Sørnett

Næringslivet vil ha verdier på dagsorden

Sigbjørn Ravnåsen i Haugeinstituttet opplever økt etterspørsel for etikk og verdier i norsk næringsliv. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Sigbjørn Ravnåsen i Haugeinstituttet opplever økt etterspørsel for etikk og verdier i norsk næringsliv. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Store navn som Aker Solutions og NHO har fått øynene opp for det lille Haugeinstituttet i Kristiansand.

Publisert:

Leder for Haugeinstituttet, Sigbjørn Ravnåsen, gleder seg over interessen og tror det kan skyldes et økt behov for etikk og verdier i dagens moderne næringsliv.
- Det kan virke som om verdigrunnlaget er i ferd med å smuldre bort for mange, og vi ønsker å være med på å gi bidra til noe grunnleggende og byggende for samfunnsutviklingen.
Instituttet jobber med å bringe inn kompetanse på Hauges etikk og metodikk, og  vil overføre verdiene fra papiret til enkeltmennesker.
- Vi er en frittstående institusjon som fremmer etisk tenkning i næringsliv og utdanning, men vi må bli enda bedre kjent, sier Ravnåsen. Lokalt har blant annet turtøyprodusenten Stormberg benyttet Haugeinstituttet som inspirasjon for å fremme gode verdier på arbeidsplassen.

Gründer
- Instituttet tilbyr ulike programmer for næringslivet, med fokus på etisk kompetanse og lederutvikling. Vi arrangerer kurs og foredrag for ansatte og ledere i store og små bedrifter, basert på Hauges etikk og verdigrunnlag, forteller Ravnåsen. Nylig har også frivillige organisasjoner som Røde Kors meldt sin interesse. Haugeinstituttet har i tillegg fått en henvendelse fra USA om å delta på en kongress på Bali, og Ravnåsen tror noe av interessen fra utlandet ligger i historien om den enkle bondesønnen som var med på å endre Norge.
- Samtidig fremstår Hauge som en etisk rollemodell som fikk til det han ville i ung alder, en tidlig gründer, sier han til Sørnett.

Verdi i vinden
Verdifokus står også på agendaen innen høyere utdanning. Lars Dahle, rektor ved Mediehøgskolen, er nestleder i Haugeinstituttet. Han kan fortelle at Høgskolen i Staffeldtstgate i Oslo snart vil kunne tilby en ny bachelorgrad, hvor verdibasert ledelse vil bli en sentral del av utdanningen.