Sørnett

Den nye sjefen

Helt sjef: Birgitte Klækken i sjefsstolen.

Helt sjef: Birgitte Klækken i sjefsstolen.

Fra første januar tok Birgitte Klækken over som ny ansvarlig redaktør i Kristiansand Avis. Med det blir hun Vest-Agders første kvinnelige, ansvarlige redaktør.

Publisert:

- Jeg har aldri hatt noen konkrete redaktørplaner, men når tilbudet kom var det vanskelig å si nei.


Sørnett møter Birgitte Klækken (40) i Kristiansand Avis' lokaler i Slottskvartalet i Kristiansand. Midt i kontorlokalet har hun sitt eget lille avlukke, med full kontroll over hva som rører seg i redaksjonen. Birgitte kommer fra jobben som nyhetssjef i Fædrelandsvennen, og har 15 år bak seg som fast ansatt i avisen.


- Du kan si at jeg har gått gradene. Under studietiden jobbet jeg frilans for Fædrelandsvennen, før jeg fikk fast jobb ved lokalkontoret i Setesdal. Deretter har jeg jobbet ved lokalkontoret i Mandal, på Fiskåtangen, og hatt diverse lederjobber i avisen. Så jeg er på et ganske naturlig sted i karrieren for en slik stilling jeg nå har tredd inn i, sier Klækken.


Kristiansand Avis er en gratis lokalavis som kommer ut en gang i uken i Kristiansand og omegn. Avisen er eid av Fædrelandsvennen og har et opplag på cirka 45.000. I en tid hvor aviser og mediehus har sett seg nødt til å kutte på grunn av lave inntekter som følge av dårlige lesertall, har Kristiansand Avis etablert en fast leserstamme, og er en av de få avisene som øker i opplag. Klækken mener at avisen har funnet sin nisje.


- Det at den er gratis spiller selvfølgelig inn. Jeg tror at leserne våre ser på det som en hyggelig avis, som de gleder seg til å lese. Dette handler også om at vi vet hva folk vil ha, og hva de vil lese om, forteller redaktøren.


Ikke på nett


Etter to uker som sjef, jobbes det nå hardt med å finne ut hvordan Kristiansand Avis skal fare frem. Klækken mener det er viktig at leseren vet hva avisen står for.


- Planen er å finne ut hva Kristiansand Avis skal være, og definere dens rolle ovenfor andre medier. Hva er kjernen? Hvem er det vi skriver for? Dette er ting vi må definere for å få til et enda bedre produkt, forteller Klækken ivrig, og fortsetter:


- En annen ting som er unikt med vår avis, er at vi figurerer ikke på nett. Vi har altså ikke det presset på oss som mange aviser har. På nettet må man levere det som skjer, når det skjer. I Kristiansand Avis får vi litt bedre tid på å lage sakene, og også planlegge nyhetssakene.


Avisen har tidligere prøvd seg med nettavis, men måtte gi seg etter kort tid. Og i en bedrift med syv ansatte, vil det bli vanskelig å være overalt, til enhver tid, slik som kollegaene på Fiskåtangen må være.


Klækken forteller at det å være en liten bedrift langt ifra trenger å være noe negativt.


- Det er enklere å gjøre forandringer, det vil ikke skape så store omveltninger i en så liten redaksjon. I mediebransjen i dag er det ingen som har fasiten 100 prosent på hva som funker eller ikke. Det å kunne prøve og feile, og omstille seg, det er et stort konkurransefortrinn. Det er veldig gøy, og da blir jeg ekstra motivert for videre arbeid.


Tro på betalingløsning på nett


Fædrelandsvennen lanserte i mai brukerfinansiert nettavis, som tvang leserne til å tegne abonnement for å få lese avisens stoff på internett. Dette har blitt gjennomført med stor suksess for storebror blant avisene i Kritiansand.


Birgitte Klækken var tett på prosessen i Fædrelandsvennen. Hun mener dette er en god løsning.


- Løsningen Fædrelandsvennen har innført er framtiden. Hvis det fungerer, noe vi jo ser at det gjør, må jeg si at jeg er glad på mediebransjens vegne. Så håper jeg bare at det finnes rom for smalere aviser som Kristiansand Avis.


Pyton i begynnelsen


Den nye anvarlige redaktøren blir den første ikke-mannlige i Vest-Agder, og en av få i begge Agderfylkene. Hun mener journalistikken er tjent med flere kvinner i høyere stillinger.


- Trenden er jo at kvinner søker seg til magasin- og featurejournalistikk, og sjeldent til nyheter. Og det er klart at hvis bare menn dekker nyheter, så påvirker jo det hvordan saken blir dekket. Med flere jenter vil også bredden på sakene bli større, mener Klækken.


 Selv var hun ikke særlig høy i hatten da hun begynte i Fædrelandsvennen.


- Jeg husker enda mitt første redaksjonsmøte. Langt bord, med en stor andel menn, og hvertfall ingen kvinnelig leder. Så i starten var det ganske pyton. Det har også vært noe av problemet med å få kvinner til å søke lederstillinger, ettersom det ikke har vært noen forbilder å se opp til, forteller hun.


- Det handler nok også om tradisjoner. Mødre har tradisjonelt vært lenger hjemme med barna, og i dette yrket er det vanskelig å få jobb i deltidsstilling. Så er det også arbeidstider som ikke bestandig er forenlig med familieliv.


- Har journalistmiljøet vært for mannsdominert?


Det tror jeg nok. Samtidig handler det om at nyhetsarbeid har vært lite tiltrekkende, og også lite tilrettelagt, for kvinner. Så det dreier seg om hvordan miljøet har vært sett på tradisjonelt.


Dynamisk miljø


Klækken har ikke i løpet av sine to uker i sjefstolen hørt noe negativt rundt spørsmålet om hun som kvinne bør være leder, og mener dette er en problemstilling som kun blir lagt merke til utad.


- Her i Kristiansand Avis er det et veldig ungt og dynamisk miljø. De er nok mer opptatt av personlighet og egnethet til jobben, enn hvilket kjønn jeg har.


Hun tror arbeidsdagene fort kan bli litt lengre enn de til nå har vært i hennes lange karriere. Men når hun først får fritid, har hun en ny fritidssyssel hun er blitt hektet på.


-Jeg flyr rundt og tar bilder hele tiden, og er blitt helt hekta på Instagram. Jeg tror jeg nærmer meg 400 følgere nå, sier hun, og ler.


Det smittende humøret og engasjementet vil nok tjene Kristiansand Avis godt i tiden fremover.