Sørnett

Fikk livet tilbake

FRISK: I flere år var Audhild Wessman langt nede. Nå lærer hun andre hvordan de kan få livet tilbake.

FRISK: I flere år var Audhild Wessman langt nede. Nå lærer hun andre hvordan de kan få livet tilbake.

For fire år siden hadde Audhild Wessman kronisk utmattelsessyndrom, og kunne ikke planlegge mer enn en dag om dagen. Et helgekurs endret på det.

Publisert:

Sørnett treffer Wessman i kurslokalene hun leier på Odderøya. Et stort smil er plassert på leppene og ingenting tilsier at hun for fire år siden var nær deprimert. Første dag av kurset hun er instruktør på er ferdig og fire stoler står fortsatt ute på gulvet etter at deltakerne har dratt hjem. Kurset bærer navnet «Lightning Process» og hun tar aldri inn flere en fem deltakere om gangen.

-  Det er fordi jeg ønsker å få tid til alle og konsentrere meg om hver enkelt, sier instruktøren.

-  Jeg kom meg aldri, men legene fant ikke noe galt.

Frustrerende

-  Om hvordan det var å være syk? Spør Wessman. Hun rynker pannen og ser tenkende ut i luften.

-  Det var enormt frustrerende, konstaterer hun etter en kort pause.

Wessman er bosatt i Kristiansand, men det er en myk Sandnes-dialekt som dominerer når hun forteller om mange år der lavt selvbilde smeltet sammen med angst og depresjon. Det førte til konstant utmattelse fra 2005-2008. Det hele begynte med at hun hadde syv infeksjoner på tre måneder. Infeksjon er ofte en inngang til kronisk utmattelsessyndromet ME.

-  Jeg kom meg aldri, men legene fant ikke noe galt.

Wessmann stopper litt. Så forteller hun at formen var av og på i flere år. Noen dager hadde hun mer krefter enn andre, men det var umulig å si hva dagsformen dagen etter ville være.

-   Når venner planla noe måtte jeg alltid vente til selve dagen for å sjekke om jeg orket, det var selvfølgelig slitsomt både for meg og dem, sier hun. Likevel opplevde hun mest støtte fra de som sto henne nær, selv om noen viste mindre forståelse og uttrykte «Hvorfor kan du ikke bare skjerpe deg».

[img55980_2RM]

Møte etter møte

De tre årene var en periode Wessman var mye i møter med forskjellige leger, NAV og arbeidsgiver.

-       Det var deprimerende, man får ikke levd det livet man ønsker, sier  kurslederen.

Hun forteller at hun ble deprimert av å ha så lite energi, og å konstant kjenne seg utmattet.

- Periodevis kunne jeg ikke ta av meg barna, sier hun.

Da ringte en venninne og fortalte om Lightning Process. Etter å ha sjekket hva kurset dreide seg om bestemte seg for å prøve. Hun dro til Oslo og tok kurset med en engelsk instruktør. Hun opplevde straks en endring under kurset, men understreker at det har vært hard jobbing i etterkant.

-       Jeg tok livet tilbake, sier hun.

Åtte måneder var hun så frisk at hun dro til England for å utdanne seg som instruktør slik at hun kunne hjelpe andre.

-       Jeg tok livet tilbake.

Ingen dokumentasjon[sniplet faktaboks]

The Lightning Process er ingen offentlig behandling, og hva det hjelper mot er ikke dokumentert. Det har vært mye diskusjoner både i medier og blant folk hvorvidt det hjelper eller ikke.

- Det hjalp meg og jeg ser det hjelper andre, sier Wessman. Hun ønsker å være ydmyk i det hun gjør.

- Noen opplever endringer kjapt, mens andre trenger tid på å trene mye, sier hun. Wessman påstår at kurset ikke er noe hokus pokus.

- Kurset er ikke for alle, og jeg lover aldri noe, sier hun.

- Samtidig opplever mange å møte livet på en helt annen måte etterpå, sier hun.

Hege Kilander Høiberg, lege ved indremedisinsk og revmatologisk avdeling på Sørlandet sykehus HF forteller at det planlegges et studie som kan si noe om virkningen av kurset. Hun har selv hatt pasienter som har tatt Lightning Process.

På noen har det hatt en veldig god effekt, og hos andre har det ikke fungert like bra. Men jeg tror det kan være bra for noen, sier Høiberg.

Ingen hokus pokus

Hun sier det er et kurs som i stor grad krever motivasjon og hard jobbing med eget liv.

- Man trenger en tro på at kropp og hode påvirker hverandre, og at man er i stand til å påvirke dette samspillet selv gjennom tanker og egen atferd. Vi er mer sammensatte enn vi ofte tror, sier hun. Samtidig understreker hun at det ikke er slik at vi kan tenke oss frisk fra alt, men gjennom å lære seg et redskap kan man påvirke samspillet i kroppen, så hjelper det kroppen til å ta bedre vare på seg selv. Derfor opplever mange endringer i både psyke og fysiologi.

Ikke bare mot ME

Wessmann har et genuint ønske at folk skal komme seg ut av fastlåste mønster, og få maksimalt ut av livet. Kurset blir ofte sett på som en behandling for ME syke. Men i utgangspunktet ble det utviklet for mennesker som stod fast i livet, og som for eksempel slet med smerter, var nedstemte eller bekymret.

Hun forteller at kurset er for mannen i gata som har et ønske om å «sitte i førersetet» i eget liv, og som leter etter et redskap å bruke på veien dit.