Sørnett

Mer enn en drøm?

En deltager har gått videre på audition. FOTO: Rune Eraker

En deltager har gått videre på audition. FOTO: Rune Eraker

Afrikanske idol-auditions, cubanske skjønnheter, forbudt kjærlighet i Tyrkia og fotball-internatskole for tenåringer i Romania. Hva drømmer de om, egentlig?

Publisert:

Sørnetts utsendte trosset snøkavet for å få med seg Rune Erakers utstilling "Drømmen om Europa". Bare overskriften vekker tanker og følelser, tanker om at noens drømmer om Europa er helt annerledes fra noen andres. Men felles for dem alle er at de er drømmer. Om nettopp Europa. Det er tre vegger med sirlig oppstilte bilder, fra åtte land som på hver sin måte representerer ulike drømmer om, i og fra Europa. Jeg begynner med veggen til min venstre side, mer eller mindre ubevisst. Forventningsfullt og nysgjerrig starter vandringen gjennom Rune Erakers øyne.

Idol - en afrikansk middeklassedrøm.
En overraskende overskrift fanger blikket mitt. En afrikansk middeklassedrøm? Kan afrikanere også ha noe så trivielt som Idol-drømmer? Bildene fanger opp stemningen blant deltagerne under en idol-audition i Zambia. De korte beskrivelsene av hvert bilde er presise og nøkterne, og lar oss få vår egen innlevelse i fred.

Fra Afrika beveger vi oss til Cuba, til Erenia og Runar som brøt opp fra Cuba, fikk nok av fordommene i Bærum og Norge og returnerte til Cuba etter ett år. Eraker presenterer scener fra cubansk hverdagsliv, utradisjonell turisme og en familie hvor lillesøster har fått stemmerett etter å ha giftet seg med en velstående, europeisk mann.
Videre står Tyrkia for tur, hvor vi møter homofile Utim (26) og Elif (22) som drømmer om å kunne være homofile på den "europeiske" måten: Åpent og ekte, uten å bli utstøtt fra familien for det.

[img11470_2RM]

Malaysia representerer drømmer på vent, med sine strenge krav til de mange flyktningene som ønsker å komme til Europa, spilt opp mot de få som faktisk får komme. Eraker har klart å fange opp den spesielle atmosfæren for bl.a en ung familie som endelig har fått et litt mer avklart svar på sin søknad. Lettelse, men også engstelse leses i ansiktene deres.

På Romania-området er det bilder av unggutter på fotballskole, gutter som har blitt håndplukket av fotballpresidenten, og Marin (13) er en av dem som har flyttet 300 km bort fra familie og venner for å gå for fotballdrømmen sin. Èn dag vil han være blant troppen i drømmelaget Manchester United.
Marokko forteller om knuste drømmer som plukkes opp igjen, limes sammen og blir til en mosaikk vi med ambivalente følelser forestiller oss. Eraker tegner omgivelsene rundt den vemodige tilværelsen for ungdommene med et intenst blikk for detaljer.

Til nå har jeg fått inntrykk av at det for det meste er håpløse drømmer, med unntak av Erenia som fikk den europeiske drømmen hjem til seg i form av en kjærlig mann, da Eraker elegant fører oss inn modelldrømmer og Paris. Janicke Askevold (28) har hatt en strabasiøs ferd i modellkarrieren sin, og nå har hun startet på teaterskole fordi hun vil videre i livet. "Jeg kan ikke gi opp", sier hun, til tross for at det kan ta en tid før hun slår gjennom som skuespiller. 20 år gamle Malin har en litt annen historie. Etter å ha blitt oppdaget to ganger (hun takket nei første gang), prøvde hun seg som modell i Frankrike, ble mentalt lynsjet av byrået som attpåtil knakk selvtilliten hennes, kastet opp syre, slo igjennom - og opplevde den kyniske smiskesiden av de samme folkene som tidligere hadde knekt henne. "Det var nesten bedre da de var ekle mot meg", sier hun. Eraker viser kunstferdig et brutalt og ærlig sammendrag en modells liv.

[img11470_3LM]

Frigjort, men...
Den hisorien som likevel gjør mest inntrykk på meg, har Rune Eraker, bevisst eller ubevisst, spart til sist. Kanskje det gjorde mest inntrykk på ham også? Norsk-algeriske Linda, pressefotograf for "Klassekampen", ble kidnappet av faren som liten etter at foreldrene hadde skilt seg, mor og onkel fikk smuglet henne tilbake, og nå, 29 år etter, oppsøker hun sin algeriske familie for første gang frivillig. Jeg føler meg litt som en big brother-kikker i denne spesielle familiesituasjonen, men føler meg mest beæret over å få del i denne historien. Eraker viser også Linda i aksjon som fotograf i det hun fotograferer en haug med nakne kvinner, som for å illustrerer sin protest mot å være tildekket, slik som de må i Algerie.

Vil du ha en opplevelse utenom det vanlige, vil du vekke de slumrende rettferdighetssansene dine, eller vil du bare se på vakre og sterke bilder og leve deg inn i en helt annen verden, anbefaler jeg Rune Erakers "Drømmen om Europa" på det varmeste. Sal 1 på Norsk Kunstmuseum.
Tips: Begynn med veggen til venstre.

[img11470_4LM]