Sørnett

Feirer mer enn Jesu fødsel

KJÆR TRADISJON: Selv om datteren deres er 21 år gammel, får hun fortsatt pakkekalender så lenge hun bor hjemme. FOTO: Åsa S. Torp

KJÆR TRADISJON: Selv om datteren deres er 21 år gammel, får hun fortsatt pakkekalender så lenge hun bor hjemme. FOTO: Åsa S. Torp

Hos familien Wold er det først og fremst familien som blir prioritert i julen, på tross av deres kristne tro.

Publisert:

- Det er klart vi også feirer Jesu fødsel, men som pinsevenner må vi nok påpeke at vi legger større vekt på det kristne budskapet i påskefeiringen og pinsen, forklarer Erik.

Forskjell blant menigheter

Helt siden Wenche og Erik møttes har deres kristne tro vært en stor og viktig del av livet. Sammen har de bidratt til å drive pinsemenigheten "Bless" som holder til i Fredrikstad. Erik forklarer at pinsevenner har et litt annerledes forhold til høytider sammenlignet med protestantene i den tradisjonelle kirken, som utgjør flesteparten av de kristne i Norge.

- Nå kan jo ikke jeg snakke for alle, for det er jo også personer i vår menighet og omgangskrets som verken pynter i huset eller kjøper julegaver. Men som regel er ikke pinsevenner like opptatt av høytidene slik som man har vært i den tradisjonelle kirken, og for vår del handler jula egentlig mest om tradisjoner og hygge. Som pinsevenn har man et generelt sterkere forhold til pinsen. Det var i pinsen den hellige ånd kom til jorden og man først opplevde tungetale, noe som i tillegg til voksendåp er en sentral del i pinsebevegelsen, forteller Erik.

- Per i dag er omtrent 40.000 nordmenn pinsevenner, fordelt på over 300 forskjellige menigheter, fortsetter Erik.

Pinsebevegelsen startet opprinnelig i USA på begynnelsen av 1900-tallet, og på deres norske offisielle nettside står det at opptil 500 millioner mennesker er en del av bevegelsen.

Feil fokus i jula

Selv om det er andre elementer som spiller en større rolle i julefeiringen hos Erik og Wenche, opplever de at mange har feil fokus i høytiden, og at forventningene til folk flest nesten er uoverkommelige.

- I dag er alle så fryktelig opptatt av at alt skal være strøkent og perfekt til jul. Det er leit å se at man stresser så mye at man er helt utslitt når julaften endelig kommer. Da virker det rett og slett litt bortkastet, forklarer Wenche.

Hos familien Wold er det nemlig ingen tvil om hva som er førsteprioriteten i julehøytiden.

- For vår del har det alltid vært viktigst å lage fine og koselig minner sammen med barna, fremfor å fokusere på at alt skal være helt perfekt. Jeg har bestandig sagt at det er viktigere å kose meg med ungene enn at det skal være rent på komfyren, sier Wenche.

Viktig å være takknemlig

Wenche påpeker at det er viktig å tenke på hvor heldig man er, fremfor å fokusere på alt det negative mange ofte gjør i juletiden.

- Jeg synes bestandig at det er så mange som klager i jula, på alt fra at vi spiser for mye mat til at vi bruker for mye penger på gaver. Men da burde man jo først å fremst takke Gud for at man er såpass heldig, istedet for å sitte å ha dårlig samvittighet. Så kan man heller gi penger til de som ikke har det like godt, avslutter Wenche.