Sørnett

Flerkulturell menighet i Kristiansand

Aziz Masin fra Irak, Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

Aziz Masin fra Irak, Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

Julen bringer glede over hele verden. Denne gleden tenker jeg alltid har vært den samme fra da jeg vokste opp. Forberedelsene og forventningene for hva som skal skje er fortsatt like enorm, forteller Jane Andrew.

Publisert:

Den katolske kirken, St. Ansgar i Kristiansand sentrum er kjent for å ha flere nasjonaliteter som farger menighetens vegger. En av medlemmene Jane Nelly Andrew bekrefter at menigheten har flere av sangene på latinsk tillegg til at de har messer på forskjellige språk som polsk, vietnamesisk, norsk og engelsk.

Det er nettopp disse medlemmene med unike bakgrunner som former den katolske menigheten.

Her er noen av dem:

Aziz Masin fra Irak

Aziz er en av medlemmene fra menigheten. Han er en gammel offiser fra Irak som har flyttet til Norge. Han forteller om at i Irak pleier julen å starte den 24, tillegg til at de faster fram til den 24. desember.  Masin forklarer videre om juletradisjoner fra Irak og hvilket han har tatt vare på og med seg til Norge.

-        Den situasjonen som er nå er at vi er åtte søsken, nå har vi mistet alt. Jeg er her, to i Australia og fem i USA. Jeg trodde at det ikke kom til å bli noen jul. Da jeg var ung merker ikke julen sånn som det er i Norge. Men vi har et lys i våre hjerter og det er dette lyset som kommer fra jomfru Maria og at hun fødte en baby og at denne babyen skal velsigne oss, forteller Masin.

Han fortsetter med å fortelle om hvordan det var for han å være barn rundt juletider og forklarer hva han har lært siden den gang.

-        Da jeg var barn, var jeg glad i pengene jeg fikk i julegave. Jeg kunne kjøpe ting, mat og bruke pengene på meg selv. Hva vi har i lomma, bruker vi. Men nå når jeg er eldre er jul noe helt spesielt for meg. En må gjøre som Jesus gjorde å bøye seg for sine disipler, det betyr at en må være beskjeden i hjertet. Når jeg ser du blir glad, blir jeg glad, avslutter Masin.

 

Jane Nelly Andrew fra Afrika

[img170685_2LM]

Jane er en av medlemmene i menigheten som kommer fra Sør Sudan i Afrika. Hun er også en av de som fargelegger veggene til St. Ansgar menighet. Hun forteller at hun ikke ser så veldig sot forskjell i messene blir holdt i Afrika og i Norge. Det som er forskjellen forteller Andrew at hun ikke vokste opp med messe på latin og at hun heller vokste opp med trommer og en litt annen måte lovsang.

-        Jeg husker det var stas med gaver, venner og familie. Det er en høytid som en forbinder med mye glede. I min barndom var krybben satt fram i kriken, den hadde vi ikke hjemme. Annen tradisjon vi gjør her er å forberede oss til julemessene og at vi drar på midnattsmesse hvor vi feirer Jesus sin fødsel som blir markert natt til den 25. desember, forklarer Andrew.

Dette er noen av de tradisjonene hun har vokst opp med og fortsatt tar i bruk når julen ringer inn.

-        Julen bringer glede over hele verden. Denne gleden tenker jeg alltid har vært den samme fra da jeg vokste opp. Forberedelsene og forventningene for hva som skal skje er fortsatt like enorm, forteller Andrew.

 

Sigrid Kornbrekke fra Norge

[img170685_3LM]

Sigrid Kornbrekke har alltid følt at hun har vært religiøs hele sitt liv, men har ikke tilhørt noen spesielle livssyn. For 18 år siden konverterte hun til katolisismen.

-        Det som tiltalte meg da er at man er troende med hele seg, med hele kroppen og hver dag i hele uka. Man er da ikke troende med bare hode sitt og hver søndag, men hver eneste dag, man kneler og man gjør korsets tegn og man ber. For meg blir det noe helhetlig, for hele kroppen, sinnet og for hver dag og ikke bare når det passer, men en del av livet, det ble en del av livet mitt, forteller Kornbrekke.

Kornbrekke forteller at julen er helt grei, for en troende og praktiserende katolikk er julen en av de store høytidene. Julen er todelt. Den ene delen lever en i et kommersialisert samfunn hvor det alltid skjer noe spesielt i adventstidene. Som praktiserende katolikk forteller kornbrekke det kan være litt vanskelig å være i dette kommersialiserte samfunnet.

-        Det er spesielt vanskelig i adventstiden, for her i vårt samfunn feirer vi jo julen i adventstiden og for katolikker er dette en ventetid hvor en besinner seg litt og hvor en tar det med ro. Det er når den norske julen er ferdig hvor den katolske «festen» begynner og da er jo de fleste lei av jul, forteller hun.

Kornbrekke fortsetter med å forklare det er vanskelig å leve sitt trosliv i denne tiden fordi en blir trukket i to retninger. Adventstiden aka ventetiden for katolikker går for det meste i bønn og messer hvor en markerer de store hendelsene helt fram til 13.januar.

-        Jeg prøver også å ikke gå så mye på julebord. Alle mine venner vil gå ut å spise og gjøre noe gøy. Det er avslutninger og julebord hele tiden og det synes jeg er litt vanskelig. Jeg prøver å være litt nøkter i denne tiden. Så jeg har mine ting for å minne meg om at dette er en tid til å besinne seg og komme nærmere Gud og ta truen min litt på alvor, forklarer hun.

Du kan også lese om den katolske familien Ramirez og deres juletradisjoner her.