Sørnett

Europas lite kjente kontrastland

Morten Haugen under en av turene til Moldova. FOTO: Viorica Marticiuc.

Morten Haugen under en av turene til Moldova. FOTO: Viorica Marticiuc.

Ofte kalt Europas fattigste,overasker Moldova de fleste som våger å ta turen dit.

Publisert:

[slideshow id=197]

- Første gang jeg reiste til Moldova ble jeg positiv overrasket over hvor mye dette landet hadde å by på. Det er definitivt mye annerledes å oppleve der, forteller en entusiastisk Morten Haugen fra Oslo.

For snart fire år siden tok han turen lenger øst i Europa, til Moldova og siden har han stadig oftere vendt tilbake.

- Landet er så mye mer spennende og fargerikt enn hva vi ofte får inntrykk av i norske medier, fortsetter Haugen, mens han viser fram bilder tatt under disse turene.

 

Les også: http://www.travellerspoint.com/guide/Moldova/

 Reisevaner i endring.

- Reisevanene til norske turister har endret seg de siste årene, og nordmenn ønsker i større grad å oppleve noe nytt og spennende utover de tradisjonelle ferielandene som betegnes som syden, sier Haugen videre.

Etterhvert utvidet han oppdagelsesturenes sine til Romania, Russland og Ukraina og ikke bare som turist, men også som reiseleder og turoperatør. Haugen mener han fremdeles er den eneste turoperatøren i Norge som arrangerer turer til Moldova og interessen øker blant nordmenn. [sniplet faktaboks]

Spennende vinland

Moldova satser stort på vinturisme, og vinrutene til Moldova har blitt mer og mer populære de siste årene. Utenlandske vinturister kan velge å reise etter en opplagt vinrute der de kan besøke vinkjellere med underjordiske gallerier, studere vinflaskesamlinger eller delta i vinfestivaler.

- Noe av de mest fantastiske jeg har opplevd der nede er den Moldovske vinfestivalen som går av stabelen i begynnelsen av oktober hvert år. Dette er en folkefest med vin, musikk og folkedans i sentrum som varer i flere dager, konkluderer Haugen.

Les også: http://www.wine.md/Events/National-Wine-Festival-in-Moldova+2010.aspx

Turene til Moldova endte emd en bok for professor Elisabeth L'Orange Fürst. FOTO: Viorica Marticiuc.
Turene til Moldova endte emd en bok for professor Elisabeth L'Orange Fürst. FOTO: Viorica Marticiuc.
 

Tidligere sovjetet

-Sovjetet har i mange år vært bak et jernteppe hvor jeg forestilte meg at alt var grått, brutalt med store betongblokker og nesten en fiendtlig stemning, forteller en engasjert Elisabeth LÓrange Furst, forfatter og professor ved UiO.

Bokprosjekt

L’Orange Fürst hadde ikke særlig mye forkunnskaper om Moldova før sitt første møte med landet. Men hun så raskt mulighetene for et eventuelt sosialantropologisk prosjekt der.

- Landet er en gullgruve for en sosialantropolog, så jeg gjorde grundig research arbeid for bokprosjektet mitt, fortsetter fornøyd L’Orange Fürst.

En ti-års lang periode med pendling mellom Norge og Moldova, endte med en bok om Moldova og ikke minst med gode minner og venner for livet.