Sørnett

Kunsten å studere formidling

Samuel Strimp (h) og Medhi Saada (v) er i full gang med å redigere ferdig tv-reportasjen før deadline i praksisuken ved NLA Gimlekollen. De er begge samstemte og mener at studiene på Nla journalistikk er -Ganske så kjekt. Foto Erlend Langseth

Samuel Strimp (h) og Medhi Saada (v) er i full gang med å redigere ferdig tv-reportasjen før deadline i praksisuken ved NLA Gimlekollen. De er begge samstemte og mener at studiene på Nla journalistikk er -Ganske så kjekt. Foto Erlend Langseth

Nyheter som kommer. Journalister som går. Saker du aldri får?

Publisert:

 

Det å studere journalistikk kan være stressende, vanskelig og skummelt med tanke på fremtida. Det kan også by på gleder og veien inn i et spennende og variert yrke. På NLA Mediehøgskolen Gimlekollen er det nå 47 nye studenter som skal prøve lykken i journalistikkens verden. Studentene er mange, jobbene er få. Så hvorfor velger folk da å studere journalistikk?

-Jeg synes det virker interessant å studere journalistikk. Jeg har selv venner innenfor denne bransjen som kanskje har fått meg inn på samme karrièrevei, forteller Bilal Erat (22) som er førsteårsstudent på journalistikk på Gimlekollen.

[img182299_2LM]

Bilal sin største drøm er å jobbe som sportjournalist. Han ønsker å kunne få muligheten til å dekke et mesterskap i fotball. Studenten ved NLA frykter ikke at han skal slite med å skaffe seg jobb etter studiene.

- Jeg har mange venner innad i forskjellige mediebransjer så det stresser meg ikke. 

Mediebransjen sliter

I et intervju med magasinet "Universitas" forteller redaktør i VG, Torry Pedersen at jobbmarkedet for journalister er tøft.

- De tradisjonelle mediene står idag ovenfor store utfordringer og det er ingen tvil om at mediebransjen sliter. Antall stillinger er ikke økende. Derimot er det mange søkere og kun de best kvalifiserte for jobben vil bli tilbudt jobb, sier Pedersen. 

Er journalist et døende yrke?

Nina S. Nesheim (49) er høgskolelektor her på Gimlekollen for journalistikk. Nesheim har tidligere jobbet for avisen Fædrelandsvennen, og har utdannelse innenfor journalistikk, lærer og har master i nordisk språk og litteratur. Høgskolelektoren er ikke med på premisset om at journalist er et døende yrke.

- Vi trenger journalister like mye i dag som tidligere. Det trengs nyheter som kan sette viktige temaer på dagsorden, og det trengs folk som kan jobbe med vesentlige saker.

Nina S. Nesheim har god tro på at journalist er et yrke som trengs for fremtiden også. Videre kommer hun med tips som kan hjelpe for å lykkes i denne tøffe bransjen.

- Følg med i mediebildet, samfunnet, avis og debatter. Det er viktig å ha et godt språk. Hvis mulig skaffe seg en jobb som frilans for en mediebedrift så tidlig som mulig. 

Ung og lovende

[img182299_3LM]

Jonathan Nielsen (22) studerer 2. året på journalistikk. Hans interesse for journalistikk begynte da han gikk på en folkehøgskole for nettopp journalistikk. Selv om han ikke er ferdig utdannet, så har Nielsen allerede klart å opparbeide seg erfaring som journalist. Han har nettopp fullført sitt tredje strake år som sommervikar for Sarpsborg arbeiderblad. Jonathan er veldig fornøyd med forholdene her på Gimlekollen som er med på å få frem journalisten i han.

 

-Jeg synes det er veldig ålreit å studere her. Skolen er flinke til å legge inn mye praksis. Jeg synes også det er fint at vi er få her på skolen, det hjelper med å skape et godt skolemiljø. Det er god kontakt mellom studenter og forelesere, noe som gjør hele opplevelsen mye bedre. 

Hans største drøm er å kommentere fotball i England, men han er klar på at veien dit ikke kommer servert på sølvfat.

-Det er jo ikke lett å bli ansatt som journalist med full stilling. Dette trengs tålmodighet, og jeg ser for meg at det blir mye frilans med korte arbeidskontrakter i starten.

Nielsen fremstår også som en optimist med tanke på fremtidige jobber, og slenger med noen anbefalinger til kommende journaliststudenter.

-Gå på forelesninger selv om de ikke er obligatoriske. Man får mye gratis ved å møte opp og følge med. Når det er praksis periode så er det viktig at man legger inn en innsats, slik at man har noe å vise til på en eventuell "CV" hvis man ikke har noe arbeidserfaring fra før av.