Sørnett

Kunstnerspire hjulpet på vei

Agnethe Karlsen foran sine bilder. Foto: Oliver D. Kühn

Agnethe Karlsen foran sine bilder. Foto: Oliver D. Kühn

Agnethe Karlsen (20) viste frem kunsten sin, da Gateakademiet åpnet kjellerdøra for å feire sitt 10. årsjubileum.

Publisert:

- Gateakademiet har vært fantastisk. Jeg har utviklet meg kunstnerisk, sier Karlsen. Hun var en av mange unge kunstnere som tirsdag stilte sin kunst til disposisjon for et skuelystent publikum i kjelleren på Samsen kulturhus.

Skolen ble etablert for ti år siden etter initiativ fra en gjeng ungdom som ønsket seg et alternativ til det videregående opplegget. De som strever med hverdagen i de standardiserte skolene, får en mulighet til å velge en annen vei. Gateakademiet består av fire verksteder: Musikk og produksjon, idé og trykk, foto og grafisk og form og design. I tillegg til at elevene får stimulert sine kreative sider, jobber skolen med å gjøre elevene bevisste på fremtidige valg. Arbeids og forskningsinstituttet har evaluert skolen og konkludert med at det er et godt tilbud.

- I motsetning til ordinære skoler, får man tillit fra begynnelsen av på Gateakademiet, forteller den 20-årige kunstnerspiren.

På skolen møtte hun mange likesinnede. Lærerne hjalp henne med å lette forvirringståken omkring hennes framtid og veilede henne videre i kunstens retning. Etter å ha tilbrakt et lærerikt år i Samsenbygget, fikk hun mersmak. Nå studerer hun kunst på kunstskolen NISS i Oslo.

Før hun begynte på Gateakademiet hadde hun drevet med maling og tegning på hobbybasis. Silketrykk var nytt for henne.

- Etter hvert har jeg lyst til å starte et eget silketrykk, sier hun.

DSC_0121Allerede før man kommer inn på utstillingen, gir den fargerike fasaden til Samsen kulturhus en liten pekepinn på at Gateakademiet skiller seg ut fra de vanlige skolene.

- Sosial handlingskompetanse anses som viktigere enn det faglige, sier leder for Gateakademiet, Per Arthur Hanssen (48). I sine ti år som leder har han opplevd en spennende utvikling.

- Vi startet som en leirklump, beretter han, - og det er imponerende hvordan denne klumpen har tatt form i løpet av ti år.

DSC_0099I motsetning til ordinære skoler, var ikke Gateakademiet underlagt en fast handlingsplan. De måtte finne sin egen identitet.

Jubileumsutstillingen har fått navnet "Thinking outside the box". Hanssen forklarer at utsiden representer den vanlige veien gjennom utdannelse og jobb, slik konvensjoner bestemmer det skal være. Men at det er også viktig å ta hensyn til innsiden. Ikke alle passer inn i de faststøpte rammene som skolene opererer med.

- Det er meningsløst å kalle ungdom for drop-outs ettersom de frivillig har sluttet, sier han og forklarer videre at det blir et problem i samfunnet å måle alle opp mot hverandre. Folk er forskjellige.

- Fagplaner skal passe for 30 elever. Hva med å tenke motsatt? Det kunne vært en idé, avslutter Hanssen.