Sørnett

En vinterdag i Kristiansand folkebibliotek

Kristiansand folkebibliotek: Vinter i Kristiansand sentrum. Foto: Henrik Samuel Hansen

Kristiansand folkebibliotek: Vinter i Kristiansand sentrum. Foto: Henrik Samuel Hansen

Hvordan er egentlig biblioteket en snørik og vindfull mandag i januar? Vi traff besøkende som hadde funnet veien til Kristiansands største bibliotek denne forblåste vinterdagen.

Publisert:

 

 

Varmen fra lokalet slår imot de besøkende når de kommer inn dørene til Kristiansand folkebibliotek, i Kristiansand sentrum. De stuevarme lokalene står i skarp kontrast til vinterværet som raser ute i gatene.

Inne er det full aktivitet. Store og små har funnet sin plass mellom bokhyller og bak pc-skjermer.

Det høres latter fra kroken med tv-spill. Pipene fra bokskannere og tastingen på tastaturer akkompagneres av prat mellom bibliotekarer og besøkende. Runde lyskupler henger ned fra taket.

 

Cuba

[img101120_2RM]

Inne i voksenavdelingen i andre etasje sitter Edvard Valberg fra Kristiansand.

- Jeg skal til Cuba og ønsker å lese meg opp før reisen, for å være litt forberedt.

Jeg skal på en tretten dagers tur, og reiser i mars, forteller han.

Foran seg på bordet har han ulike bøker om Cuba.

Bruker du biblioteket ofte?

- Jeg bruker biblioteket ganske ofte og fikk hjelp til å finne bøkene, sier Valberg.

 

Gårdshistorie

[img101120_3RM]

Bak innerste hylle i voksenavdelingen står Ludvig Ilebekk fra Kristiansand.

- Jeg prøver å finne ut av den gamle gårdshistorien til en gård som jeg eier. Gården heter Bruleheia og ligger i Kristiansand kommune, forteller han.

Finner du den informasjonen du ønsker?

- Ja, jeg har tro på det. Det er slik at jo mer informasjon man finner jo flere spørsmål dukker opp, forklarer Ilebekk muntert, mens han ser ned i ei stor bok han har funnet i hylla foran seg.

 

Bøker, film og teater

[img101120_4RM]

Kari Lien har jobbet som bibliotekar i Kristiansand siden 1975. Den erfarne

bibliotekaren informerer gjerne og viser rundt i lokalet. Hun jobber i voksenavdelingen.

- Populariteten til bøker henger gjerne sammen med hva som blir sendt på kino eller på teater. Eksempler kan være «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet», «Boktyven» og «Edderkoppkvinnens kyss», forteller Lien. - Vi ser også at tidligere utgivelser til forfattere kan få en oppsving dersom forfatteren kommer med en ny bok, fortsetter hun.

Hvilke sjangere er mest populære?

- «Hjerte og smerte»-bøker og «feel good»-underholdning er populært. Lesere er på søken etter underholdning, informasjon og rekreasjon, sier hun. - Vi låner ut mer skjønnlitterære bøker enn faktabøker og de skjønnlitterære bøkene er mest populære blant kvinner. Historiske romaner er mer populære blant menn, sier Lien.

 

Barne og ungdomsavdeling

[img101120_5RM]

I barne- og ungdomsavdelingen jobber spesialbibliotekar Hanne Dahll-Larssøn og Lene Knudsen, praktikant fra Høyskolen i Oslo og Akershus. Rundt i lokalet sitter barn og ungdommer. I spillkroken sitter tre gutter og spiller fotballspill.

- Hvilke bøker vi anbefaler avhenger av alder, interesseområde og hvor gode barna er til å lese. Om de skal lese selv eller bli lest for er også et spørsmål, sier Dahll- Larssøn.

Sjangere som fantasy, og bøker om overnaturlige fenomener er populære blant ungdom.

- I ferietid er lydbøker populært, forklarer spesialbibliotekaren.

Som eksempler nevner hun bokserien «leseløvene» til de minste og forfatteren Jørn Lier Horsts detektivbyrå nr. 2 til de litt eldre.

- Den 21. februar markerer vi morsmålsdagen. Vi venter om lag 70 barn på besøk. Vi setter opp et flott silketelt hvor det vil bli høytlesning, forklarer Dahll- Larssøn.

 

Søndagsåpent

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien forteller at januar tradisjonelt er en god bibliotekmåned.

- Så holder vi fram til mai åpent på søndager mellom klokken 12.00 og 15.00. Selv om det nok er flere folk innom på lørdager, virker det som om de besøkende på søndagene har bedre tid, forteller hun.

Bibliotekets oversikt over aktiviteter kan finnes på internettsiden til Kristiansand folkebibliotek.