Sørnett

Et bilde av Toya i Kristiansand

Aleidis Skard og Magne Ove Larsen i rollene som Toya og Spurven. FOTO: FILMWEB.NO

Aleidis Skard og Magne Ove Larsen i rollene som Toya og Spurven. FOTO: FILMWEB.NO

"Toya" er et stykke kulturarv fra Stavanger, men visste du at den delvis er innspilt i Kristiansand?

Publisert:

[sniplet faktaboks]

For 56 år siden kom "Toya" til Kristiansand, i bokform, som den første i en serie på fire bøker. Boka ble skrevet og illustrert av Barnetimens lyttere, og sies å være datidens største suksess på radio da den ble lest opp av Onkel Lauritz. Her ble det bestemt av de 16 utvalgte små forfatterne at Toya skulle til Kristiansand, tilsynelatende tilfeldig.

Året etter kom filmen, en salgssuksess i sin egen rett, og dermed syv minutter med Sørlandets hovedstad på det store lerret. Nå restaureres og relanseres Toya av Hollywood Film AS for en ny generasjon kinogjengere og nostalgikere - etterfulgt av DVD-slipp i Juli.

[img37112_2LM]

Med god grunn. Toya har ikke vært tilgjengelig siden VHS-versjonen i 1998 og sporadiske TV-visninger.  De færreste husker nok filmen fremfor "Eventyrvisa", skrevet av Maj Sønstevold, som i ettertid har fungert som Toyas kjenningsmelodi - uten at mange gjenkjenner filmen.

Flyktning

Toya overlever en tragedie i sitt hjemland og kommer til Norge, rettere sagt Tananger. Etter urettmessig mistanke om tyveri av en hundrelapp, rømmer jenta fra fosterfamilen og hopper på første tog til Stavanger. Herfra farer det til Kristiansand, men det er ikke rare plassen regissør Eric Heed har valgt å spille inn scener. Faktisk bare to områder - togstasjonen og området mellom rådhuset og kirken i sentrum. Med tyngde på sistnevnte.

[img37112_3LM]

[img37112_4LM]

Toya ankommer Kristiansand, og utmanøverer politiet som venter på togstasjonen. Ikke verst.

[img37112_5LM]

[img37112_6LM]

Dette er fra parken mellom rådhuset og kirken, omtrent midt i Kristiansand sentrum, rett før Toya blir funnet sovende på en benk av en politimann et par meter fra statuen på bildet.

[img37112_7LM]

[img37112_8LM]

Så var det dette, da. Benken hvor politiet finner Toya kan være blant uendelig antall vinkler, men basert på retningen Kristiansand-politiet peker Onkel Bjørn i, virker dette som det mest logiske valget. Tatt i betraktning at Kristiansands-politiet og Onkel Bjørn diskuterer rett utenfor døren til rådhuset.

[img37112_9LM]

[img37112_10LM]

Sikkert ikke vanskelig for mange å gjenkjenne rådhuset. Harald Heide Steen Sr., i rollen som onkel Bjørn, har reist Tananger-Stavanger-Kristiansand for å finne Toya.

[img37112_11LM]

[img37112_12LM]

"Vi har funnet henne", forteller Kristiansands politi. Omtrent 30 meter fra rådhuset, faktisk.

[img37112_13LM]

Så hvor godt ble filmen mottatt i Kristiansand? Det nevnes ingenting i Fædrelandsvennens anmeldelse fra 30. oktober 1956 om dette, eller at den er blitt filmet lokalt, men dagen etter inneholdt et notis som kanskje gir et lite hint:

Parker ikke sykkelen utenfor Aladdin

Politiet til aksjon i går.

Toya-filmen skapte i går det rene trafikk-kaos utenfor Aladdin Kino i Kristiansand. Hundrevis av sykler sto slengt over alt langs fortauene og sperret adkomsten for hele nabolaget. Som kjent er det nå forbudt å parkere sykler utenfor kinoen, og det er slått opp skilter om dette. Det yngste kinopublikum bryr seg imidlertid ikke om forbudet, og resultatet ble at mange av dem i går fikk syklene sine beslaglagt av politiet. Svarte-Marja gjorde flere vendinger til politikammeret og i alt ble 50-60 sykler beslaglagt.

- Vi må gå litt drastisk til verks for å få en slutt på dette uvesenet, sier pfm. Kayser. Hvis barna endelig må sykle til kino, får de parkere i Kongensgate Allmenning ned mot brygga. Der er det god plass.

- Fædrelandsvennen nr 253, onsdag 31. oktober 1956

Geir Mæland i Hollywood Film AS bekrefter at Fønix Kino vil få tilbud om å sette opp Toya i Kristiansand, mens Cinemateket foreløpig ikke planlegger visninger med det første.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nAarQe-ULDA[/youtube]