Sørnett

Livet uten smarttelefon: - Jeg setter pris på begrensningene

Telefonen til Malene er ikke noe man ser hver dag lenger.

Telefonen til Malene er ikke noe man ser hver dag lenger.

Tekonoliutviklingen har aldri gått så fort som nå, og den sies å aldri heller ville gå så sakte som i dag. Smarttelefonenens fremgang er et sikkert bevis på nettopp dette. Siden den første Iphonen ble lansert i 2007 har bruk av smarttelefonen på mange måter endret hvordan verden fungerer.

Publisert:

Vi bruker smarttelefonen fra vi våkner til vi legger oss. Apper på telefonen vekker oss om morningen, de forteller oss om været, gir oss morgennyhetene, viser kjappeste vei til jobb, de er billetten på bussen, de spiller musikk for oss, de sikrer samarbeid mellom kolleagene, de gir oss kjærestetid i pausene fra arbeidet, de viser oss middagstilbud og skriver handlelister, de har parkeringsbevis til kjøpesenteret, de betaler på butikken, de gir oss oppskrifter til nye retter, de inviterer gjestene, de tilbyr spill og underholdning, de sier ifra når det er leggetid og minner oss på kveldsrutinene. Og kanskje er dette bare
en brøkdel av hvordan appene utgjør hverdagen vår.

En kan si at vi møter verden gjennom apper. På samme måte møter verden oss gjennom appene.
Men hva skjer om en skal møte den samme verden uten apper på telefonen?

Malene Holtan (24) har bevisst valgt å gjøre nettopp dette. Fra da "alle" oppdaterte trykketelefonenene sine til smarrtelefoner for omkring ti år siden, valgte Vågset å beholde sin trykketelefon. En telefon uten en eneste app.

- Den gang var det nok et mindre bevisst valg enn hva jeg anser at det er i dag. Det handler nok mest om at vi på den tiden ikke var klar over hvilken endring smarttelefonene skulle gjøre.Jeg synes forskjellen mellom det å ha smarttelefon og det å ikke ha smarttelefon blir mer og mer merkbar for hvert år som går.

Holtan mener det er tydelig at samfunnet vi lever i stadig tar det mer og mer for gitt at alle har en smartelefon i lomma.

- Det er kanskje ikke så rart, det sier vel bare noe om hvordan samfunnet endres og tilpasses av ny teknologi. Det er likevel interessant at man i mange situasjoner er helt avhengig av smarttelefonen sin for å fungere som normalt i et samfunn, sier hun.

I hvilke situasjoner forventes det at du har en smarttelefon?

- Stadig er det nye appløsninger som erstatter tradisjonelle måter å løse ting på. For eksempel utdankes billettkjøp til allslags arrangementer, kollektivtransport og lignende av betaling via app. Men generelt sett mener jeg det er forventningen om at en skal være tilgjengelig på alle mulige platformer til en hver tid som gjør at det ofte følels som det ikke strekker til å ha en trykketelefon uten apper. Hva gjør at du likevel ønsker å beholde det appfrie livet?

- Først og fremst velger jeg trykketelefon fordi jeg selv mener at jeg ikke har behov for smarrtelefon. Jeg trives godt med mobilen min og tenker sjelden at jeg "mangler" apper i livet mitt. Ofte tenker jeg også at det er en befrielse å ikke være tilgjengelig hele tiden. Å ikke ha mulighet til å svare på mail når jeg sitter på bussen hjem, eller å ikke kunne kommunisere i alle slags chattetjenester mens jeg venter i kø kan nok ses på som en begrensning. Men det er begrensninger jeg setter pris på. I tillegg tenker jeg at jeg nok, som mange nå er, hadde blitt avhengig av flere timers scrolling om dagen. Den avhengigheten er jeg glad for å slippe.

De fleste har i dag tilgang på en smarttelefon. I følge tall fra ssb.no hadde 95 prosent av
befolkningen i Norge tilgang på en smarttelefon i 2018. Det vil si at kun et fåtal er utensmarrtelefon. I aldersgruppen 20-44 er kun én prosent uten smarttelefon. Malene Holtan kan bekrefte at trykketelefonen har gått fra allemannseie til et høyst uvanlig fenomen blant folk.

- Jeg får mye reaksjoner på telefonen min. De aller fleste jeg treffer har nok mest en nostalgisk tilnærming til den type mobil. I de tilfellene spørres det for det meste om snake-spillet. Det er også en del som lurer på når jeg får tilbake min "vanlige" telefon fordi de tror det er en lånetelefon mens smarttelefonen min er på reperasjon. Jeg har også fått spørsmål om jeg er en dealer. Når jeg da svarer nei spør de gjerne "hvorfor har du dealertelefon da?". Av den yngre garde har det til og med vært noen som har vært
overbevist om at mobilen min er en leke. De har kanskje ikke vært borti en trykketelefon før.