Sørnett

Dyrepassere i Kristiansand hjelper sjimpanser i Kongo

Sjimpanseunge. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Sjimpanseunge. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

- Sjimpanser likner veldig på oss mennesker, for meg er det umulig og ikke bry seg om dem, sier Jeanette Berås.

Publisert:

Berås er en av dyrepasserne i Dyreparken i Kristiansand som har startet organisasjonen “Venner av Lwiro”. Lwiro er et senter som ligger i Kongo, de tar inn alle slags dyr som er blitt konfiskert av myndighetene i det afrikanske landet. Hovedsakelig tar senteret inn sjimpanser og andre mindre aper, som har mistet foreldrene sine i jakt eller har blitt offer for kjæledyrhandel.  Senteret jobber med å rehabilitere dyrene, så de kan bli lært opp til å klare seg selv igjen. Eller de blir sendt til forskjellige steder i Europa, hvor de kan få et bra liv.

Jobbet som frivillig
- Når det blir funnet sjimpanseunger uten moren sin, så har moren blitt drept, ellers ville de ikke klart å få tak i ungen, sier Berås. Hun forteller videre at sjimpanseunger trenger like mye omsorg, og er enda mer avhengig av moren sin enn oss mennesker.
Det er vanlig å bedrive jakt på sjimpanser, fordi sjimpansekjøtt er ettertraktet. Det er ikke mat på ungene, de blir derfor solgt levende videre.
Berås var i Kongo i 2008 i fire måneder og jobbet som frivillig. En dag fikk hun inn to sjimpanseunger.
– Hun ene, og dette er ganske vanlig, hadde et arr rundt livet og hoftene etter tau. Det tok en måned før hun smilte. Før det satt hun bare stille og var helt apatisk, forteller Berås.

[img24786_2RS]

Lwiro og dyreparken
I Dyreparken har "Venner av Lwiro" en egen ønskebrønn hvor pengene som blir kastet i brønnen går til Lwiro. Det har også blitt solgt bilder av Julius, hvor inntektene har gått til senteret. Ellers støtter Dyreparken Lwiro ved basarinntekter. Neste basar skal være 7. november.
- Inntektene vil gå til å bygge ferdig et uteareal for sjimpansene, sier Berås.
Arbeidet går saktere i Kongo enn det ville gjort i Norge.
- En kan ikke akkurat kjøre ned på Montèr å kjøpe alt man trenger, sier Berås. Varer må importeres og bestilles. I uteområdet kan sjimpansene læres opp til å klare seg selv igjen.
- Da er det mulighet for at vi kan slippe dem fri igjen, sier Berås.

Viktig for lokalbefolkningen
De ansatte ved senteret er fra lokalbefolkningen. De får 50 dollar i måneden, noe som er mer enn de fleste i Kongo.
- Vi håper på å kunne øke lønnen enda mer etterhvert, sier Berås.
Det jobbes med å kjøpe mat og byggemateriell så lokalt som mulig, og lokale arbeidere får arbeidsplasser når det er byggeprosjekter på gang.