Sørnett

Forvirrende muldvarp

Colin Firth, David Dencik, Toby Jones og John Hurt spiller alle i Muldvarpen. Pressefoto: filmweb.no

Colin Firth, David Dencik, Toby Jones og John Hurt spiller alle i Muldvarpen. Pressefoto: filmweb.no

Gode skuespillerprestasjoner og stjernespekket rolleliste til tross, denne filmen kunne vært bedre.

Publisert:

Muldvarpen (2012)

I denne filmen av svenske Tomas Alfredson møter vi Gary Oldman i rollen som George Smiley, en tidligere etteretningsagent i britiske MI6. Det er kald krig i Europa, og Smiley forbereder seg på pensjonistlivet da han blir gitt et siste oppdrag; å finne en muldvarp (dobbeltagent) som sitter i ledelsen hos MI6. Muldvarpen rapporterer visstnok direkte til Sovjet.

Jakten på muldvarpen fører Smiley til flere gamle kjente, både venner og fiender. Med seg har han Peter Guillam (spilt av Benedict Cumberbatch), som gjør en god jobb i rollen som hans assistent. John Hurt gjør også en god figur som den mystiske sjefen for MI6, som bare omtales som "Control". Filmen gir et interessant innblikk i en tid hvor toppsjefer i etteretningsbyråene visste å holde ting hemmelig.

Filmen har en ganske innviklet og komplisert story. Det er mange karakterer, mange småhistorier og Tomas Alfredson har ikke helt klart å knytte alle de løse trådene sammen. Filmen krever mye oppmerksomhet for å kunne henge med, og det er flere detaljer som får oppmerksomhet i filmen som ikke har særlig med filmen å gjøre som helhet.  Flotte skuespillerprestasjoner redder filmen til en viss grad, men jeg savner en målrettet, mer forståelig handling

[sniplet faktaboks]