Sørnett

Kommentar: - Skift dekk nå!

DEKK: Skift til vinterdekk nå som snøen har kommet. FOTO: Tina Halvorsrød

DEKK: Skift til vinterdekk nå som snøen har kommet. FOTO: Tina Halvorsrød

Tall fra forsikringsselskapet If om biler med sommerdekk som er involvert i ulykker er skremmende livsfarlig.

Publisert:

Jøss, kom det snø i år også? Ja, det gjorde det. Vi bor i Norge, og på denne tiden av året blir lufta kaldere, og frosten dekker til bilrutene våre. Vinteren kommer sakte men sikkert. Mer enn 15.000 biler som var involvert i en ulykke eller et trafikkuhell vinteren 09/10 hadde sommerdekk. Det betyr også at hver syvende skadde bil var utstyrt med sommerdekk. Dette er skremmende tall fra skadeforsikringsselskapet If. Tenk på de som faktisk aldri skifter til vinterdekk! De utgjør en livsfare ikke bare for seg selv, men også for alle rundt seg.

Rånere. Jeg skjønner at dere har stylet opp bilene deres for at de skal se flotte ut, og ikke minst brumme mest mulig. Men snøen har kommet! Tenk at så mange av dere fortsatt kjører med sommerdekk fordi felgene deres skinner så fint. Det er som “å lide for skjønnheten”. Dere setter utseendet på bilen før sikkerheten. Havner dere i en ulykke, og dere er også er en del av årsaken til ulykken, må dere nemlig betale en pen bot på rundt 7000 kroner. Men jeg vil påstå at det ikke er bota som er verst. Hva hvis dere kommer til skade å påføre andre skader? Mennerskets liv kan du ikke sette en pris på.  Jeg tror ikke jeg hadde klart å ha det på samvittigheten.

Lovpålagt? Nei, det er lov å kjøre med sommerdekk og helårsdekk. Og det er ikke lovpålagt å kjøre med vinterdekk i Norge. Men skjer det en ulykke og du er involvert kan du som sagt tidligere få en fin bot du blir nødt til å betale. Grunnen til dette er at loven sier man skal kjøre etter forholdene. Hvis man kjører med sommerdekk når det er snø/is på veiene, skal du la bilen stå.

Dekkhotell. Det har faktisk aldri vært enklere. Hjulene er tunge og vanskelig å håndtere, og ikke minst så tar de plass. Du tror også kanskje at du må stresse med å skifte hjul selv? Der tar du feil! For rundt en tusenlapp i halvåret kan du ha dekkene dine på et dekkhotell. Dette er en tjeneste for lagring, vedlikehold og montering av det som holder bilen på veien, nemlig hjulene. Ikke bare det, men når du har en travel hverdag og vinter og snø er det siste du tenker på, kan du få tilsendt en melding om tidspunkt for dekkskifte. Enda en fordel med dette er at de blir behandlet riktig og du unngår tyveri. Dette synes jeg er et fantastisk tiltak mange flere bør benytte seg av. Det er dessuten mange av disse hotellene, og de ligger sentralt i ganske mange byer rundt om i Norge. Derfor er det heller ingen unnskyldning at de ligger for langt unna.

Skift dekk nå. Går du rundt med dårlig samvittighet over at du fortsatt ikke har skiftet dekk, skal du ikke bekymre deg. Det er bedre sent enn aldri, derfor oppfordrer jeg deg til å skifte dekk nå! Din og andres sikkerhet står i fare for hver dag du “glemmer” å skifte dekk.