyrebeskyttelsen Norge på egen nettside.

Elisabeth Abrahamsen jobber på dyreklinikk som assistent og forteller at de heldigvis ikke er ofte det blir levert inn forlatte kattunger.
- Det er nok mer frivillige organisasjoner som Dyrenes hjelper og Dyrebeskyttelsen som opplever dette i større omfang vil jeg tro, sier hun.
Elisabeth mener man burde kontakte disse organisasjonene hvis man finner katter man mistenker er forlatte, men man kan også dra til dyrlegen slik at de kan sjekke helsen. De kan også være chipet, så det er lurt å få sjekket dette, i tillegg mener hun det kan være lurt å forhøre seg med nabolaget sitt slik at man sikrer seg om at man ikke tar katten til naboen. Det finnes også mange sider på nettet som Facebook der folk legger ut annonser om savnede/funnet katter, som kan være lurt å sjekke.