Sørnett

Får livet levert på døra

Kari Brytteva Moi er svært takknemlig for å få bøker levert hjem. - Det gjør livet mitt bedre, sier hun. (Foto: Cecilia Breivold)

Kari Brytteva Moi er svært takknemlig for å få bøker levert hjem. - Det gjør livet mitt bedre, sier hun. (Foto: Cecilia Breivold)

Å få bøker levert hjem til seg er til stor glede for de eldre. Omreisende bibliotekar Tove Houck Christensen kaller jobben et privilegium.

Publisert:

- Bøker gir dem selskap. Da trenger de ikke føle seg så ensomme hjemme, sier Tove Houck Christensen. Hun er egentlig pensjonist, men stiller likevel opp hvis det trengs. Hver onsdag fyller hun bibliotekets egen transportbil med bøker og kjører rundt til eldre i hele Kristiansand.

Gjør livet spennende
Kari Brytteva Moi står ute på terrassen og venter på at den lille, røde bilen som ruller inn på gårdsplassen.

- Bare kom rett inn, roper hun ned.

Det var ved en tilfeldighet at hun kommer over tilbudet «Boken kommer». I flere år har Kari Moi fått levert bøker hjem til seg. Besøket annenhver uke betyr mye for henne.

- Jeg hadde ikke levd uten denne tjenesten fra biblioteket. Jeg blir så glad for å få bøker hjem.

[img57121_2RS]

Bøkene gir meg verden utenfor. De lar meg oppleve, kjenne, lukte, smake, høre – være til stede utenfor hjemmet, sier Kari og det lyser av øynene hennes.

De gamle bøkene ligger allerede klare til levering. Sammen med Tove H. Christensen diskuterer hun hvilke bøker hun burde lese.

- Jeg er veldig glad i kultur, men leser gjerne mye moderne bøker også, forteller Kari.

Den siste boka hun leste var Ari Behns «Talent for lykke». I dagens levering kom «Store bryster og brede hofter».

Bokskatter
Selv om synet ofte svikter med alderen, trenger ikke det sette noen stopper for å benytte seg av bokskattene.

- Jeg ser stadig dårligere, men lydbøker er midt i blinken for meg, sier Yngvar Johnsen.

Han har brukt biblioteket i alle år siden han flyttet til Kristiansand på 1970-tallet. Da han etter hvert ikke klarte å dra ned selv, har barna hjulpet ham. Nå har han endelig fått vite om bibliotekets tilbud.

- Noen leser bøker med stor skrift eller hører lydbok. Vi har også et eget system for blinde og svaksynte som skal slippe å bytte CD hele tiden. Men det er mange på langt over 90 år som leser helt vanlige bøker, sier Tove Christensen.

[img57121_3RM]

De eldre kan selv bestille bøker de ønsker, men som regel er det biblioteket som velger ut. Ofte er de mest populære bøkene de som omtales i avisene. De er det gjerne venteliste på.

- Vi kan avtale med hver og en hvilke bøker de ønsker. Etter ei lita stund lærer jeg folkene å kjenne så pass at jeg vet hva de ønsker, sier hun.

Sovemedisin
Tove Christensen forteller at hun alltid tar med seg noen gode og lette bøker som passer til å lese på senga.

- Jeg opplever at ganske mange leser om kvelden for å klare å sovne. Det er viktig at jeg tenker på det når jeg finner fram ukas levering, sier Christensen.

- For meg blir dette en slags sovemedisin. Jeg setter på lydboka om kvelden, men som regel vet jeg ikke hvor jeg skal fortsette den neste dag, sier Yngvar Johnsen med et lite smil.

Givende
På sine runder opplever Tove Christensen at mange eldre også har behov for noen å snakke med. Hun er nøye med å sette et skille for å understreke at det ikke er hennes jobb.

- Det er ikke noe problem å takke nei til kaffe og en samtale. Bare det at jeg kommer med bøker gleder dem så mye at det er godt nok. Det er som å komme med presanger, sier hun.

Jeg hadde ikke levd uten denne tjenesten fra biblioteket

Kilo på kilo
- Selv om det kanskje høres ut som en lett jobb, er det ikke det, forteller Christensen.

[img57121_4LS]

Det kreves nøye planlegging før hun drar ut med alle bøkene. Flere av bøkene må reserveres lang tid i forveien. Noen dager før besøksrunden må hun finne alt lesestoffet, gå gjennom for å se at det er de riktige bøkene før det til slutt pakkes.

- Det er viktig med god løfteteknikk for ikke å skade seg med all bæringa. Heldigvis er jeg ganske sterk, smiler den spreke pensjonisten.

Det er stadig flere som benytter seg av tilbudet. Etter at det har blitt lagt ut flyers på gamlehjem og institusjoner, har antallet brukere økt masse. I løpet av et år er det rundt 50 som biblioteket leverer bøker til. Helt fast er det rundt 30 stykker.

Helse i hvert ord
Både Christensen og brukerne mener tilbudet er veldig viktig – uansett hvor mange som bruker det.

[sniplet faktaboks]- Tenk på dem som ønsker å lese, men som ikke har mulighet til å komme seg til biblioteket på egenhånd. Det å lese er helsebringende. Vi må ikke glemme at også dette er et tilbud som gjør alderdommen bedre, sier hun.

- Jeg er kjempefornøyd med «Boken kommer». Det gjør meg så glad, sier Kari Brytteva Moi med et stort smil.

Hun stopper opp og tenker seg om litt før hun legger til.

- Vi må ikke miste dette tilbudet. Ingen må ta dette fra oss for å spare penger, sier hun alvorlig.

[imagebrowser id=261]