Sørnett

Naivt å tro på mobbeslutt?

Mobbing er stadig et hett tema i mediene, men hva kan egentlig bli gjort? Foto: Bjørn M. Thorvik

Mobbing er stadig et hett tema i mediene, men hva kan egentlig bli gjort? Foto: Bjørn M. Thorvik

For å få slutt på mobbing må vi få slutt på fedme, nærsynthet, kviser, sportslig udugelighet og folk som ikke er fysisk tiltrekkende.

Publisert:

Mobbing er et hett tema i år. I år som i fjor. Faktisk så har det vært et hett tema hvert år siden jeg gikk på ungdomsskolen. Det er nå åtte år siden. Hvert år kommer noen ut og forteller om sin fryktelige opplevelse av mobbing. Få dager senere kommer en politiker ut og sier at noe må gjøres, men hva har egentlig blitt gjort?

Antimobbeprogrammet Zero ble startet i 2003, og siden den tid har over 370 skoler inngått avtalen. Skolen jeg gikk på var en av disse. Elevrådsleder, rektor og ordfører signerte, men hva har egentlig en signatur å si? Det er selvsagt et godt symbol på et ønske om å få slutt på mobbing, men i realiteten er det ikke mer enn det. De kan skrive under så mye de bare vil, men bak kameraet til den oppmøtte pressen vil mobbing fremdeles oppstå.

Naivt
Det var Bondevik som gikk ut og sa at han skulle gjøre slutt på mobbing. Ambisiøst eller rett og slett naivt? Faktumet at han ikke var i nærheten av å få gjennomført målet sitt peker vel heller mot det siste. Å få slutt på mobbing er et godt mål å ha, men dessverre er det like gjennomførbart som ønsket til Miss Universe om fred i verden.

Opp gjennom årene har også kjendiser stått frem som mobbeofre og fortalt sine rørende historier til Se & hør. De sier at de gjør det for å gi håp til andre som er eller har vært i deres situasjon. Hvilket håp gir det mobbeofrene? At de kommer til å komme forbi den traumatiske opplevelsen om de kommer langt i “Norske Talenter”? Jeg tror ikke noen har nytte av å lese historien til en B-kjendis som tilfeldigvis kommer ut med en CD i uka etter.

Til ingen nytte
Når mobbing står høyest på nyhetsagendaen får vi mange råd. “Snakk med vennene dine”, “gi beskjed til foreldre og skolen” eller “snakk med mobberne og fortell hva du føler” er blant gjengangerne. Å snakke med venner og familie kan selvsagt være gode råd, men en slutt på mobbingen fører det ikke til. Å snakke med skolen gir mest sannsynlig bare mobberne mer å mobbe deg for. Jeg vil tro at det sjeldent blir slutt på mobbing om mobberne får en sinnapreken av rektor og en anmerkning i karakterboken.

For å få slutt på mobbing må vi få slutt på fedme, nærsynthet, kviser, sportslig udugelighet og folk som ikke er fysisk tiltrekkende. Det er ikke mulig så lenge kloning ikke er tillatt. Sannheten er av og til tung å svelge.