Sørnett

Legemiddelmangelen på apotek fortsetter

Bilde: Ådne Vigemyr

Bilde: Ådne Vigemyr

Problemet gror ikke igjen med det første

Publisert:

Det er fortsatt mangel på legemidler på norske apotek. Da Sørnett ringte rundt på samtlige av de 16 apotekene i Kristiansand fikk vi bekrefta at alle har mangel, og flere trakk fram både antibiotika og Mysimba som eksempler. Det har lenge vært mangel på legemidler, heilt siden 2015 har det vært flere saker hvert år om problemet.

Ifølge Statens legemiddelverk var det rekordstor mangel i pandemiåret 2020 med 1391 totale meldinger om mangel, til sammenligning var det i 2019 1255 meldinger, og i 2014 var det bare 115 meldinger.

 

Enkelte sliter med å få tak i medisin

Apoteker sender ut over 57 millioner resepter i løpet av ett år, i cirka 97 prosent av tilfellene får pasientene de legemidlene de hadde resept på. I 3,3 prosent av tilfellene får pasienten ikke det legemiddelet de hadde resept på, men i halvparten av tilfelle kan apoteket få det inn neste dag. Dette opplyser Apotek.no

- Jeg pleier å bruke mysimba mot fedme, men apoteka har vært tom for det i flere uker nå. Det har satt en stopper for slankinga mi, jeg har slitt lenge med fedme og mysimba har vært ei kjempehjelp. Det reduserte matlysten og gjorde det mye enklere å ete både mindre og færre porsjoner, dette sier en anonym person på reddit.

Dette betyr at rundt 1,6 prosent av tilfellene får ikke pasientene det legemiddelet de hadde resept på. Mesteparten av disse får et alternativ, som en annen dose, et lignende produkt eller utenlandsk forpakning. De resterende 0,7 prosentene får ikke noe alternativ til det legemiddelet, disse utgjør 400 000 tilfeller.


[img235260_2LM]

Årsaken til mangel er forskjellig

Å si nøyaktig hva som er årsaken til mangel på medisiner er litt komplisert å si ettersom at det varierer med hvilken medisin det gjelder, men Jostein Soldal peker på noen mulige årsaker:

1. Det er få produsenter av basisvarer for legemidler, og hvis èn av dem får produksjonsfeil eller kvalitetsfeil så vil det føre til mangel på verdensbasis.

2. Det kan være litt problemer med logistikk, under korona så var det litt mer komplisert å få leveringer i tide, så det kan fortsatt være en årsak.

3. Det kan være endring i forbruksvaner som gjør at produsentene henger litt etter. Vi har ikke noen større lager for legemidler i Norge så hvis mange nordmenn plutselig begynner å bruke et legemiddel så kan det over tid føre til mangel. Legemidler produseres i forhold til bruken.

4. En annen årsak som kan skje er at det kan være brann eller skade på ett av fabrikkene som produserer legemidler. Det har vært et par sånne tilfeller de siste 10 årene, det var en gang brann borte i Vest-India, og så var det også et av de svære utskipningshavnene i Asia som brant og da ble det litt stopp i verdensmarkedet.

5. En annen årsak som kan skje er at hvis staten setter prisen på et legemiddel litt for lavt så kan det bli uinteressant å levere til Norge, det har også skjedd tidligere.

[audio mp3="https://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2022/06/liste-over-årsaker-til-legemiddelmangel.mp3"][/audio]

Foreløpig så står det på felleskatalogen at årsaken til mangel for alle legemidlene er leveringssvikt, men alt av mulige årsaker kan føre til leveringssvikt.

-Det er lite som tyder på at krigen i Ukraina har noen påvirkning på mangel av legemidlene, det er veldig lite produksjon av legemidler både i Russland og i Ukraina som leveres til Norge, sier Soldal.

I dag har Norge tre store grossister som leverer legemidler inn i landet, Apotek 1, Boots Apotek og Vitusapoteket benytter seg av forskjellige leverandører, men alle apotekene opplever i stor grad mangel på de samme legemidlene.

Hvilke legemidler det er mangel på

Noen av Legemidlene det er mangel på akkurat nå er:


  • Procren Depot - Hormon som brukes å senke testosteron for å forhindre tumor i prostata hos menn. (mangelen skyldes produksjonsproblemer)

  • Augmentin - Penicillin + betalaktamasehemmer. (mangelen skyldes kapasitetsutfordringer)

  • Mysimba - Blir brukt som slankemiddel blant folk med fedme. (mangelen skyldes økt salg og lite forsyning, kombinert med råvaremangel)

  • Zestoretic Atnahs - Blir brukt til å senke blodtrykket. (mangelen skyldes produksjonsproblemer)

  • Vivotif Emergent - Vaksine mot Tyfoidfeber. (årsak til mangel opplyses ikke)

  • Bonviva - Brukt til å reversere beintap hos osteoporose pasienter, hovedsakelig brukt av kvinner. (mangelen skyldes leveringsproblemer)

  • Synalar med Chinoform - Hudkrem til forebygging av enkelte bakterier og sopp (mangelen skyldes kapasitetsutfordringer)

  • Det er også mangel på flere typer antibiotika, f.eks Apocillin.

Flere av disse legemidlene fåes med resept.

Legemiddelmangel vil trolig fortsette framover

[img235260_3LM]

Til tross for at forsyninga har blitt noe bedre siden toppåret 2020 så er det lite trolig at problemet vil løses innen kort tid.

- Jeg tenker at problemet er kommet for å bli, det har blitt sånn, og for eksempel når England gikk ut av EU så begynte de å forsyne seg sjøl i større grad, men det har blitt mer mangel i Europa. Sånn skjer, dette sier Inger Margrethe, Avdelingsleder i privat på Sørlandets sykehus.

Det finnes noen få fabrikker som produserer legemidler i Norge, men det er i mindre skala.

Noen partier mener at løsninga finnes her i landet

[img235260_4LM]

SV og Frp sier at de ønsker mer produksjon av legemidler i Norge, SV vil starte opp statlig produksjon av legemidler (StatMed) og FRP vil legge opp til mer produksjon enn det som er i dag. MDG sier også at de vil ha større bærekraftig produksjon av medisin.

Bent Høie fra Høyre har også uttalt seg positiv til å produsere mer tabletter i Norge.

– Forslaget inngår i problemstillingene som Helsedirektoratet vurderer, blant annet innkjøp av virkestoff og råvarer for definerte legemidler, sier Høie til NRK.

Senterpartiet vil opprette ett lager av smittevernutstyr og medisin for å sikre forsyning til forbrukere.

- Noe av løsninga på mangel kunne kanskje ha vært at en større del av produksjon av medisin hadde vært her i landet, Sier Margrethe

Men Jostein Soldal er litt skeptisk

- Jeg ville vært litt forsiktig med å mene det, det finnes tusenvis av forskjellige legemidler og det ville vært både dyrt og irrasjonelt at veldig mange av disse skulle vært produsert her til lands.

For folk som slitter da?

Ifølge Margrethe finnes det alternativer for folk som slitter med å få tak i riktig medisin.

- Man kan gi pasienten en annen dose kanskje, annen styrke på medisinen, utenlandsk forpakning, det gjelder å tenke litt utafor boksen, og å bare finne løsninger.