Sørnett

- Mer stas å gå i

Hardt arbeid: Merethe Rike Grønlund viser oss Vest-Agder-bunaden som det ligger mange timer arbeid bak. (FOTO: Martine Haug Nysether).

Hardt arbeid: Merethe Rike Grønlund viser oss Vest-Agder-bunaden som det ligger mange timer arbeid bak. (FOTO: Martine Haug Nysether).

Bunaden blir mer poulær for hvert år som går. Det merker damene bak bedriften Kjerrehjulet som nå er inne i årets mest hektiske periode.

Publisert:

- Bunaden er et stasplagg. Du er alltid velkledd og slipper å bruke tid og penger på å finne nye klær, sier daglig leder Merethe Rike Grønlund.
Hun mener bunaden er verdt pengene, men har forståelse for de som synes bunad er kostbart.
- Det er et dyrt plagg, men det er en investering for alle de årene du bruker den. I løpet av de 25 årene jeg har brukt bunaden min, har det nok gått opp i opp med de pengene som jeg ellers ville brukt på nye kjoler, mener Grønlund.
Både Aust- og Vest-Agder-bunadene varierer litt i pris, alt etter hvilket tilbehør man velger.

Status
Sammen med datteren Merethe driver Vilfrid Rike Nilsen systuen Kjerrehjulet. Hun er ikke i tvil om hvorfor bunaden har blitt så populær.

- Det har blitt et luksusplagg. I dag er det moderne å bruke bunad, og det henger nok sammen med at bunaden har endret seg opp gjennom årene, påpeker Nilsen.
Endringene består blant annet av at bunadene er mer formsydde, samt at flere av draktene har fått mer sølv som tilbehør.
- Bunadene har blitt dyrere med årene som en naturlig følge av at bunadene har fått mer sølv. Endringene har også bidratt til at folk synes det er litt status å ha bunad, og at det har blitt mer stas å gå i, avslutter hun.

Siste innspurt
Kjerrehjulet syr kun Vest- og Aust-Agder-bunaden fra bunnen av, men de monterer bunader fra hele landet. Med litt over en uke igjen til 17. mai, har damene nok å henge fingrene i. Trøkket begynner i starten av april, men det verste presset er rundt 1. mai.
- Folk som har konfirmanter er litt flinkere til å være ute i god tid enn de som kun trenger bunaden til 17.mai, sier Grønlund.
Hun forteller om en kunde som ringte og spurte om det var mulig å få sydd om bunaden sin til dagen etter.
- Det ligger mye arbeid i å sy eller sy om en bunad. Vi kan ikke trylle, legger Grønlund til med et smil.


[img64924_2RM]

Ikke et luksusyrke
Hun synes det er vanskelig å si hvor mange timer som ligger bak en bunad, men anslår at det ligger i hvert fall 100 timer bak en bunad som skal sys fra bunnen av.
- Nå er det dessverre for sent for de som håper på å få sydd eller sydd om en bunad til 17. mai.
Vi sa vel stopp for to uker siden, for vi skal tross alt rekke å bli ferdig.
Grønlund forteller avslutningsvis at arbeidsmengden er litt hva de gjør det til selv, men innrømmer at noen av arbeidsdagene kan være på opptil 15 timer.