Sørnett

Faster for å bli i Norge

Fasting er framdeles dagsaktuelt. Også blant kristne ungdommer i Kristiansand. Ximene og Solveig faster på to helt forskjellige måter, men med samme mål.

Publisert:

Å faste har vært en del av religion i mange tusen år. Selv om mange forbinder fasten med den islamske høytiden Ramadan er vi nå inne i den kristne fastetiden. Fasten starter askeonsdag, som er tre dager etter de fleste nordmenn spiser fastelavensboller, og varer i 40 dager frem til påsken. Den som faster kan ha flere motiver; Få mer tid, gi avkall på noe man er avhengig av, eller som en renselseshandling. Felles er at de har samme mål. Å komme nærmere Gud.

Tidligere lærer på Ansgar skolen Harald Avtjern synes faste er et glemt aspekt ved kristen tro.

-Jeg tror vi har mistet noe i vestlig kristendom som vi hadde før. Faste er en kraftressurs, og det er også bønn. I bibelen står det tydelig man bør faste. Et eksempel på dette står i bibelen da Jesus blir bedt om å helbrede en syk gutt, og Jesus sier gutten ikke kan helbredes uten bønn og faste(Markus 9.29). Bønn er fremdeles veldig dagsaktuelt i norske menigheter, men faste er et aspekt som vi kristne har glemt. Faste er noe som oppfattes som sært i vårt samfunn, men jeg synes det burde settes høyere! Det er viktig å hente seg inn i en travel hverdag.

 

Harald Avtjern skrev tidligere i år en artikkel om faste i menighetsbladet.

Harald Avtjern har skrevet en artikkel om faste i Menighetsbladet.

Selv om matfaste er den vanligste formen for faste, kan faste av andre ting fungere bedre for noen. Solveig Bleka(18) er elev på Drottningborg videregående og startet i 2010 med en litt annerledes fasting.

«Jeg fikk ideen fra en bibelgruppe som skulle gjøre det, og selv om jeg ikke var med i gruppa slang jeg meg bare på facebook fasten deres»

Solveig sier hun prøvde å matfaste et par dager for noen år siden, men det fungerte ikke godt for henne.

«Hele poenget med fasten for meg er å gi avkall på noe for å ære Gud, og heller å lese i bibelen eller be mye i den perioden enn å konsentrere seg om mat, men da jeg prøvde å ikke spise merket jeg at jeg  ikke kom nærmere Gud, men følte meg lenger borte for jeg mistet fokus for jeg bare tenkte at jeg var så sulten!»

Solveig vet at de fleste forbinder faste med noe gammeldags og konservativt, men forteller at hun tror facebook fasting kan appelere til flere enn bare religiøse.

«Jeg tenker at de som ikke er troende også kan forstå facebook faste. Det handler om å ta bort noe man bruker mye tid på i hverdagen og fordele tiden sin bedre. For meg var facebook noe jeg brukte mye tid på, men det kan likegodt være noe annet. Tv-serier for eksempel. Dette er noe jeg trygt kan anbefale til de som ikke er troende også. Det er nok givende for alle å fordele tida si bedre, og ta bort noe som tar unødvendig mye av den».

Jesus snakker i bergprekenen om mammon som en avgud. «Du kan ikke tjene både mammon og Gud» Solveig forteller at Facebook har blitt som en mammon. En materialistisk sak som man nesten tilber og bruker all sin tid på, og at hun heller vil bruke den tiden på Gud.

«Når man ønsker å glede Gud er fasting ikke et offer, men en troshandling! Så facebook fasten min er noe som skal vare helt til påsken begynner, som er den tradisjonelle faste tiden.» Forteller Solveig glad.

Solveig Bleka(18)

Solveig Bleka(18)

Selv om de fleste faster når den tradisjonelle fastetiden er, er det også noen som faster utenom. 16 år gamle Ximene Campos fra Brasil begynte i år med å faste en gang i uken året rundt, og uken før påsken spiser hun bare brød og vann hele uken.

-Jeg begynte med matfasten da jeg og familien min fikk avslag på oppholdstillatelsen vår i januar, etter å ha vært i Norge i 5 år. Da startet jeg å faste for å vise at jeg ville ofre noe slik vi kunne få igjen noe, og håpe han hjalp med å få gjennom oppholdstillatelseavslaget vi hadde sendt inn klage på. Noen venner ville vise sin støtte, og begynte å faste sammen med meg mot svar på oppholdstillatelsen og da fastet vi i tre dager i strekk. Vi gjorde slik at det bare var lov å spise og drikke fra kl.19.00 til midnatt, og så ba vi og lovsang mye i perioden.

Ximene vet at flere facebookfaster , og synes det er bra for de som gjør det slik, men ettersom hennes motiv ikke er å få mer tid til Jesus, men heller at han skal se hvor mye hun kan ofre for Han faster hun heller mat.

-Jeg ønsker å vise at jeg ikke bare lever av brød og vann, men av Guds ord, som det står i bibelen. Det er et slags offer for Gud, og for meg som menneske er mat er større offer enn facebook for det er jo noe jeg må ha. Mennesker har jo klart seg i alle år uten facebook, men ikke uten mat.

Ximene vet at det er mange fordommer rundt fasting I vårt moderne samfunn.

-Jeg husker at da jeg var liten laget mamma middag til lillebroren min og meg, og jeg spurte alltid hvorfor hun ikke spiste sammen med oss, da hun sa hun fastet syntes jeg alltid det hørtes rart ud, men da jeg ble eldre og undersøkte det selv føltes det så fantastisk. Man føler seg fri. Som man ikke er avhengig av noe lenger . Man føler seg helt psykisk ren.

Ximene Campos(16)

Ximene Campos(16)

Både Ximene og Solveig fortalte få mennesker at de fastet for det står skrevet i Matteus 6.16 ”Når dere faster, skal dere ikke sette opp en dyster mine slik som hyklerne; de går med et fordreiet ansikt for de vil vise folk at de faster. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn. Men når du faster, skal du salve hodet og vaske ansiktet, så ikke menneskene ser at du faster, men bare din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg.”

Ximene forteller at hun ikke alltid fikk gode reaksjoner på fasten, men at hun ikke bryr seg noe med det for hun vet at det bare er for de ikke er vant med å høre noen faster.

-Selv om jeg ikke forteller så mange at jeg faster får noen alltid nyss I det. De på skolen synes det er rart og noen sier det er usunt og at man får problemer med magen. Men det er jo ikke sånn I det hele tatt. Det rensker jo heller opp kroppen og mange faster jo bare av fysisk gode årsaker, ikke religiøse.

Jeg fortalte ei veninne hva jeg gjorde for hun så at jeg ikke spiste lunsj på skolen, da sa hun  ”Hæ? Er du muslim?” Hun visste jo at jeg var kristen, men det var tydelig at hun ble forvirret av fastebegrepet når man som regel hører om muslimer som faster. Hehe.

Ximene og familien venter ennå på svar om oppholdstillatelsen, men Ximene er optimistiske for fremtiden.

-Jeg er jo selvfølgelig lei meg, for jeg vil virkelig bli i Norge. Alle mine venner og hele livet mitt er her, men samtidig kjenner jeg at Gud har gitt meg en ro og tatt mine bekymringer bort i fasten. Jeg tror Gud har en plan med dette også. Uansett hvilken vei det går.