Sørnett

Kristiansandpolitiker redd for å gå i byen:

- Har hørt om flere som ikke våger

Den siste tiden har det oppstått flere slagsmål og uønskede voldshendelser i Kristiansand sentrum. KrF politiker Tore Heidenreich forteller at han er en av flere som er redd for å gå i byen.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2023 kl 10:38

- Jeg har hørt om flere som ikke våger å gå i byen, sier KrF-politiker og bystyrerepresentant Tore Heidenreich.

Heidenreich er bekymret for de mange slagsmålene og andre urolighetene som skjer både i og ved Kristiansand sentrum. Han hevder at det ikke lenger er trygt for en vanlig borger å ferdes i byen om kvelden i helgene.

- Det er spesielt bekymringsverdig at det er mindreårige som er involvert, sier han.

Vil innføre tiltak

KrF-politiker Tore Heidenreich
 Foto: privat

KrF-politiker Tore Heidenreich Foto: privat

Han trekker frem at det særlig er godt voksne og eldre som ikke tør å gå i byen. På spørsmål om han selv ikke tør dette svarer han følgende:

- Nei, jeg må innrømme at jeg er nok en av de godt voksne her. Jeg har ikke så veldig lyst til å gå nærme byen en fredag eller lørdag.

Tidligere i vår holdt Heidenreich en interpellasjon der han ytret sine bekymringer rundt temaet. Han ønsket å finne ut av hva politikerne og kommunen kunne gjøre med problemet. I slutten av april ble saken behandlet i bystyret, og Heidenreich ble møtt med forståelse av blant annet ordfører Jan Oddvar Skisland (AP).

- Jeg forstår at medieoppslaget den siste tiden gir en følelse av utrygghet i Kristiansand. Det er ingen tvil om at det har vært en rekke alvorlige hendelser, og det bekymrer meg, sa Skisland da.

Han viste til at kommunen jobber med ulike tiltak for å imøtekomme de kriminalitetsufordringene som er i byen. Blant disse er det for eksempel nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra ungdomstjenesten, barnevern, politi og forebyggende avdeling som skal kartlegge dagens situasjon.
I tillegg forklarte ordføreren at han har bedt om et møte med påtalemyndigheten og tingretten om å få raskere avgjørelser i saker som omhandler ungdom.

- Er du fornøyd med svaret fra ordfører?

- Ja, jeg må si det var et greit svar fra ordfører. Jeg har tillit til at det skal virke, men så får vi se etter en stund om det har hatt noen effekt, sier Heidenreich.

Politikeren forteller at han kommer til å følge nøye med på om det blir noen utvikling.

- Jeg er glad for at jeg reiste denne saken, konkluderer han.

Beroliger

Anders Flottorp, leder av forebyggende avdeling i politiet
 Foto: privat

Anders Flottorp, leder av forebyggende avdeling i politiet Foto: privat

- Jeg er ikke enig i at det for hvermannsen ikke er trygt å gå i byen. Så skjønner jeg at ulike oppslag og hendelser som kommer frem i offentligheten gjør at man kan sitte med det inntrykket, men stort sett er det ganske få hendelser som skjer, sier Anders Flottorp, leder av forebyggende avdeling i politiet.

Ifølge Flottorp er politiet kjent med at det kan forekomme hendelser som folk kan oppleve som skumle.

- Kommer man midt i en konflikt i Markens kan man jo forstå at det kan oppleves skremmende, sier han.

Han forteller at det meste av konflikter primært skjer mellom personer som har en relasjon til hverandre. For en uskyldig tredjeperson er det altså få tilfeller.

- Det er i stor grad trygt å ferdes ute i det offentlige rom, men vi har dessverre enkelte tilfeller hvor det rammer uskyldige.

En rapport fra mars om barne- og ungdomskriminalitet i Kristiansand, viser at kriminaliteten har økt. I tillegg ser det ut til at kriminaliteten blant de yngste ungdommene øker, samt at volden blir grovere.

- Stort sett er det ansamlinger som begår skadeverk og ordensforstyrrelser. Man ser at den gruppedynamikken gjør at man utfordrer hverandre til å strekke det lenger, sier Flottorp.

Han forteller at politiet retter et stort fokus på den opplevde tryggheten, og at de skal være til stede og til syne.

- Hva tenker du om at flere er redde for å være i byen i helgene?

- Det er noe vi syns er synd. Den opplevde tryggheten er noe politiet har et stort fokus på, sier Flottorp.