Sørnett

- Kjærligheten er det mest sentrale vi har

Såzen Larsen (55) poserer foran alteret. Foto: Daniel Kolbeinshavn

Såzen Larsen (55) poserer foran alteret. Foto: Daniel Kolbeinshavn

Det startet som en kombinasjon av interesse og et opprør mot en konservativ skole da Såzen Larsen begynte å studere buddhismen for omtrent 30 år siden.

Publisert:

 

 

Det er lenge siden den 55 år gamle munken Såzen Larsen gikk grunnskolen, og i konfirmasjonsalder var det presteyrket Larsen vurderte, men livet skulle vise seg å ta en annen vending for den buddhistiske munken som er bosatt i Kristiansand.

- Det startet da jeg så bøker på biblioteket om Thailand og andre vakre bilder som blant annet omhandlet buddhismen. Da jeg tok med bøkene for å vise min daværende lærer, kastet han bøkene i søppelet, som et opprør mot den konservative skolen fortsatte jeg å studere buddhismen.

 

[img170585_2RM]

 

 

 Våren 1989 ble et vendepunkt for Larsen, dette var året han først fikk oppleve buddhismen på nært hold da han reiste til Japan for å praktisere japansk kampkunst.

- Hvis man tror Kristiansand er preget av bibelbelte så er det ikke i nærheten av Japan når det kommer til buddhismen, der kan man ikke «spytte» uten å treffe et tempel, munk eller nonne.  Det var først her jeg virkelig lærte noe om buddhismen.

 

 

 

Når man kommer inn i det lille tempelet til Sotozen ordenen er det en tydelig lukt av røkelse og en form for behagelig stillhet fra rommet der en liten gullfigur av Buddha sitter øverst på alterert.

- Akkurat som andre religioner kan man ikke generalisere buddhismen. Det er for eksempel en myte om at alle buddhistiske munker er vegetarianere. Det handler om religion som har etablert seg i en kultur, og kulturer kan ha vært der lenge før religionen, sier Larsen før han går inn på de mer abstrakte spørsmålene.

 

Hva er kjærlighet?

- Buddha sier at kjærligheten er det mest sentrale vi har. I Buddha sin lære skiller ikke kjærligheten mellom kjønn. Videre utdyper Larsen at man skal ha kjærlighet for alle mennesker uansett hvilken religion eller livssyn man hører til.

- Vi er alle av Buddha Natur, vi er alle brødre og søstre.

 

Men Larsen har møtt motgang fra mennesker som ikke aksepterer hans livssyn. Han tror at det er mangel på kunnskap som er hovedproblemet.

 

- Noen mener helt sikkert at jeg er en trussel mot de kristne verdiene Norge er bygd på. De hiver ut påstander om at andre religioner enn kristendommen er med på å rive de norske verdiene. Jeg tror det er en mangel på kunnskap om forskjellige religioner som er hovedproblemet for den negative oppmerksomheten, forteller han.

 

 

[img170585_3RM]

 

Når det kommer til hva meningen med livet er hevder Larsen at livet i utgangspunktet er meningsløst når man blir født.

- Livet er det aller største vi kjenner, vi må selv vite hvem vi er og selv finne noe som gir livet mening. Tenk hvis meningen med livet for alle var å reprodusere, ved fødselen så vet man ikke om den babyen har evnen til å gjøre dette, da forsvinner jo meningen med livet for dette mennesket.

Larsen understreker også at meningen med livet skal gi mening for andre også, og at man ikke skal være egosentrisk.

 

Hva skjer når vi dør?

- Ånden fortsetter sin gang. Det finnes to forskjellige tanker. Den ene blir man gjenfødt som menneske, den andre er at man kan gjenfødt som hva som helst. Buddha ga ingen garanti på hva man blir gjenfødt som, avslutter Larsen.