Sørnett

Fargerik billedkunst på sørlandet.

Billedkunstner Hans Eksteen

Billedkunstner Hans Eksteen

Sterke farger, rød jord og folk fra et land kjent som “regnbuenasjonen”, er hovedfokuset til designer Hans Eksteen.

Publisert:

Hans Eksteen tror at folk flest er usikre på hvor på kartet Sør-Afrika befinner seg, og ønsker at landet skal bli mer kjent. Også innenfor den kunstneriske verden. Ved siden av jobben som grafisk designer driver han med billedkunst.

Selv er han fra Sør-Afrika og stammer fra det såkalte Boer-folket. Han snakker Afrikaans, som er et av de elleve offisielle språkene som finnes i landet. Han har som et klart mål å formidle følelsen av mangfoldet som er representert i Sør-Afrika. Men er ikke kommet så langt i produseringen av verk som kan illustrere nettopp dette.

- Det kommer en hvit mann , forteller han smilende, som en forklaring på hvorfor det bare er svarte personer å se i maleriene. Videre forklarer han at han vil få frem hva som er forskjellen mellom de ulike folkegruppene i Sør-Afrika, og at det ikke bare er svart/hvitt.

Eksteen jobber mot en utstilling og sier at inspirasjonen kommer fra det sørafrikanske folket. Han har ikke brukt modeller, men har malt ting han selv har sett og typiske motiver for hjemlandet sitt. Noe som går igjen i maleriene hans er musikere, bønder og landskap.

Maleriene har enda ikke fått noe navn, men Eksteen sier at det er ikke er vanskelig å komme på navn til maleriene, det har bare ikke blitt gjort enda. Utstillingen har han planer om å kalle “Regnbuen”, som gjenspeiler hvordan folk ser på Sør-Afrika, som også er kjent som Regnbuenasjonen.

Eksteen har ikke hatt mulighet til å vise verkene sine offentlig enda, men håper at det vil være mulig i fremtiden. En utstilling er planlagt, men det er ikke bestemt når og hvor denne utstillingen skal være. Han sier at han mangler seks kunstverk før han føler han kan sette opp en utstilling. Han planlegger også bilder av det moderne Sør-Afrika, ikke bare folk, men også miljøet i byene.

Se reportasje her: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BP-rX8Twf_Y[/youtube]