Sørnett

Lenge leve vomma!

F.v: "Pøggs", "El Burgo", "Von Pøls" og "Esel Rex" i dynamisk samspill. FOTO: Silje Frøystad

F.v: "Pøggs", "El Burgo", "Von Pøls" og "Esel Rex" i dynamisk samspill. FOTO: Silje Frøystad

De er over gjennomsnittet glade i mat. De baker muffins og kaker til konsertene sine. De ser ut som barbiedukker i forskjellig farger og fasonger. Og de har solid pondus i låtene sine. Eller VOM, om du vil.

Publisert:

"Å å å, the power ballad!" Trommis teller opp. Publikum er klar for konsert. Det smeller i ørene. Halvparten av de fremmøtte stiller seg så langt opp til scenekanten som de tør. Både fordi ørene kan ryke og Kråga er såpass liten at det føles litt for intimt å stå helt oppi ansiktene på rockerne. Det gjør ingenting; de kommer ned fra scenen og menger seg med pulikum. Med sin unike scenesjarm, og publikums mette muffinsmager, er alt duket for et forrykende show.

Gitarist Hedvig "Pøggs" Mollestad Thomassen slår fra seg som en vaskeekte rocker, til publikums store fryd. Hun spiller like bra med og uten fiolinbue, ser ut som en dukke med det lange, lyse håret og knallrøde leppestiften, og konkurrerer med en hvilken som helst rockegitarist. Det skal også nevnes at hun fikk SpareBank1 SMNs pris for årets jazztalent i juli ifjor, så hun kan mer enn å slå fra seg på rockefronten. Hun spiller også i Hilde Marie Kjersem og Jarle Bernhofts grupper.

[img13812_2LM]

Rockebandet VOM er et sprudlende rockeband med sine fargesterke kjoler og personligheter. I løpet av konserten får man inntrykk av at alle er likestilte, selv om det gjerne er vokalisten vi legger mest merke til. Trommis Bente "Von Pøls" Fagereng styrer låtenes inngang og utgang med naturlig trommisro. Hun lyser opp lokalet med sitt smittende smil, og er et syn i seg selv med stor stjernetattis på armen, knallrosa kjole og ditto blomst i sitt skinnende mørke hår.

Tøffsøte Linda "El Burgo" Fromreide sjarmererer unge og gamle med sin noe utagerende syngemåte, og tekstene som skinner igjennom av humor og hverdagsproblemer. Det synges om alt fra innpåslitne grekere i "My Norwegian Princess", hvor bandet tar en kunstpause og El Burgo forteller om Dmitri som ville spandere en drink eller to på the "Norwegian Princess" og bandet fyrer løs igjen, til irriterende sløve pizzahjul i låta "Pizzawheel".

Bassist Mai Elise "Esel Rex" Solberg står ikke stille ett sekund hele konserten og er den av kvartetten som oftest er utpå gulvet og rocker publikum. Hun smiler som en brud på bryllusdagen og man kan lure på om hun ikke blir støl i kjevemuskulaturen.

"Dette er som å komme hjem i stua til noen", stråler Von Pøls etter endt konsert. "Som å spille på en hjemme alene-fest", supplerer Esel Rex. De syns Krågas publikum imponerte med intensitet og at de lot seg rive med, unge som gamle. Om de er aldri så mye rockere, er det fremdeles tydelig at de først og fremst er jenter. Det kommer tydelig frem i måten alle snakker i munnen på hverandre når intervjueren stiller spørsmål, diller med håret, svarer på omtrent samtlige spørsmål med å knise først - og legger betatt ut om Krågas driftsansvarlige Robert Andrè Hårstad (25) som laget taco til dem da de kom frem etter en lang kjøretur. "Da han ringte for å høre om taco var okei, rabla det for oss i bilen", sier Esel Rex mens de andre jentene nikker ivrig. "Tenk at en som er et par år yngre enn oss disker opp med mat til oss". Også kveldens bartender Kenneth fikk positive ord. "Dette er prima folk", kommer det enstemmig fra jentene.

[img13812_3LM]

De er ikke ukjent med kokkekunsten selv da de har laget utallige muffins og kaker til konsertene sine opp igjennom. De omtaler seg selv som "gammel bestemor", som syns det er viktig at publikum har det godt under konserten, at de koser seg og går derfra med gode, mette mager. Men en gang gikk det skikkelig galt. De hadde litt dårlig tid og bomma litt på oppskrifta, så det som skulle bli gode, myke muffins ble noen steinharde klumper som de fikk i retur på scenen. "Fordelen er at du kan kaste dem fra lang avstand", sier Esel Rex.

Sørnett spurte også noen av publikummerne om hva de syntes om konserten. Andreas Haugland (51) fikk vite om konserten da han leste på en plakat i kantina på UiA, der han tar master i informasjonssystem. Han synes all live musikk er bra musikk, og så kommer han for å støtte Kråga. Kona Ingunn Orø Haugland (61) liker også musikk med trøkk, lyd og rytme, men innrømmer at hun liker jazz bedre. Øyenbryn heves når Sørnett kan avsløre at VOMs gitarist har vunnet en talentpris for sitt jazztalent. Også Carolyn Selliken har hatt en knallbra kveld. "Det var god stemning og tøffe jenter", smiler Selliken. Om hun vil anbefale bandet til andre? "Absolutt. Jeg har til og med blitt fan på facebook."

[img13812_4LM]