Sørnett

Kraftige kutt på velferdstilbudene skal få norsk kommuneøkonomi tilbake på rett kjøl.

Rektor ved Korsmo skole, Helge Norvalls, viser SFO-bygningen som snart vil bli nedlagt

Rektor ved Korsmo skole, Helge Norvalls, viser SFO-bygningen som snart vil bli nedlagt

Publisert:

Norske kommuner setter nå alle midler i verk for å få bukt med den enorme kommunegjelden. Den vanskelige økonomiske situasjonen ut i Europa har fått kommunene til å innse at de må få bukt på den stadig økende gjelden. En av kommunene som nå har satt i gang kraftige sparetiltak er Sør-Odal kommune i Hedmark. Og til tross for reduksjonen i velferdstilbud, har den økonomiske pilen allerede skiftet retning.

- Det er hyggelig å kunne se 8 millioner i overskudd for 2011, det sier rådmann i Sør-Odal kommune, Eyvind Alnæs. Han har de siste to årene jobbet som rådmann i kommunen, og viet mye av sin tid til den vanskelige økonomiske situasjonen i kommunen.

Kommunen har i flere år brukt mer penger enn det de har hatt inntekter til. Derfor har de to siste årene vært preget av harde kutt i budsjettet, og 2012 vil om nødvendig bli enda hardere. I løpet av de neste fire årene har kommunen plan om å dekke opp underskuddene fra de to siste årene på rundt 26,4 millioner kroner.

Noen av tiltakene som kommunen setter inn for å få økonomien på rett kjøl.

Administrasjon

-       Eiendomskatten opp fra 4 promille til 6 promille

-       Kutter 6 årsverk og legger ned servicetorget

-       Selger kommunens eneste folkehøgskole Solbakken

Helse og omsorg

-       Kutter 3,5 årsverk i hjemmebaserte tjenester

-       Legger ned 8 langtidsplasser på SOAS (Sør-Odal Alders- og sykehjem)

-       Reduserer hvilende nattevakt i miljøarbeidertjenesten og kutter avlastning på helligdager

Oppvekst og kultur

-       Redusere antall barnehageplasser med 30 enheter

-       Færre barnehager åpne i ferier/høytider

-       Samlokaliserer SFO med skolen

-       Kutter miljøterapeut på ungdomskolen

-       Kutter ut skyssordning til norskkurs for flyktninger

-       Kutter 1 årsverk i kulturskolen og øker brukerbetalingen

-       Slutt på gratis lokalleie for aktiviteter for barn

Teknikk og næring

-       Kutter 3,4 årsverk i renhold og 3,0 årsverk for vaktmester

-       Reduserer vedlikeholdsbudsjettet med 305.000 kroner

-       Reduserer vaktmestertjenester til skoler og barnehager med 100.000 kroner

-       Reduserer strømutgifter med 300.000 kroner

-       Øker gebyrer med ca 6 %

-       Reduserer snøbryting og strøing av kommunale veger

Investeringer

-       Investeringer blir redusert til et absolutt minimum.

Må stenge ett skolebygg

Helge Norvalls er rektor ved Korsmo skole og har på flere områder fått merke hvordan kuttene i budsjettet fører til en mer krevende skolehverdag.

- På grunn av nedskjæringene må vi nå stenge SFO-bygget som ligger på andre siden av skolegården. Dette gjør at vi må flytte SFO inn i hovedbygget, noe som kommer til å bli krevende med tanke på at vi per dags dato ikke har noen ledige rom. Norvalls forteller også de nå kun har en halv vaktmesterstilling, noe som fører med seg at vedlikehold blir nedprioritert.

Likevel skjønner rektor Norvalls at de harde tiltakene er nødvendige.

- Det byr på utfordringer å styre en skole med så stram økonomi, men det er klar vi skjønner alle sammen at nå må Sør-Odal kommune spare på alt og overalt for å komme tilbake på rett kjøl. Han tror at tiltakene vil hjelpe kommunen, men at de også må fokusere på å øke tilflyttingen til Sør-Odal. En tilflytting som vil øke antall elever på skolen og øke skolens tilskudd fra staten.

Det vil ta lang tid før kommunene er ute av den vanskelige gjeldssituasjonen

Hos Kommunesektorens organisasjon i Oslo, sitter sjefsøkonom Per Richard Johansen og ser på utviklingen av Europas økonomi på ene dataskjermen og kommune Norges gjeldssituasjon på den andre. Han har lenge fulgt den dramatiske utviklingen og er glad norske kommuner endelig tar tak i problemene. Likevel tror han det vil ta lang tid før kommunene kommer tilbake til normalen igjen.

- Det var ikke de økte rentene som tok knekken på Hellas, den var lavere inntekstvekst. Det kan også ramme norske kommuner. Det er derfor viktig at de ikke hviler, men gjør det de kan for å få økonomien tilbake på veien. Dette kommer til å ta tid, men det er viktig for å være forberedt på uforutsette endringer i det økonomiske markedet, sier Johansen.

[img63365_2LM]

Vi må smøre oss med tålmodighet

- Man må forberede seg på dårligere service som at det vil bli vanskeligere å møte saksbehandlere og at behandling vil ta lengre tid, man må benytte seg av flere selvbetjeningsløsninger og at gebyrene vil bli høyere, men dette er høyst nødvendig for å få økonomien på rett kjøl igjen, sier en fremtidsrettet rådmann i Sør-Odal.

Han håper innbyggerne ser nødvendigheten, og at det fungerer.

Bare det økonomiske er på plass igjen vil Sør-Odal igjen begynne å tenke på utviklingen av kommunen igjen, men før det må det til noen store skippertak.