Sørnett

Feliz navidad fra Paraguay

kirken i paraguay, Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

kirken i paraguay, Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

Jeg ser på julen som magisk, den har mye å si for Jesus sin fødsel. Det er han sin bursdag, forteller Georgia Ramirez.

Publisert:

Julen er noe vi alle kan kjenne oss igjen i. God mat, drikke, familie og gaver.
I Paraguay er de fleste familier katolske og deres tradisjoner er noe ulikt de norske tradisjonene. Her står jomfru Maria og Jesus mer sentralt enn hos vanlige norske familier. Den katolsk troende familien Ramirez har nå blitt enda større. Datteren i familien har giftet seg og de har fått ett nytt familiemedlem. Familien Ramirez har mye å fortelle om sine tradisjoner i julen.

Georgia Ramirez fra Paraguay

[img170752_2LM]

Hun bruker dagene som kommer i desember på å forberede seg til Jesus sin fødsel og bursdag. Ramirez har giftet seg inn i en ny familie og forteller at hun ønsker ta med egne tradisjoner videre til sine fremtidige barn.

-        Jeg vil vise dem hvordan jeg forbereder meg til julen. Julen for meg er veldig viktig, forteller Ramirez.

Hun fortsetter med å fortelle hvordan hun holder tradisjonen gående ved å pynte huset med små detaljer fram til jul. Hun ønsker at menneskene som besøker henne skal kjenne at julen er på vei. Derfor forteller hun at huset blir pyntet litt og litt.

-        Jeg vil at alle som besøker meg skal få en skikkelig julefølelse for hver gang de besøker meg, avslutter Ramirez.

Ivan Ramirez

[img170752_3LM]

Hennes mann, Ivan Ramirez forteller at jul for han er feiringen av Jesus sin fødsel og at julen er en samling av nære og kjære.

-        Jeg mener at familien ikke alltid har like mye tid til hverandre. I julen fjør vi alt for at barna skal være samlet alle sammen, forklarer Ramirez.

Han har nylig giftet seg med Georgia Ramirez og han forteller at han ønsker å føre med seg de tradisjonene han hadde da han var liten videre inn i sin familie. Han ønsker å lære sine egne barn det hans foreldre lærte han om katolske juletradisjoner, med en liten vri.

-        Jeg ønsker å ta med meg de tradisjonene som vi har hatt med oss fra generasjoner. Det er først og fremst la bendición, velsignelsen, som en alltid må lære videre til barna, deretter gå i kriken, pynte huset, kanskje ta med litt mer teknologi enn det vi hadde. Jeg er en veldig antikk og tradisjonell fyr, forklarer Ramirez.

-        Han kommer til å bli en veldig sjalu far, avslutter hans nye kone smilende.

Nilda Ramirez

[img170752_4LM]

Moren i familien, Nilda Ramirez er en av de mest troende. Hun er aktivt i kirken og Jomfru Maria står sentralt i hennes liv.

-        Jul for meg betyr å huske lille baby Jesus sin fødsel. Det vi katolikker tror er at Jesus ble født den 25. desember av hans mor Jomfru Maria, forklarer Ramirez.

Hun forteller videre at julen betyr å samle familien. Det er den kjærligheten en har mellom seg og sine som katolikker lærer av deres tro og av Gud. Det er denne kjærligheten som hun mener holder familien samlet.

-        Vi tar med oss denne kjærligheten videre til det neste året i håp om at vi fortsetter med den kjærligheten vi har i vår familie, det er det som er jul for meg, fortsetter Ramirez.

I julen beskriver hun at de først tar frem el pesebre, krybben. Dette er noe alle de katolske husene i Paraguay har. Deretter tar de frem julestjernen og englene, det er disse som englene som minner dem om Jesus sin fødsel.

-        Vi gjør også denne dagen spesiell med masse god mat, noe som er spesielt paraguayansk er el clericó, som er en fruktsalat som blandes med vin. Også denne natten samler vi oss med hele familien, hvis gud ønsker det, amen, avslutter Ramirez.

[img170752_5LM]

Jorge Raul Ramirez Santacruz

Hennes ektemann, Jorge Raul Ramirez Santacruz fortsetter med å forklare at selv om det er flere tusen år siden Jesus sin fødsel, husker katolikkene denne hendelsen hvert år ved å be og feire hans liv. De hedrer hans liv ved å delta aktivt i kirken, be og være med familie.

-        Vi starter tidligere med familien å dra i kirken for å feire de ulike punktene frem til jul. Deretter bruker vi julen sammen til å dele en stor middag. Ved denne måten husker vi Jesus sin fødsel. Jesus okkuperer virkeligheten vår, forklarer Santacruz.

Santacruz og hans kone prøver å gjøre alt for barna sine sånn at de kan tilbringe julen sammen i deres hus. Han håper at deres barn fortsetter med tradisjonene han har lært dem.

-        Vi passer på at de tar vare på tradisjonene våre, at de forsetter å gå i kirken sånn at Jesus sin fødsel har en betydning i deres liv, det er det som er viktig for oss. For det er han som ga sitt liv for våre synder og det er på grunn av han at vi eksisterer, avslutter Santacruz smilende.

[faktaboks]