Sørnett

Kommunene tjener enorme summer på dyr strøm

Samtidig som strømprisene på Sørlandet har skutt i været, har kommunene og staten tjent hundrevis av millioner.

Publisert:

Folk flest merker godt på egen lommebok at strømprisene har mangedoblet seg i enkelte deler av landet. Hos Agder Energi har den gjennomsnittlige spotprisen på strøm per kilowattime økt fra 9,8 øre i 2020, til 76 øre i 2021.

Dette er mer enn en syvdobling av spotprisen.

Samtidig har kraftselskapet Agder Energi syvdoblet sin fortjeneste.

Konsernsjef Steffen Syvertsen opplyser til Dagens Næringsliv at 70 prosent av overskuddet skal utbetales som utbytte, og at av dette må 58 prosent betales i skatt.

Basert på deres fortjeneste i 2021, vil 25 kommuner i Agder dele på 730 millioner kroner, mens Statkraft får 610 millioner kroner. Totalt går 87 prosent av overskuddet tilbake til fellesskapet. - Det Agder Energi sitter igjen med etter skatt, er planlagt å brukes til investeringer i både vannkraft og vindkraft, sier Syvertsen til avisen.

Redd for omdømmet til kraftbransjen

Samtidig som strømprisene har gitt kommuner og stat enorme inntekter, så er Syvertsen bekymret for omdømmet til bransjen sin blant forbrukerne.

- I et kaldt og elektrifisert land som Norge, er strøm like viktig som mat, mener Syvertsen.

Syvertsen foreslår at staten fortsetter med kompensasjonsordninger når strømprisene er høye, heller enn å gjøre endringer i avtalene knyttet til utenlandskablene, da dette kan føre til uforutsigbarhet som igjen kan skade investeringslysten.

- Man kan også redusere momsen, slik man for lengst har gjort det for næringsmidler.

Strømkablene påvirker strømprisene minimalt 

Syvertsen sier også til avisen at det ikke er helt riktig å skylde på utenlandskablene, da deres analyser viser at strømprisene påvirkes av en rekke faktorer. - Gasspriser, politisk uro rundt Ukraina, nedstenging av kjernekraft i Tyskland, og ikke minst vind og vær, og fyllingsgraden i norske vannmagasiner har ført til dyrere strøm.

Selv om Syvertsen føler at det er krevende å forsvare dagens marked, mener han at det er verdt å kjempe for.

Kraftmarkedet i Norden har fungert godt siden liberaliseringen for 30 år siden. - Selv om prisene har vært skyhøye de siste månedene, så har systemet vårt gitt oss den billigste strømmen i Europa i år etter år.