Sørnett

Ferie for alle

Ferietur med familien kan gjøres til en romantisk, stille og koselig opplevelelse. Å gå i Firenzes gater i Italia er bare en av mange muligheter. (Alle foto: Sandra Lovise Sætrang)

Ferietur med familien kan gjøres til en romantisk, stille og koselig opplevelelse. Å gå i Firenzes gater i Italia er bare en av mange muligheter. (Alle foto: Sandra Lovise Sætrang)

Å dra til Toscana i Italia kan være et ideelt reisemål for de som ønsker å kombinere reiseliv med familieliv.

Publisert:

-   Denne veien alle sammen!

[img56352_2RM]

Svogeren min står i røde shorts og guider oss som utgjør de resterende sju svigerfamiliemedlemmer. Han får oss gjennom høytropende italienere som ikke finner bagasjen sin. Vi kommer alle trippende ut av flyplassen i Roma etter min svogers fullgravide kone som også er min søster; de middelaldrende svigerforeldrene, min andre søster og hennes forlovede (de skal gifte seg om en måneds

[img56352_3RM]

tid), min kjæreste og jeg som ser fram til vår første utenlandsreise sammen.

På ferie med hele familien. Åtte ulike personligheter som skal tilbringe ferie sammen. Det lukter trøbbel allerede før billettene er bestilt, for reisen må også kunne inkludere den fattige studenten. Scener fra filmen «Meet the parents» kommer rullende. MEN det gikk veldig bra.

Løsningen er først og fremst  planlegging. Og planleggingen begynte med hvor vi skal reise. Italia skriker designpriser og turisthoteller, men det er lov å tenke utenfor boksen. Det finnes billige og samtidig glamorøse alternativ.  Spleising kan gi en  ferieopplevelse utenom det vanlige. Forslaget kom tidlig; Vi leier et helt oppusset gammel kloster og deler på alle åtte. Åtte tusen kroner  for en uke luksus blir fort til tusen kroner per person. God research på «Google» i forkant kan guide deg til steder du ikke ante eksisterte. Lesing av reiseblogger fra erfarende bloggere kan gi deg tips som ingen andre turister vet om.

Vi  setter oss i bilene vi har leid. Igjen; billigste alternativ. Alle spleiser og 2800 kroner blir til 350 per person. Pluss drivstoff.

[img56352_4RM]

Lag på lag med grønne fjell reiser seg over oss utover horisonten. Kart har min selvutnevnte reiseleder og gravide søster printet ut på forhånd med notater av nøkkelnavn på steder og plasser. Italienske veier med italienske skilt kan være en utfordring. Takk Gud for gravide søstrer. Likevel tar det noen omveier før vi finner vi frem. Omtrent to timers kjøring fra flyplassen i Roma står skiltet noe malplassert mellom noen trær. «Geppa». En sving unna står et storslått hus: «Rezidensa La Geppa». Hvit mur, innredet med behagelig, enkelt, gjennomført og vakkert interiør. Luksusfølelsen slår inn. Det lukter fuktig mur, men på en idyllisk måte. En ekstraseng må leies inn og gis til studenten uten penger. Den gravide får den beste sengen på det innerste rommet hvor hormonene kan stenges inne ved behov.

Foreldre og nyforlovede velger og vraker og det nyeste familiemedlemmet – min kjæreste, tar det resterende. Etter en rask utpakking er det førstemann ned til vannet.

[img56352_5RM]

Sjelden kan du nyte et forfriskende bad i varmen med lignende utsikt, sammen med svalene som uredde dypper ned for å ta seg en dukkert. I og rundt Geppa gjemmer det seg samtidig mye å gjøre for den rastløse. Da kan større grupper dele seg opp. Igjen;  Researchen på «Google» i forkant lønner seg slik at man på forhånd vet hvilke aktiviteter som finnes i nærheten. En plass hvor romantikk kan blandes med alenetid, obligatoriske turistopplevelser eller felles aktiviteter med lett action.

Med eget kjøkken er det bare å handle inn på supermarkedet i nærmeste by 15 minutter unna. Da blir det fellesfrokost på langbordet i stua til glede for mor som mer enn gjerne serverer alle en kaffe på senga. Et restaurantbesøket blir et hyggelig høydepunkt tidlig kveld. I nærmeste by kan få en ekte italiensk pizza for rett over 50-lappen som passer selv den litt fine svogeren og blakke minstemann på samme tid.

Herlige, ukjente Geppa. Der knallblå himmel møter de fjellene som er dekket av grønne oliventrær ligger landsbyen. Bortgjemt i Valnerina i Sør Umbria i Toscana.

Det ligger et stykke fra strandlivet uten at det gjør så mye, selv ikke for min badeglade kjæreste. Like nedenfor huset ligger nemlig det innbydende og naturlige bassenget med bobleblad og en vannflate som gjenspeiler den blå himmelen. Det er mer en nok for den som trives mer i vann enn på land.

Man drar ikke til Italia uten å shoppe. Punktum. Det gjelder spesielt familien min. Geppa ligger midt mellom Roma og Firenze, ikke langt fra Sienne og Venezia. Med leiebil er det ingen problem å velge og vrake hvor en vil ta en dagstur. Å ta toget fra Spoleto 15 minutter for en hundrelapp er heller ikke noe problem.

[img56352_6RM]

Alle veier fører til Rom, og hva er vel Italia uten å besøke det gigantiske Colosseum? En dagstur til Roma kan for mange være i det minste laget, men for dem som fort får nok av masse turisme kan det være et perfekt avbrekk fra roen og freden i Geppa. Trim ble det for kjæresten og meg som aldri har vært i Roma. Vi rakk i det miste å finne ut at et besøk til Colosseum, en romantisk middag i tillegg til et besøk Vatikanet ble litt vel optimistisk.

Å få slappe av med hele familien – også for de inngifte er en mulighet. Man må bare vite alles interesser og finne steder som har noe for alle. Fra de mest rastløse til den mest gravide.

En reise til det uoppdagete fjellandskapet i Italia kan være en mulighet og er absolutt noe å la seg forføre av.