Sørnett

Langt hjemmefra

Landon Graff (19) og Forrest Holbrook (19) Foto: Susanne Lykke

Landon Graff (19) og Forrest Holbrook (19) Foto: Susanne Lykke

De reiser fra alt de kjenner til et ukjent land for å spre budskapet om troen sin. Uten forvarsel blir verden truffet av en pandemi og alt blir snudd på hodet.

Publisert:

I bevegelsen Jesu Kristi Kirke av siste dagers hellige ligger det å misjonere helt sentralt, og det er noe majoriteten av medlemmene ønsker å gjøre. Året etter videregående er det nærmest forventet at man skal pakke sakene sine å forlate hjembyen for å dra å spre budskapet om troen i andre deler av verden. På dette tidspunktet er de fleste som drar derfor rett under 20 år, og får dermed en brutal start på voksen livet alene i et ukjent land. Årets misjonær-kull fikk derimot en ekstra brutal start på voksen livet da en skremmende pandemi tok verden med storm.

Fra mormonerenes hovedstad til lille Norge

Misjonærene Landon Graff (19) og Forrest Holbrook (19) fra Utah befant seg i Norge på dette tidspunktet. De er frivillige representanter fra kirken sin, og utplassert i Norge.

- Vi velger ikke selv hvor i verden vi drar. Det er lederne i kirken som får veiledning fra Gud om hvor vi trenger å være og Gud trengte oss i Norge denne gangen, forklarer Holbrook.

Holbrook forteller at han har vært i Norge siden september i fjor, og har derfor vært i Norge før pandemien kom. Han merker en stor forskjell.

- Det har vært rart. En stor del av vår jobb som misjonærer er å oppsøke og snakke med folk på gaten, men det blir vanskelig når det er nettopp slike ting man skal unngå i en pandemi som denne for å forhindre smitte.

Graff har derimot ikke opplevd landet før Covid-19 innovasjonen. Han kom til Norge i oktober i år. Likevel føler han seg mer trygg her enn i hjemlandet.

- Det er helt vilt hjemme i USA, og jeg synes Norge har gjort en bedre jobb på å forebygge smitte og berolige bekymrede landsmenn. Jeg føler meg tryggere her enn det jeg ville gjort hjemme, smiler han lurt.

Begge presiserer at det vanskeligste med hele situasjonen er å være borte fra familien, og at det i disse tider føles ekstra sårt.

Sosiale medier ble redningen

Likevel er de er fast bestemt på å fullføre oppdraget fra kirken, og nyte tiden på tross av omstendighetene. Situasjonen har uten tvil gjort at de har måttet tenke mye nytt, og i dette tilfellet ble sosiale medier redningen.

- Gjennom sosiale medier kan vi spre vårt budskap uten å bryte smitteverns-reglene, humrer Graff.

Misjonerer i Europa

Kusinene Ylva Evensen (19) og Celine Moen (20) er også ute på oppdrag fra samme kirke i disse dager for å tjene Gud. De er opprinnelig fra Drammen i Norge men befinner seg på nåværende tidspunkt i Sverige og Sveits.

[img215922_2RM]

Ylva på sin side startet sin misjonsreise september i år, og ble av sin menighet plassert i Sverige. Hun har dermed vært misjonær i underkant av 3 måneder.

- Da min reise startet hadde pandemien allerede herjet i verden en stund. Jeg var derfor ganske forberedt på at det kom til å bli litt alternativt.

Hun forteller at på tross av pandemien om en travel hverdag, og bekrefter det Utah-guttene fortalte om det faktum at sosiale medier ble redningen.

- Det er om å gjøre å være så kreativ man kan. Vi lager videoer, redigerer bilder og sender meldinger til folk på sosiale medier. Vi har også begynt å undervise gjennom videochat, og vi merker at metodene vi bruker nå når ut til flere mennesker enn det gjorde før da vi kun oppsøkte dem på gaten eller banket på dører.

Annerledes enn før

[img215922_3RM]

Litt lenger sør, befinner Celine seg. Hun er utplassert i Sveits, og har vært det i over et år. I likhet med Holbrook har hun også fått oppleve landet hun misjonerer i uten en pandemi som stjeler all oppmerksomheten.

- Da jeg først startet misjonen min i fjor var vi alltid ute på gata. Vi stoppet mennesker å snakket med dem om tro, fred og hva som er viktig for dem i livet. Det var ingen bekymring rundt 1 meters-regelen da for å si det mildt.

Videre forteller Moen at da Covid-19 kom inn i bildet, ble de fleste satt i karantene og ble beordret til å jobbe hjemmefra. Dette var noe som egentlig aldri hadde gjort før. Som resten av de mormonske misjonærene rundt om i verden, ble sosiale medier høyt prioritert. Likevel er det en ting som gledet Celine litt ekstra.

- Det ble satt ekstra mye fokus på å styrke forholdene til de allerede eksisterende medlemmene i menigheten. I en tid der mange isoleres i egne hjem kan en samtale bety mer enn man tror.

Ingen reiser mot sin vilje

[img215922_4RM]

Førsteamanuensis i religionsvitenskap Nora Stene forteller at misjon er en særdeles viktig del av bevegelsen, og et ideal for alle.

- Bevegelsen er svært godt organisert og sentralstyrt. For å "maksimere" misjonsinnsatsen har de lagt inn at alle unge som er i stand til det skal reise på et misjonsopphold- 24 mnd for gutter og 18 mnd for jenter. Ingen reiser mot sin vilje, men det er en klar forventning om at de som er aktive skal velge dette oppholdet.

Stene forteller at det ikke er noen overraskelse at flere misjonærer velger å bli i landet de er utplassert i på tross av en pandemi.

- Covid-19 har gjort det vanskeligere å reise over landegrenser, men misjon er fortsatt en like viktig del av bevegelsen. Min hypotese er at misjonærene forsøker å få reist og spredd budskapet så mye som mulig, og som alle andre avventer en vaksine.

Les mer om hvilke fordommer de unge misjonærene møter ute i verden:
https://sornett.no/?p=216326&preview=true